H καλύτερη... "κακή τράπεζα" για τους δανειολήπτες
Αν θεωρήσουμε ότι η νέα αυτή τράπεζα θα ιδρυθεί, προφανώς και θα κάνει ότι έκανε η αντίστοιχη «κακή τράπεζα» που ίδρυσε η ιρλανδική κυβέρνηση, η ΝΑΜΑ, η οποία πλήρωσε 30,2 δις. ευρώ για την αγορά προβληματικών δανείων, πετυχαίνοντας έκπτωση 58%. Ετσι λοιπόν για να αποκτήσει τα προβληματικά δάνεια όλων των εμπορικών τραπεζών, η αντίστοιχη ελληνική «κακή τράπεζα» θα πρέπει να πληρώσει ένα συγκεκριμένο τίμημα. Αφού συμφωνήσει το τίμημα και αποκτήσει τα προβληματικά δάνεια και τις εγγυήσεις τους, στη συνέχεια θα προχωρήσει η ίδια σε διαπραγματεύσεις με τους δανειολήπτες, προκειμένου να πετύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα έσοδα.
Η εισήγηση των συμβούλων έχει έναν ξεκάθαρο στόχο. Να απαλλαχθούν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τα προβληματικά δάνεια, εισπράττοντας έναντι της παραχώρησης τους στην «κακή τράπεζα», ένα ποσοστό επί του «κακού» δανείου που έχει χορηγηθεί, ανάλογα με τον βαθμό «επικινδυνότητας» του. Δηλαδή για δάνεια τα οποία υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μην εισπραχθούν θα καταβάλλεται από την «κακή τράπεζα» ένα ποσοστό της τάξης του 10-15%, για αυτά που βρίσκονται σε μέση κατάσταση γύρω στο 30% και ίσως για κάποια που δεν είναι σε τόσο κακή κατάσταση έως και 50%. Τα ποσοστά που διαβάσατε βρίσκονται κοντά στην πραγματικότητα, όπως υποστηρίζουν τραπεζικά στελέχη, με κάποιες αποκλίσεις που θα καθοριστούν ανά περίπτωση.
Όμως εκτός από το «καθάρισμα» των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, θα «καθαριστούν» και όσοι δανειολήπτες αρπάξουν την ευκαιρία και προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των δανείων τους. Και αυτό γιατί με το… καλημέρα οι όροι θα είναι σαφώς ευνοϊκότεροι, αφού το τίμημα απόκτησης των προβληματικών δανείων από την «badbank» όπως σημειώσαμε είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το αρχικό κεφάλαιο που χορηγήθηκε από τις εμπορικές τράπεζες. Κάτι που δίνει πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης. Ετσι η χειρότερη ρύθμιση που θα μπορούσαν να πετύχουν οι δανειολήπτες με την «κακή τράπεζα», θα μπορούσε να απέχει …χιλιόμετρα από την καλύτερη ρύθμιση που θα πετύχαιναν με την τράπεζα που τους χορήγησε το δάνειο. Αυτό είναι δεδομένο.
Αυτό που προβλέπει ο νόμος για τους εκκαθαριστές που έχουν τοποθετηθεί στο κακό κομμάτι των τραπεζών που έσπασαν, δηλαδή των ΑΤΕ, Τ.Τ. και Proton είναι η άμεση ρευστοποίηση της περιουσίας. Δηλαδή, οι εγγυήσεις για όλα αυτά τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται θα πρέπει να βγούνε στο σφυρί. Και στις περισσότερες περιπτώσεις οι εγγυήσεις αυτές είναι κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα που θα πρέπει να πλειστηριαστούν άμεσα. Σε αντίθεση με την πανελλήνια «κακή τράπεζα», αν και εφόσον ιδρυθεί κάποια στιγμή, που θα δίνει την δυνατότητα στον δανειολήπτη να διαπραγματευθεί και να προχωρήσει σε ρύθμιση. Θα σημειώσω ξανά ότι ο Γ. Στουρνάρας δεν επιβεβαίωσε μια τέτοια κίνηση, αλλά ούτε και την διεύψευσε!