Τα χαώδη Spreads, το Βενιζέλος στο ΧΑ δια στόματος Κυριάκου και η ανάλυση του Θεοδωρόπουλου του ΣΕΒ

Τα χαώδη Spreads, το Βενιζέλος στο ΧΑ δια στόματος Κυριάκου και η ανάλυση του Θεοδωρόπουλου του ΣΕΒ

Καλό θα ήταν να μην επιχειρήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα η Ελληνική Ενωση Τραπεζών πως, στη διαφορά περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις της μίας ημέρας.

Αυτά δεν είναι spreads αλλά το Grand Canyon. Θα μπορούσε να ειπωθεί για την διαφορά επιτοκίων καταθέσεων-δανείων, μετά το περαιτέρω άνοιγμα της, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, για τον Μάϊο. Στις 5,76 ποσοστιαίες μονάδες ή 576 μ.β-διαλέγετε και παίρνετε, το πρόβλημα είναι το ίδιο- το ευρύτερο spread από οποιαδήποτε άλλη αγορά της ευρωζώνης. Και καλό θα ήταν να μην επιχειρήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα η Ελληνική Ενωση Τραπεζών πως, στη διαφορά περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις της μίας ημέρας. Σε κάθε περίπτωση η διαφορά είναι ασύμμετρα μεγάλη, ελάχιστα συμβάλει στην ευχερή/ανταγωνιστική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, της πραγματικής οικονομίας συν το ότι τελευταία διαπιστώνεται επιβράδυνση στον δανεισμό επιχειρήσεων, νοικοκυριών ακριβώς λόγω των δυσθεώρητων επιτοκίων.

Προφανώς το θέμα θα συζητηθεί στις συναντήσεις-από Δευτέρα- του Κωστή Χατζηδάκη με τους τραπεζίτες αλλά εάν κρίνουμε από το αποτέλεσμα των...γαλλικών του προκατόχου του, μικρές θα έλεγα ότι είναι οι προσδοκίες για ουσιαστική βελτίωση. Προφανέστατα το θέμα δεν θα τεθεί καν στο FinForum της προσεχούς Τρίτης- διοργανώνεται από την ΕΕΤ- και μεταξύ άλλων θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των Fitch, Standard & Poor's δλδ οίκων που θα αξιολογήσουν το outlook της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα

====================================================

Την απαισιοδοξία του για το κατά πόσον θα υπάρξει μείωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, εξέφρασε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Μάλιστα υπεραμύνθηκε της άποψης ότι οι εταιρείες δεν υπάρχει τρόπος να (πιεστούν) να μειώσουν την κερδοφορία τους, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για εισηγμένες. Ωστόσο, είναι η Jumbo- εισηγμένη- με τον βασικό μέτοχό της να ανακοινώνει μειώσεις τιμών σε 100-150 κωδικούς σε αντίθεση με μη εισηγμένη- Σκλαβενίτης- που αυξάνει τις χρεώσεις για την υπηρεσία "διανομή κατ' οίκον". Το ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι και Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ έχει την σημασία του.

====================================================

Στην επόμενη (ή μεθεπόμενη )αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell η αποτίμηση της Intrakat θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 529,1 εκατ. (τρέχουσα) της Sarantis, εάν και εφ' όσον ο Αλέξανδρος Εξάρχου εννοεί τα περί πρωταθλητισμού. Πάντως χθες Πέμπτη το μεγαλύτερο μέρος της μέρας το πέρασε στην γ.σ της Attica Bank. Ως επικεφαλής του σχήματος χρηματοδότησης του προγράμματος εξυγίανσης της τράπεζας θα πρέπει να έχει εκ των έσω ενημέρωση για τη μελλοντική επένδυση του. Χωρίς κάτι το ουσιαστικό οι δηλώσεις της Ελένης Βρεττού. Στην παρ' ολίγον συμμετέχουσα στη νέα Παγκρήτια- την Τράπεζα Χανίων- οι βασικοί μέτοχοι απηύθυναν πρόσκληση για γ.σ - την Κυριακή 9 Ιουλίου- προκειμένου-μεταξύ άλλων- να συζητηθεί και η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Από την στιγμή που οι Χανιώτες δεν τα βρήκαν με τους Ηρακλειώτες, θα πρέπει να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να συνεχίσουν αυτόνομα.

=================================================

Για αρχές 2024 τοποθέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την εισαγωγή του 20%+10% του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστηριο Αθηνών. Προσωπικά, εμπιστεύομαι απείρως περισσότερο τον πρωθυπουργό (και δη όταν απευθύνεται μέσω Bloomberg σε διεθνές επενδυτικό ακροατήριο) από ορισμένους διορισμένους διευθύνοντες-οι οποίοι για να φανούν...βασιλικότεροι- έβλεπαν το ΙΡΟ του Διεθνούς Αερολιμένος αρχικά στο πρώτο 3μηνο, εν συνεχεία στο δεύτερο και προεκλογικά προς το τέταρτο 3μηνο του 2023. Κρείττον το σιγάν, που θα έλεγαν οι πρόγονοι...

=================================================

Την Ούρσουλα Γερτρούδη φον ντερ Λέϊεν προτείνει ο Τζο Μπάϊντεν για την θέση του Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Νορβηγός πολιτικός, ο οποίος υπηρετεί ως 13ος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ-από το 2014- θα παραμείνει για ακόμη ένα χρόνο στην θέση του (μόλις προχθές παρατάθηκε η θητεία του) πλην όμως στα ξένα Μέσα "παίζει" ψηλά το θέμα των πιέσεων του προέδρου των ΗΠΑ στην ομόλογο του της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποδεχθεί την διαδοχή (του Νορβηγού). Εύλογα θα έλεγε κάποιος, καθώς περισσότερες ήταν οι παρεμβάσεις της Γερμανίδας υπέρ της Ουκρανίας, υπεραμυνόμενη- επί της ουσίας- θέσεις της Συμμαχίας με μεγαλύτερη θέρμη από τον ίδιο τον γ.γ.

Αλλωστε ως επικεφαλής της Ε.Ε κοινή εκτίμηση είναι πως αποδείχθηκε πολύ κατώτερη των ιστορικών προκλήσεων των τελευταίων ετών, σε μία περίοδο που στις Βρυξέλλες παραμένει "παγωμένη" η υπόθεση της έρευνας για την αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Pfizer για την αγορά εμβολίων κατά του Covid-19. Οι Financial Times κάνουν λόγο για "... μια γυναίκα με οργανωτικό και αναλυτικό μυαλό, όπως απαιτείται από μία γιατρό...", ενώ το Foreign Policy για "...μία δαιμόνιο πολιτικό, η οποία βάζει πλάτη στην Ουάσιγκτoν για το Πεκίνο, αλλά αδειάζει τις Βρυξέλλες..."

====================================================

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ