Μία εισαγωγή, μία πολύφερνη νύφη, η μόχλευση στα μεσαία και ο συντηρητικός διαχειριστής

Μία εισαγωγή, μία πολύφερνη νύφη, η μόχλευση στα μεσαία και ο συντηρητικός διαχειριστής

Μετά την MED μία εταιρεία πληροφορικής στην ΕΝαλλακτική Αγορά, "πολιορκείται" η νέα Μηχανική από εισηγμένη του κλάδου

Μετά από ένα διορθωτικό σερί στην Wall Street, έρχεται η Goldman Sachs να σημειώσει ότι ο δείκτης της για την "ανάληψη επενδυτικού κινδύνου" έχει ενισχυθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος για τον Goldman's Risk Appetite Indicator καταγράφει υψηλή επενδυτική ευφορία που προκύπτει από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (που σημειωτέον είναι διαφορετικών χαρακτηριστικών από ότι στην Ευρωζώνη), την προεξόφληση ενός soft landing αντί για meltdown, αλλά και το κλίμα που καλλιεργείται σχετικά με τα περιθώρια υπεραπόδοσης εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην "τεχνητή νοημοσύνη". Θα μπορούσε ο κλάδος του artificial intelligence να αποδειχθεί για την αγορά της Νέας Υόρκης ένα dejavu των dotcoms; Δεν το αποκλείουν αναλυτές λ.χ. της Goldman Sachs.

Ακόμη μία "φούσκα" που πρώτα θα...παρά φουσκώσει υπέρ μέτρα και μετά. Ενδειξη του RAI το γεγονός της σχετικά άμεσης αντίδρασης των αγοραστών, μετά την υποβάθμιση της οικονομίας των ΗΠΑ από την Fitch. Μπορεί τον αιφνιδιασμό της προηγούμενης Τρίτης να διαδέχθηκε ένα μίνι sell off αλλά ουδεμία σχέση με τους τριγμούς που ακολούθησαν την υποβάθμιση της Standard & Poor's. Και όμως, ο οίκος δεν επανάφερε-έκτοτε- το ΑΑΑ αλλά παρέμεινε στο ΑΑ+. Πλέον από τα 3 αμερικανικά σπίτια αξιολόγησης μόνο ο Moody's διατηρεί το ΑΑΑ για την οικονομία των ΗΠΑ. -Ο πιο αυστηρός/φειδωλός αξιολογητής του ελληνικού outlook (σε απόσταση 3 κλιμάκων από την επενδυτική βαθμίδα) κόντρα στους άλλους 2 αμερικανικούς που είναι ιδιαίτερα φιλικοί προς την Αθήνα.

=================================================

Αραγε πως εξηγεί τις συντηρητικές επιλογές του ένας διαχειριστής ο οποίος επενδύει στο ΧΑ με γνώμονα την "φτωχή" αξιολόγηση του οίκου Moody's όταν ένας που υιοθετεί την αξιολόγηση της Scope Ratings γράφει πολλαπλάσιες υπεραξίες. Η τόσο μεγάλη απόκλιση που έχει ο Moody's "πονηρεύει" αρκετούς πως θα είναι αυτός που θα κάνει και την (θετική ) διαφορά τον Σεπτέμβριο. Πως; θα μπορούσε λ.χ. να αναβαθμίσει και rating και outlook στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα, κυρίως εκτός συνόρων.

-Πρώτη συνεδρίαση σήμερα μετά την αναβάθμιση του Γερμανικού οίκου. Ωστόσο, προεξοφλημένη σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, για αυτό και τα περισσότερα bets την Παρασκευή ήταν από την πλευρά των long.

-Tα αποτελέσματα 6μηνου των τραπεζών ήταν, κατά γενική εκτίμηση, καλύτερα των (μέσων ) εκτιμήσεων. Η αγορά το αποτίμησε και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με υπεραπόδοση των Eurobank, Εθνικής.

-Σαφής ο Μιχάλης Τσαμάζ στην ενημέρωση των αναλυτών/επενδυτών: ο ΟΤΕ θα συνεχίσει τις επενδύσεις στο πρόγραμμα Fiber To The Home, έχοντας "απλώσει"-μέχρι τώρα- το 80% των συνολικών γραμμών στην ελληνική αγορά. Πλεονέκτημα με αποτέλεσμα να έχει το 70% των συνδρομητών οι οποίοι επιλέγουν το σύστημα FTTH. Επιχειρηματικά μια χαρά τα πηγαίνει ο Οργανισμός, επενδυτικά/χρηματιστηριακά έχει μείνει πίσω.

-Κάτω από το όριο των 10 δισ. η χρηματιστηριακή αξία της Coca Cola HBC, απόρροια των ρευστοποιήσεων στην εισηγμένη στο Λονδίνο/FTSE100 μετά τις ανησυχίες επενδυτών για έναν ενδεχόμενο κίνδυνο "κρατικοποίησης" των θυγατρικών της στην Ρωσία. Θεωρητικός ο κίνδυνος σύμφωνα με αναλυτή που παρακολουθεί τη "μητρική" στο City, καθώς η διοίκηση προνόησε- από τις πρώτες ξένες- να περάσει σε εταιρείες ρωσικών επωνυμιών, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες να υποστεί ότι λ.χ. η Carlsberg.

-Εδωσε το Ο.Κ η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην συμφωνία απορρόφησης της ΑΝΕΚ από την Attica Group. Με ταχύτητες...ταχύπλοου η μετοχή της ΑΝΕΚ στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

-Μία εισαγωγή, μία πολύφερνη νύφη και η μόχλευση στα μεσαία. Μετά την MED μία εταιρεία πληροφορικής στην ΕΝαλλακτική Αγορά, "πολιορκείται" η νέα Μηχανική από εισηγμένη του κλάδου με χρηματιστές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο επιστροφής της στη μαρκέτα. Στα "μεσαία" του κατασκευαστικού κλάδου καλά κρατεί η μόχλευση. Ηταν να μην μπει ο Δημήτρης Κούτρας στην ΕΚΤΕΡ- έχει βγάλει ήδη το κόστος, και με το παραπάνω- ήταν να μην ακουστεί ότι η ΕΚΤΕΡ μπορεί να έπαιρνε τις υπεργολαβίες για τα 3 νοσοκομεία που θα κατασκευαστούν με δωρέα του ΚΠΙ Σταύρος Νιάρχος, συμφωνία που τελικά "έκλεισε" στην AVAX.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ