Βίζιτες, πούρα και κραιπάλες....ποιοι άνεργοι και αυτοκτονίες

Βίζιτες, πούρα και κραιπάλες....ποιοι άνεργοι και αυτοκτονίες
Πούρα, βίζιτες, κραιπάλες και τζόγος είναι άραγε οι must συνήθειες για έναν πετυχημένο διαχειριστή κεφαλαίων;

Σύμφωνα με τον Γκρεγκ Σμιθ, σίγουρα είναι. Το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, (σ.σ. παραιτήθηκε τον περασμένο Μάρτιο) στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο: “Why I left Goldman Sachsπεριγράφει με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο την λειτουργία αλλά και την συμπεριφορά των στελεχών του μεγαλύτερου επενδυτικού οίκου του πλανήτη, απέναντι στους εργαζόμενους αλλά και στους πελάτες του.

Στην επιστολή παραίτησής του το Μάρτιο περιέγραφε πώς ανατράπηκε πλήρως η κουλτούρα της αμερικανικής εταιρείας και πρώτος στόχος είναι πλέον να πουλήσει στον πελάτη ότι εξασφαλίζει μεγαλύτερο κέρδος στην ίδια. Ο Σμιθ υποστηρίζει ότι η Goldman Sachs «έσπρωχνε τους επενδυτές να τοποθετηθούν να τοποθετηθούν σε μια εταιρία που ήθελε να ξεφορτωθεί η ίδια ή σε μια ριψοκίνδυνη θέση που έπρεπε να καλύψει».

Με απλά λόγια ο οίκος συμβούλευε τον πελάτη να κάνει το αντίθετο από αυτό που ήταν θεμιτό, ώστε στη συνέχεια να βγάλει κέρδη από την αθέμιτη πρακτική. Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο «δεν ξέρω αλλά θα μάθω», ο Σμιθ περιγράφει επίσης τα καψώνια για τους «νεοσύλλεκτους» αλλά και τα ξέφρενα πάρτι στο Λας Βέγκας με ατέλειωτο ποτό, τζόγο και κραιπάλη που κατέληγαν σε ένα τζακούζι, μαζί με μία γυμνόστηθη που ακούει στο όνομα «Κυρία Σιλικόνη» .

Και ασφαλώς αναρωτιέται κανείς, αν και εφόσον ισχύουν όλα αυτά που περιγράφει ο Γκεγκ Σμιθ στο βιβλίο του, γιατί όλοι αυτοί οι καρχαρίες των αγορών να δείξουν οίκτο στην Ελλάδα; Γιατί να τους στεναχωρούν οι χιλιάδες αυτοκτονίες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας; Γιατί να σκεφτούν την Ελληνική, την Πορτογαλική, την Ισπανική, την Ιρλανδική και την Ιταλική οικογένεια που δεν τα βγάζει πέρα; Γιατί να τους νοιάζει πόσα εκατομμύρια ανέργων αυτή τη στιγμή μαστίζονται από τη φτώχεια την ανέχεια; Γιατί να τους νοιάζουν τα εκατομμύρια λουκέτα που έχουν μπει στις επιχειρήσεις;

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που τους νοιάζει είναι το bonus που θα βάλουν στο παντελόνι τους στο τέλος της χρονιάς, το καλό κουβανέζικο πούρο που θα καπνίζουν, η όμορφη βίζιτα που θα τους συντροφεύσει στο τζακούζι τους και ασφαλώς τα ακριβό σπίτι, σκάφος και αυτοκίνητο που θα χρησιμοποιούν στην υγεία των κορόιδων.

Για αρπακτικά και ανήθικοι μου φαίνονται αν και εφόσον ισχύουν όλα αυτά