Σε θέση μάχης οι ισχυροί παίκτες για τα επιχειρηματικά φιλέτα- Λιμάνια, ενέργεια και οδικούς άξονες

Σε θέση μάχης οι ισχυροί παίκτες για τα επιχειρηματικά φιλέτα- Λιμάνια, ενέργεια και οδικούς άξονες

Με 2 σημαντικά ορόσημα αυτή την εβδομάδα, συνεχίζεται ο Ιούλιος

"Καυτός" και επενδυτικά, με το επιχειρηματικό θερμόμετρο στα ύψη και δηλωτικό της θερμοκρασίας το συν 42% που ενισχύεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, από την αρχή του έτους. Σήμερα Δευτέρα είναι η καταληκτική προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την διαγωνισμό παραχώρησης της "Αττικής Οδού". Και την Πέμπτη η τακτική γενική συνέλευση της Eurobank, όπου μεταξύ άλλων θεμάτων και αυτό της (επαν)αγοράς των μετοχών που έχουν απομείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Παρ' ότι πρόκειται για ένα μικρό μειοψηφικό ποσοστό για την αγορά θεωρείται το σημείο εκκίνησης της διαδικασίας απο-επένδυσης του Ταμείου από το εγχώριο banking. Διαδικασία που, προφανώς θα έχει την διάρκεια της πλην όμως με την Eurobank δίνεται το έναυσμα. Οσον αφορά στην "Αττική Οδό"- η υφιστάμενη σύμβαση λήγει τον Οκτώβριο 2024- πρόκειται για διαγωνισμό που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των ισχυρών εγχώριων ονομάτων (ΕΛΛΑΚΤΩΡ- Avax, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, Intrakat, Κοπελούζος) καθώς και ξένων funds, ομίλων από Ευρώπη μέχρι Αυστραλία.

Ο "πόλεμος" για την χρυσοφόρο σύμβαση των "παραχωρήσεων" προεξοφλείται ότι, θα έχει "μάχες" σε διάφορα μέτωπα που (έμμεσα/άμεσα) έχουν και πολιτική προέκταση. Holterman-Βαρδινογιάννης, Iωάννου,Μυτιληναίος, Περιστέρης, Εξάρχου, Κοπελούζος και δεν νομίζω να χρήζει περαιτέρω προσέγγισης για το τι προοιωνίζεται. Σύμφωνα με τα τελευταία γνωστά στοιχεία (μεσημέρι "καυτής" Κυριακής) το σχήμα ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Avax (Holterman-Βαρδινογιάννης και Ιωάννου) νυν διαχειριστές του holy grail των "παραχωρήσεων" προσέρχεται με την συνδρομή των γάλλων του fund Meridiam (που αντικατέστησε το επίσης γαλλικό Ardian).

H Mytilineos από κοινού με την (επίσης γαλλική) Vinci- με εδραιωμένη παρουσία στην ελληνική αγορά- η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τελικά χωρίς την First Sentier- με τους αυστραλούς να επικεντρώνονται στο project της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής- η πλευρά Κοπελούζου με τους (επίσης) αυστραλούς της Macquarie, η Intrakat που μπήκε τελευταία στην διεκδίκηση στο σχήμα των πορτογάλων των Brisa και Rubicone BidCo.

==================================================

Κοντά ή μακριά το ενδεχόμενο αποχώρησης Belterra/Σαββίδη από τον ΟΛΘ

Ανεβαίνει, παράλληλα με το θερμόμετρο η σεναριολογία για τον ΟΛΘ. Εδώ και 2 εβδομάδες έχει ξεκινήσει-ακόμη ένας κύκλος εικοτολογίας, συχνά με αντικρουόμενες πληροφορίες, διαρροές κ.λ.π με την πραγματικότητα να αναζητείται στην "κοινή συνισταμένη". Το αν ο "αμερικανικός παράγων" θα ήθελε τον...ρωσόφιλο Σαββίδη να πουλάει τη συμμετοχή του, το κατά πόσον η πλευρά Μυστακίδη ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τον ΠΑΟΚ, τις βλέψεις του HIG κ.α. ούτε απέχουν αλλά ούτε και προσεγγίζουν την ουσία του ζητήματος. Γιατί; όπως παραπέμπουν στελέχη της διοίκησης του ΟΛΘ, "...σύμφωνα με την απόφαση 547/2022 του ΣτΕ, που εκδόθηκε την Ανοιξη του 2022 σχετικά με το λιμενικό έργο που υλοποιείται στον Πειραιά (ΟΛΠ/CosCo) απαιτείται Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η λεπτομέρεια, ως συνήθως εκεί κρύβεται ο...διάολος, αφορά μεν τον ΟΛΠ αλλά και κάθε άλλον λιμενικό φορέα, όπως ρητά και χωρίς περιθώριο νομικής αμφισβήτησης αναφέρεται. Ο ΟΛΘ έχει προχωρήσει στην εκπόνηση επικαιροποιημένης ΣΜΠΕ που έχει κατατεθεί-ήδη- στους αρμόδιους φορείς. Τι μένει; το Προεδρικό Διάταγμα για το τυπικό της έγκρισης, με την Belterra να εμφανίζεται επιχειρησιακά (και οικονομικά) έτοιμη να βάλει μπροστά την υλοποίηση του project (αφορά κυρίως τον Προβλήτα 6).

=====================================================

Ανοίγουν "μέτωπα"

Απόλυτος κυρίαρχος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πολιτικό πεδίο, δείχνει-ήδη- τις προθέσεις του για εμπροσθοβαρή υλοποίηση ενεργειών στο επιχειρηματικό. Στις λίγες μέρες, μετά τις εκλογές έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση που επιδιώκεται με όλο και πιο ορατή την προοπτική απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, εθνικός στόχος σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, σε αυτό το διάστημα έχουν παρατηρηθεί κάποιες αρρυθμίες στο πολιτικό (λ.χ. Μηταράκης) αλλά οι σημαντικές προέρχονται από το επιχειρηματικό, με σοβαρές κόντρες Μαρινάκη-Σταθόπουλου με την πλευρά Κυριακού να εμπλέκεται και αυτή τελευταία, με γνωστή την επιχειρηματική σχέση του επικεφαλής της ΒC Partners με την πλευρά Βαρδινογιάννη.

Οπως άλλη κόντρα, αυτή της Motor Oil με τον ΔΕΣΦΑ (για την επένδυση του FSRU στους Αγίους Θεοδώρους) με βολές που έμμεσα αγγίζουν την Ιταλίδα επικεφαλής του Διαχειριστή (με νωπή ακόμη την υπόθεση του συζύγου της, ο οποίος συνελήφθη στην Ελλάδα από τις ιταλικές Αρχές). Αλλά και σε μέτωπα που αφορούν στον λεγόμενο πληθωρισμό της απληστίας- και δη στον κλάδο διατροφής- προϊόντων καθημερινότητας κ.λ.π- αλλά και στο ακτοπλοϊκό τα αποτελέσματα δεν είναι-προσώρας- τα αναμενόμενα. Ο πληθωρισμός της καθημερινότητας σταθερά σε διψήφια ποσοστά, οι εκτοπλόοι απαντούν στις πιέσεις για καθαρή μείωση τιμών με αποσπασματικές προσφορές κ.λ.π που απέχουν πολύ από την αρχική επιδίωξη της κυβέρνησης. Θέματα που "ανέβηκαν" και επικοινωνιακά, με την κυβέρνηση να βάζει ψηλά τον πήχη αλλά που βάσει των εξελίξεων δεν δείχνει να ξεπερνάει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ