Ερχεται το... 112 των τραπεζών. Τι αλλάζει από Σεπτέμβριο

Ερχεται το... 112 των τραπεζών. Τι αλλάζει από Σεπτέμβριο

Xωρίς ιδιαίτερα ζητήματα για το εγχώριο banking πλην όμως η ΕΚΤ αναθεωρεί εκ βάθρων το πλαίσιο παρακολούθησης/ελέγχου του ευρωσυστήματος

Με την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, που εποπτεύονται από την ΕΚΤ ολοκληρώνεται ο κύκλος ουσιαστικού ελέγχου των κεφαλαιακών αντοχών του ευρωσυστήματος. Παράλληλα οι ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την συνεδρίαση της Πέμπτης στην Φρανκφούρτη που για πολλούς σηματοδοτεί πρόθεση μερικής αλλαγής στάσης της Γαλλίδας. Για το εγχώριο σύστημα η κατάσταση ήταν λίγο ως πολύ γνωστή, άλλωστε εξ' αρχής κυρίως μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου 3μηνου είχε καταγραφεί η ικανοποιητική ποιότητα στοιχείων ενεργητικού- οι αναλυτές προεξοφλούν πως θα επιβεβαιωθεί και με του δευτέρου 3μηνου/6μηνου με την Eurobank να "ανοίγει την αυλαία" με Πειραιώς και Εθνική, Alpha Bank να ακολουθούν το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου.

Συνεπώς, χωρίς ιδιαίτερα ζητήματα για το εγχώριο banking πλην όμως η ΕΚΤ αναθεωρεί εκ βάθρων το πλαίσιο παρακολούθησης/ελέγχου του ευρωσυστήματος εισάγοντας καινούργια δεδομένα. Υπό το βάρος των αναπόφευκτων επιπτώσεων της πολιτικής σύσφιξης που ακολουθεί και θα εντείνει το επόμενο διάστημα η Φρανκφούρτη προωθεί-για να υλοποιήσει από τον Σεπτέμβριο- ένα σύστημα άμεσης ενημέρωσης για την κατάσταση ρευστότητας των τραπεζών. Η ιδέα δεν είναι και τόσο νέα, είχε προδιαθέσει σχετικά ο Αντρέα Ενρια καθώς ο επικεφαλής του Μηχανισμού ήταν υπέρ των ενδελεχών ελέγχων, ακριβώς προβλέποντας τις συνέπειες του QT και της αυξητικής τακτικής επιτοκίων/κόστους χρήματος. Σύμφωνα με το δσ της ΕΚΤ (και του Μηχανισμού) προβλέπεται η δημιουργία ενός συστήματος εβδομαδιαίας παρακολούθησης των αποθεμάτων ρευστότητας, με πηγές της Φρανκφούρτης να εξηγούν στο fpress πως δεν πρόκειται για μία απλή ενημέρωση αλλά για ολοκληρωμένο μηχανισμό καταγραφής δεδομένων/επεξεργασίας (data base; ) έγκαιρης (προ)ειδοποίησης για το ενδεχόμενο/κίνδυνο μη επαρκούς ρευστότητας.

Σε σχετική ερώτηση μας το συγκεκριμένο παρέπεμπε σε "...κάτι σαν το 112 της Πολιτικής Προστασίας..." δηλαδή ουσιαστικής πρόληψης. Προφανές πως στην ΕΚΤ πήραν τα μηνύματα από την κατάρρευση των regional banks στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, το παρ' ολίγον συστημικό ατύχημα με την Credit Suisse, παράλληλα έχουν γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αρκετές τράπεζες ειδικότερα στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης (μόνο τυχαίο δεν ήταν το προ μηνός alert για την Deutsche Bank) και για αυτό προχωρούν στον μηχανισμό έγκαιρης (προ)ειδοποίησης/πρόληψης. Μάλιστα ο Ιταλός οικονομολόγος (η σοβαρότητα, μεθοδικότητα της δουλειάς που επιτελεί θα φανεί με την αποχώρησή του...) το είπε ρητά και ξάστερα στις τελευταίες (2-3) συνεντεύξεις του πως, αυτή η νέα καμπάνια που βάζει μπροστά η ΕΚΤ από τον Σεπτέμβριο αφορά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο ευρωσύστημα απόρροια της νομισματικής σύσφιξης/επιβάρυνσης κόστους χρήματος.

Δεδομένης της τακτικής ποσοτικής σύσφιξης που εφαρμόζει-ήδη- η Φρανκφούρτη-μη ανανεώνοντας λήξεις κρατικών ομολόγων- η "ποσότητα/κυκλοφορία χρήματος" θα περιορίζεται όλο και περισσότερο και μάλιστα σε περίοδο που οικονομίες μεγέθους της Γερμανικής, Γαλλικής, Ιταλικής- με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. Σημειώνεται πως, τον Ιούνιο οι ευρωπαϊκές τράπεζες υποχρεώθηκαν να αποπληρώσουν (γυρίσουν) στην ΕΚΤ περί τα 480 δισ. (από τα προγράμματα TLTROs) με όσες δεν το κατάφεραν να διακρατούν με σημαντικό κόστος (ποινή/penalty). Πρακτικά μία τράπεζα όφειλε να επιστρέψει 10 δισ. στην Φρανκφούρτη και δεν διέθετε επαρκή ρευστό, με συνέπεια να είχε ένα υπόλοιπο οφειλής (έστω ) 5 δισ. ακριβώς για αυτό το ποσό η ΕΚΤ χρεώνει επιπλέον κόστος. Εύκολα κατανοητό πως, σε περίοδο όλο και ακριβότερου/λιγότερου χρήματος πως ένα τέτοιο βάρος "χτυπά" κατ' ευθείαν στην...καρδιά του ισολογισμού μίας τράπεζας. Οι πιθανές συνέπειες εύλογες, για αυτό και η σπουδή λειτουργίας ενός συστήματος alert...αλά 112.

Για το εγχώριο σύστημα η συγκυρία δεν δείχνει να κρύβει αρνητικές εκπλήξεις αφ' ενός γιατί τα ανοίγματα (σε TLTROs) δεν είχαν ξεπεράσει κρίσιμα όρια αφ' ετέρου επειδή οι 4 συστημικοί όμιλοι είναι στο monitoring των αγορών αλλά για "καλό σκοπό" (wealth purpose). Η προοπτική απο-επένδυσης του ΤΧΣ θεωρείται βέβαιο από όλα τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια- και δη τα αμερικανικά- πως θα λειτουργήσει σαν "γεννήτρια" (generator) προσέλκυσης κεφαλαίων (και όχι απομάκρυνσης) και αυτό είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τις Eurobank, Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς. Η Eurobank έκανε την αρχή ( με την έγκριση της γ.σ για την επαναγορά του 1,4% που είχε απομείνει στο Ταμείο) η Εθνική προεξοφλείται ότι θα ακολουθήσει- με την διάθεση ενός 20% ( ; ) από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ