Η πρεμιέρα ανακοίνωσης κερδών για τις τράπεζες, το ΤΙΤΑΝιο μέρισμα και μια κατεδάφιση αξίας 20 εκατ.

Η πρεμιέρα ανακοίνωσης κερδών για τις τράπεζες, το ΤΙΤΑΝιο μέρισμα και μια κατεδάφιση αξίας 20 εκατ.

Για τους αναλυτές, μετά την "κρησάρα" stress tests- αποτελεσμάτων 6μηνου, ανοίγει ο δρόμος προς την διανομή εσόδων/κερδών με μέρισμα στους μετόχους/επενδυτές.

Πέρασαν εύκολα τα ευρωπαϊκά "τεστ αντοχής" οι 4 συστημικές τράπεζες, με τα βασικά συμπεράσματα να αναφέρονται σε σχετικό θέμα του fpress.

Πλέον η προσοχή στρέφεται στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 6μηνου, με τις Eurobank, Πειραιώς να ανοίγουν σήμερα- Δευτέρα- την αυλαία, την Εθνική να συνεχίζει αύριο Τρίτη- κάνοντας...ποδαρικό στον Αύγουστο- και την Alpha Bank να την κλείνει την προσεχή Τετάρτη 9 του μηνός. Για τους αναλυτές, μετά την "κρησάρα" stress tests- αποτελεσμάτων 6μηνου, ανοίγει ο δρόμος προς την διανομή εσόδων/κερδών με μέρισμα στους μετόχους/επενδυτές. Οι ίδιοι προεξοφλούν πως, με το Supervisory Review and Evaluation Process θα αναβαθμιστούν (από τον Επόπτη) οι Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank (σε εφαρμογή των SREP- Βασιλεία ΙΙΙ) στην ανώτερη κλίμακα (μικρότερου κινδύνου) όπου είναι-ήδη- η Eurobank.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, το "καρέ" των συστημικών είναι επαρκώς επανδρωμένο κεφαλαιακά (όσον αφορά στην ποιότητα, δείκτες ιδίων κεφαλαίων CETI e.t.c) άρα θα μπορεί να σχεδιάσει την προοπτική διανομής μερίσματος. Για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, αν και η επαναγορά του 1,4% της Eurobank που έχει απομείνει στο ΤΧΣ θεωρείται- έμμεσα- ως επιβράβευση των μετόχων. Σε κάθε περίπτωση η επαναφορά του εγχώριου banking προς την κανονικότητα- με την διανομή κερδών στους μετόχους- δείχνει πιο κοντά από ποτέ. Σημειωτέον πως η Τράπεζα Κύπρου (Cyprus) προχώρησε φέτος (2023) σε διανομή κερδών 2022.

Την κεφαλαιακή επάρκεια (και ποιότητα στοιχείων ενεργητικού) της Εθνικής επιβεβαίωσε ο Παύλος Μυλωνάς στην διάρκεια της γενικής συνέλευσης μετόχων. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ήταν σαφής σημειώνοντας πως, η Εθνική θα μπορούσε να διανείμει μέρισμα με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα/κερδοφορία χρήσεως 2022. Το γιατί δεν προχώρησε η διοίκηση σε αυτή την κίνηση, όπως και της Eurobank αν και κεφαλαιακά υπήρχε η δυνατότητα θα πρέπει να αναζητηθεί στις καλές σχέσεις που θέλουν να έχουν (οι εγχώριοι bankers) με την Φρανκφούρτη και δη με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Γνωστό, πως οι διοικήσεις αμφοτέρων των τραπεζών (Eurobank, Εθνικής) ακολούθησαν την παραίνεση του Αντρέα Ενρια να ενισχύσουν περαιτέρω τα εποπτικά κεφάλαια και βελτιώσουν περισσότερο την ποιότητα τους (ας όψεται ο DTC), στην διάρεια της τελευταίας επίσκεψης του επικεφαλής του SSM στην Αθήνα.

====================================================

Τιτάν-ια μερισματική απόδοση

Οκτώ σερί συνεδριάσεις για τη μετοχή της ΤΙΤΑΝ, μέχρι και την Πέμπτη. Εως τα 19,40 ευρώ ενδοσυνεδριακά η τιμή- που ήταν και υψηλό 4ετίας- σε μία προφανή προεξόφληση των οικονομικών μεγεθών 6μηνου. Οντως τα μεγέθη ήταν εντυπωσιακά: πωλήσεις 1,229 δισ., ebitda 241,2 εκατ. και καθαρά κέρδη 110,9 εκατ. υπερδιπλάσια της αντίστοιχης περιόδου του 2022. Για αυτό και την αμέσως επομένη-Παρασκευή 28/7- ...τηρήθηκε ο κανόνας του profit taking, με συνέπεια την "βουτιά" κατά 2,06% της μετοχής στα 19 ευρώ. Πάντως βάσει μεγεθών και επαναλαμβανόμενων ελεύθερων ταμειακών ροών η διοίκηση μπορεί να εξασφαλίσει μερισματική απόδοση 4% ώς 5% στους μετόχους, τόσο για το 2023 όσο για το 2024.

====================================================

Μια... κατεδάφιση αξίας 20 εκατ. ευρώ

Λίγο ως πολύ γνωστή η υπόθεση του ξενοδοχείου της CocoMat στην περιοχή της Ακρόπολης, και της τελεσίδικης (μη εφέσιμης) απόφασης για "υποχρέωση κατεδάφισης" των 2 τελευταίων...επίμαχων ορόφων. Ο Μάϊκ Ευμορφίδης φέρεται να είπε (σε ενημέρωση αναλυτών) ότι η εισηγμένη Μπλε Κέδρος σχεδιάζει να προχωρήσει σε σχετική μελέτη τον Σεπτέμβριο. Το ουσιαστικό όμως, αφορά στο γεγονός πως η εταιρεία προχώρησε-ήδη- σε απομείωση της αξίας του ξενοδοχείου (της οδού Φαλήρου) κατά 20 εκατ. στα 11,67 εκατ. ευρώ.

=====================================================

Παίρνουν σειρά οι πολυεθνικές για πρόστιμα;

Το μήνυμα του υπ. Ανάπτυξης προς τις ελληνικές και θυγατρικές ξένων πολυεθνικών σαφές, καθώς συνοδεύτηκε με την ανακοίνωση γενναίων προστίμων (ύψους 1,440 εκατ. σε ΠΛΑΙΣΙΟ, Public, Praktiker- συμφερόντων Γεράρδου-Γερμανού και Watsa, να μην ξεχνιόμαστε...). Σαφές το μήνυμα και προς τις πολυεθνικές να δικαιολογήσουν την έως θηριώδη διαφορά στην τιμή πώλησης προϊόντων θυγατρικών τους στην Ελλάδα σε σχέση με αγορές άλλων χωρών. Για να δούμε, εάν οι πολυεθνικές θα μπουν καν στον κόπο να δικαιολογήσουν (και εάν ναι, πως...) αυτές τις διαφορές και στην περίπτωση που-όντως- γίνει αυτό ποια θα είναι η στάση του υπ. Ανάπτυξης. Θα περιμένουμε για εύλογο χρονικό διάστημα συνεκτιμώντας την ραστώνη του Αυγούστου, αλλά θα επανέλθουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ