Όλα τα φώτα σε ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ
Οι αλλεπάλληλες παρατάσεις που δόθηκαν, οι αλλαγές ηγεσίας στο ΤΑΙΠΕΔ, το μηδενικό έργο που έχει παραχθεί συνολικά στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων μετοχοποιήσεων, την ώρα που έχουν καταβληθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε συμβούλους και επικοινωνιολόγους, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αποτυχίας.
Γι΄ αυτό και η θετική έκβαση της συγκεκριμένης διαδικασίας, μετά και τις αρνητικές εξελίξεις που υπήρξαν στην υπόθεση συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank, είναι μονόδρομος ακόμη και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αφού οι λάθος αποφάσεις που έχουν παρθεί και μάλιστα πολλές από αυτές κυριολεκτικά στο πόδι, αρχίζουν και «τσαλακώνουν» και το δικό του προφίλ.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πολλές από τις άστοχες επιλογές του οικονομικού επιτελείου, του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος, των διοικήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και της τελευταίας διοίκησης της Εθνικής, έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται και για να αλλάξει το κλίμα θα πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις που θα έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την διάσωση της χώρας και των πολιτών της και όχι των νταβατζήδων και των οργανωμένων συμφερόντων που επί χρόνια λεηλατούσαν το δημόσιο χρήμα είτε μέσω προμηθειών είτε μέσω της βιομηχανίας της μίζας.
Δεν είναι τυχαίο ότι η εντολή που έχει λάβει η διοίκηση Σταυρίδη από τον Αντώνη Σαμαρά, είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να υπάρχει αποτέλεσμα εντός των προθεσμιών που έχουν ανακοινωθεί. Και αυτό αποδεικνύεται από δύο αποφάσεις που ελήφθησαν. Η πρώτη είναι η άρνηση του Σταυρίδη να δώσει και νέα παράταση στους ενδιαφερομένους προκειμένου να υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους για τον ΟΠΑΠ, και παρά το γεγονός ότι αυτή ήταν και η θέση των συμβούλων ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, Εθνικής Τράπεζας και η Deutsche Bank, επικαλούμενοι αίτημα της Fosun.
Η δεύτερη απόφαση, η οποία μάλιστα είναι είδηση που βγαίνει από τη συνέντευξη του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ στο moneypro, αφορά στην εγγυητική επιστολή ύψους 180 εκατ. ευρώ που ζητήθηκε να κατατεθεί και από την Gazprom, προκειμένου να διεκδικήσει την ΔΕΠΑ. Ο κ. Σταυρίδης επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη εγγυητική δεν πρόκειται να καταπέσει υπέρ του ελληνικού δημοσίου, στην περίπτωση που θα ήταν πλειοδότης και νικητής του διαγωνισμού η ρωσική εταιρία, αλλά στην συνέχεια δεν θα ενέκρινε την αγοραπωλησία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δηλαδή οι Ρώσοι απαλλάσσονται από τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν έως σήμερα να χάσουν 180 εκατομμύρια ευρώ εάν εξαγόραζαν την ΔΕΠΑ, αλλά δεν ενέκρινε την εξαγορά η Ε.Ε.Α.
Βέβαια όλα αυτά μένει να επιβεβαιωθούν σε λίγες ημέρες από σήμερα, αφού για τον ΟΠΑΠ κληρώνει στις 17 Απριλίου, ενώ για την ΔΕΠΑ λίγες μέρες αργότερα. Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό από την έκβαση των διαγωνισμών να κριθεί και το μέλλον της κυβέρνησης. Κοντός ψαλμός αλληλούια