Οι ρακές με την Φον Ντερ Λάιεν, Ευτύχης ο ... ομολογάς, οι νέοι διορισμοί στην ΕΥΔΑΠ και οι τράπεζες

Οι ρακές με την Φον Ντερ Λάιεν, Ευτύχης ο ... ομολογάς, οι νέοι διορισμοί στην ΕΥΔΑΠ και οι τράπεζες

Να ρισκάρουμε μια πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

ΚΟΥΙΖ: Ποιος πολύ γνωστός επιχειρηματίας, με πολύ χαμηλό προφίλ, ολοκλήρωσε σημαντική "λύση" πληροφορικής και ετοιμάζεται να τη λανσάρει στη διεθνή αγορά;

Ας μην περιμένουμε ζεστό χρήμα!!

Σήμερα Τρίτη η συνάντηση Μητσοτάκη- φον ντερ Λέϋεν υπό το βάρος των συνεπειών της καταστροφής σε Θεσσαλία-Μαγνησία. Προφανώς ο πρωθυπουργός προσδοκά-και εύλογα- στην αρωγή των Βρυξελλών σε μία περίοδο που η ισχύς του Βερολίνου είναι αρκετά αποδυναμωμένη συγκριτικά με άλλες περιόδους (λ.χ Μέρκελ- Σόϊμπλε). Θα μπορέσει να αποκομίσει το καλύτερο δυνατόν για την χώρα; θα φανεί, αν και κρίνοντας από το κλίμα στις τάξεις ορισμένων κοινοτικών παραγόντων η πρόθεση για έμπρακτη υποστήριξη είναι θετικό. Μόλις χθες ο Πάολο Τζεντιλόνι ήταν σαφής πως, "...η Ελλάδα θα λάβει αρωγή μέσω του έκτακτου ταμείου υποστήριξης της Ε.Ε για τις φυσικές καταστροφές και όχι μόνο..." προφανώς ο λόγος του επιτρόπου Οικονομίας έχει το βάρος του. Θα φανεί, πως και πόση θα είναι η αρωγή.

Να ρισκάρουμε μια πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Δηλώσεις αμέριστης συμπαράστασης από την κυρία Φον Ντερ Λάιεν (η οποία άλλωστε φιλοξενήθηκε το καλοκαίρι στην Κρήτη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έχει στην καρδιά της της Ελλάδα) αλλά και περιθώρια ευελιξίας στην διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. «Ζεστό χρήμα» ας μην περιμένουμε άμεσα. Αφενός για το Ταμείο είναι μείον στην ΕΕ (σ.σ το είπε χθες και ο κ. Τζεντιλόνι) και αφετέρου διότι οι διαδικασίες που ακολουθεί η Ευρώπη σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αργές και βασανιστικές.

Θυμίζουμε: Πάνω από 800 εκατ. ευρώ το κόστος του Ιανού, 21,6 εκατ. ευρώ μας έδωσε η Ευρώπη. Ανατρέχοντας στα στοιχεία του Ιανού, βρήκαμε και κάτι πολύ ενδιαφέρον. Τότε, είχε αναφερθεί ότι θα διατεθούν πάνω από 16 δις. ευρώ για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας με πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Ορίζοντας διάθεσης, το 2027. Αλήθεια τι έχει προχωρήσει από αυτά; Μάλλον θα μάθουμε από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ καθώς το κεφάλαιο πολιτική προστασία θα είναι από τα μεγάλα της ομιλίας. Είτε παραμείνει ο πολιτικός προϊστάμενος της πολιτικής προστασίας, είτε όχι σε αυτή τη θέση…

Πρακτική… κολοκυθιάς για το κόστος των καταστροφών. Και το κόστος να είναι 2 δις. ευρώ. Και γιατί να είναι δύο δις. ευρώ; Και πόσο να είναι; Να είναι 2,5 δις. ευρώ. Και πάει λέγοντας. Να μπουν τα πράγματα στη θέση τους; Δεν υπάρχει ένα κόστος. Άλλο το δημοσιονομικό (αυτό δηλαδή που επηρεάζει τον προϋπολογισμό), άλλο το ταμειακό (αυτό που επηρεάζει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και το χρέος) και άλλο το κόστος στην οικονομική δραστηριότητα. Το τελευταίο μας νοιάζει περισσότερο.

Το ΕΣΠΑ πρέπει να αξιοποιηθεί

Και η ευελιξία στην διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης όμως δεν είναι κακή, σχολίαζε αρμόδιος παράγοντας. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί με έναν πακτωλό δισεκατομμυρίων στα χέρια της και η απορρόφηση είναι τεράστιο στοίχημα. Τώρα, ανοίγει –δυστυχώς κάτω από εξαιρετικά δυσάρεστες συνθήκες- δρόμος για αξιοποίηση.

Από τον άλλο μήνα και βλέπουμε

Τολμήσαμε να ρωτήσουμε κυβερνητικό παράγοντα για το τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για το φετινό επίδομα θέρμανσης. Να ρωτήσετε σε έναν μήνα από τώρα. Ούτε έχουμε ασχοληθεί ήταν η απάντηση. Μας λέει κάτι αυτό; Μας λέει ότι εν’ αρχή είναι το δημοσιονομικό κόστος της κάλυψης των ζημιών στην Θεσσαλία και στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές. Και ότι απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο το ενδεχόμενο να υπάρξει στήριξη για την ακρίβεια.

Μιλώντας για ακρίβεια, η τιμή χονδρικής της αμόλυβδης ξεπέρασε το 1,5 ευρώ ύστερα από πολύ καιρό ενώ το πετρέλαιο καλπάζει με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα. Η λιανική του 1,5 ευρώ για το πετρέλαιο θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου, έρχεται ολοένα και πιο κοντά.

Ευτύχης ο...ομολογάς

Βλέπει κάποιος τα αποτελέσματα 6μηνου της AEGEAN και σχηματίζει την εντύπωση πως, διαβάζει ισολογισμό ΑΕΔΑΚ με επικέντρωση στα ομολογιακά. Πράγματι με ταμειακά διαθέσιμα-ισοδύναμα κ.λ.π η εισηγμένη είχε "ταμείο" 726 εκατ. μέρος των οποίων περί τα 154,5 εκατ. επενδεδυμένα σε αγορές ομολόγων. Στα 39,7 εκατ. οι εισπράξεις από αποπληρωμές χρεωστικών τίτλων. Σε ενοποιημένη βάση (ομίλου) η AEGEAN παρήγαγε λειτουργικές ταμειακές ροές 341,4 εκατ. ευρώ. Από αυτά πληρώθηκαν η αγορά ενός αεροσκάφους, λοιπά ενσώματα πάγια στοιχεία, προκαταβολές κ.α με net "ταμείο" 145 εκατ. Από αυτά 31,2 πιστώθηκαν στον λογαριασμό "ταμειακών διαθεσίμων" και 114,8 εκατ. για ενίσχυση θέσεων σε ομόλογα. Οπως σημείωναν πηγές της εισηγμένης, λόγω (και μετά) τον Covid-19 άλλαξαν πολλά όσον αφορά στην διαχείριση κρίσεων-ειδικότερα όσον αφορά ακραία ενδεχόμενα- με αποτέλεσμα η αντιστάθμιση κινδύνου να έχει "θωρακισθεί" με περισσότερα αμυντικά "εργαλεία".

Τράπεζες: "Πούλησαν στην είδηση"

Κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες στην χθεσινή συνεδρίαση-πρώτη μετά το investment grade από την DBRS- ο τραπεζικός. Αυτός που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών και μη της αγοράς θα έχει τα περισσότερα οφέλη από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Το χθεσινό "γύρισμα" μόνο αμελητέο δεν ήταν, καθώς από τις αρχικά 1.026,05 (στα πρώτα 15') ο Τραπεζικός Δείκτης "βούλιαξε" έως τις 967,17 μονάδες καταγράφοντας την ευρύτερη διακύμανση από κάθε άλλον κλαδικό. Παρά την ομοβροντία θετικών εκθέσεων, αναλύσεων ξένων οίκων-τελευταία η Goldman Sachs- στην συνεδρίαση της Δευτέρας οι μετοχές του κλάδου ξεπουλήθηκαν, με άλλους χρηματιστές να αποδίδουν το μίνι sell off σε στοχευμένες ρευστοποιήσεις funds που απο-επενδύουν από αγορές όπως του ΧΑ και άλλους στην επιβεβαίωση του κανόνα "πούλα στην είδηση". Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή εικόνα μόνο ενθαρρυντική δεν ήταν για την συνέχεια του κλάδου βραχυπρόθεσμα.

ΕΥΔΑΠ μέρος 2ο: Αντε πάλι... διορισμοί

Σήμερα Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου θα …συνεχιστεί μέσω διαδικτύου η Γενική Συνέλευση της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τον διορισμό νέας διοίκησης, αφού στις 6 Σεπτεμβρίου που άρχισε η Γ.Σ. το Δημόσιο που κατέχει 50% + μία μετοχή δεν ήταν …έτοιμο. Συζυτήθηκαν και εγκρίθηκαν όλα τα άλλα θέματα πλην αυτών του διορισμού διοίκησης, αφού έπρεπε να ακολουθήσουν την γνωστή διαδικασία των ΔΕΚΟ. Ως γνωστόν η ΕΥΔΑΠ «έφυγε» από το Υπερταμείο και επανήλθε στον έλεγχο του Δημοσίου μετά την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου. Μέχρι ώρας δεν αναμένεται αλλαγή διευθύνοντος συμβούλου, μάλλον ο πρόεδρος θα αλλάξει. Ξέρετε πάντα πρέπει να βολεύονται και κάποια στελέχη του κυβερνώντος κόμματος

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ