Τι είδε ο Γιαπωνέζος, τι θα πει ο Γερμανός και τι θα κάνουν οι Καναδό-Αμερικανοί από Σεπτέμβριο

Τι είδε ο Γιαπωνέζος, τι θα πει ο Γερμανός και τι θα κάνουν οι Καναδό-Αμερικανοί από Σεπτέμβριο

Ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές το outlook- από ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές

Στην επενδυτική βαθμίδα ανέβασε το αξιόχρεο του ελληνικού Δημοσίου ο Rating & Investment Information, προχθές Δευτέρα. Ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές το outlook- από ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές, με την σχετική έκθεση να εδράζεται σε έξι θετικές εξελίξεις:

- Στη μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα εκλογές του Ιουνίου, αποτέλεσμα που διασφαλίζει την συνέχιση των πολιτικών,

-Στην ισχυρή ανάπτυξη (5,9 %) της ελληνικής οικονομίας το 2022, πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και οι προβλέψεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 2,3% και 2,4% αντίστοιχα, το 2023,

-Στην πρόοδο στη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) με τη χρήση τιτλοποιήσεων που οδήγησαν τον δείκτη NPE των τραπεζών σε μονοψήφια επίπεδα

-Στη βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου μετά το μεγάλο έλλειμμα που καταγράφηκε λόγω της πανδημίας COVID-19,

-Στη μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, στο 171,3% του ΑΕΠ το 2022, ενώ ήταν πάνω από 200% το 2020 και

-Στη διεκδίκηση πρόσθετης χρηματοδότησης από το REPowerEU Plan, επιπλέον των κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

ΑΥΤΑ είδε ο Γιαπωνέζος και έδωσε το investment grade- αν και μη "πιστοποιημένος" από την ΕΚΤ. Μεθαύριο είναι η σειρά της Scope Ratings. Η αξιολόγηση από την Scope Ratings είναι η πρώτη από σειρά 5 που ολοκληρώνουν- μέχρι αρχές Δεκεμβρίου- τον κύκλο του 2023-χρονιά ορόσημο για την επαναφορά της Ελλάδος στην κανονικότητα.

Είτε με την...πιστοποίηση της ΕΚΤ, είτε χωρίς, πρακτικά συμπεριλαμβάνοντας (ή όχι ) και τον Γερμανικό στους 3 των ΗΠΑ και τον ένα Καναδικό που αξιολογούν "δημόσιο χρέος" συνακόλουθα η Κεντρική Τράπεζα λογίζει στα επιλέξιμα assets τους κρατικούς τίτλους χρέους-χωρών που διαθέτουν το περίφημο investment grade το ορόσημο της Παρασκευής είναι σημαντικό.

Για την κυβέρνηση, καθώς θα επιδιώξει να στρέψει την προσοχή από το "γκρίζο" μέτωπο των καταστροφικών πυρκαγιών σε ένα πεδίο προνομιακό για αυτήν, το οικονομικό, για τις τράπεζες σε μία συγκυρία που παίρνουν το pass της ΕΚΤ όσον αφορά στα stress tests, ανακοινώνουν αποτελέσματα 6μηνου, σχεδιάζουν την επιστροφή στην διανομή μερισμάτων (μετά από 13ετία) και εκκινείται η διαδικασία απο-επένδυσης του ΤΧΣ.

Ενδεχόμενη αναβάθμιση από την Scope Ratings, μεθαύριο Παρασκευή- είτε με-είτε χωρίς την...βούλα της ΕΚΤ- θα πρόκειται για μία αδιαμφισβήτητη θετική εξέιξη, για τους αναλυτές πρόκριμα όσων έπονται από αρχές Σεπτεμβρίου οπότε και παίρνουν σειρά οι (πιστοποιημένοι από την Φρανκφούρτη) οίκοι. Στις 8 Σεπτεμβρίου ανοίγει την φθινοπωρινή-χειμερινή αυλαία η DBRS, με τον Καναδικό οίκο να βαθμολογεί με ΒΒ high-σταθερές προοπτικές, μόλις μία κλίμακα από το (κάτω όριο του εύρους) της επενδυτικής βαθμίδας.

Ακολουθεί, στις 15 του ιδίου μηνός η Moody's που έχει την ελληνική οικονομία σε απόσταση 3 κλιμάκων (Ba3-θετικές προοπτικές) και είναι ο οίκος με τη μεγαλύτερη "βαρύτητα" ως προς το rating ενός αξιόχρεου. Στις 20 Οκτωβρίου είναι η σειρά της Standard & Poor's που υπολείπεται κατά μόλις μία κλίμακα, όση και η Fitch που βαθμολογεί στις 2 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ