Ρε λεβέντες, εμείς στο πηγάδι… κατουρήσαμε;

Ρε λεβέντες, εμείς στο πηγάδι… κατουρήσαμε;
Μια απόφαση, που αν ίσχυε και για την χώρα μας θα μπορούσε να αλλάξει την καθημερινότητά μας, αλλά και την κατάσταση της οικονομίας μας, πήραν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη πρόσφατη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Και τι προβλέπει αυτή η απόφαση; Οτι τα κεφάλαια που χρειάζονται οι τράπεζες για να ανακεφαλαιοποιηθούν, δεν θα υπολογίζονται στο χρέος των κρατών, αλλά θα δίδονται απευθείας από τον μηχανισμό στήριξης στις ίδιες τις τράπεζες.

Η συγκεκριμένη απόφαση, που διευκολύνει σημαντικά τα εθνικά κράτη, τα οποία δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο χρέος από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, αφορά άμεσα την Ισπανία και την Ιταλία, οι τράπεζες των οποίων θα πάρουν χρήματα από τον συγκεκριμένο μηχανισμό, ενώ καμία κουβέντα δεν έγινε για την Ελλάδα.

Αν οι ελληνικές τράπεζες εντασσόταν στο συγκεκριμένο μηχανισμό, τότε το ποσό που θα αφαιρούνταν από το χρέος, γιατί από τα δανεικά που έχουμε πάρει ως χώρα θα δοθούν τα χρήματα στις τράπεζες, αντιστοιχεί σε 40-50 δισ. Ευρώ, που μεταφράζεται σε μείωση του χρέους κατά 20-25% του Α.Ε.Π.

Και ασφαλώς το μείζον ερώτημα που τίθεται είναι αν πραγματικά οι εταίροι μας θέλουν να βοηθήσουν έτσι ώστε να εξέλθουμε της κρίσης χωρίς στο μεσοδιάστημα να έχουν προκύψει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές αναταράξεις που θα απαιτήσουν περισσότερα χρόνια θυσιών.

Διότι κανείς μα κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί τα 50 δις. Ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών δεν περνάνε μέσω του μηχανισμού και άρα εκτός χρέους, κάτι που αν συνέβαινε θα ελάφρυνε τους πολίτες από τα βάρη που έχουν υποστεί και θα υποστούν από εδώ και στο εξής.

Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αποδείξει αν έχει τσαγανό, διάθεση για πραγματική διαπραγμάτευση, την ώρα που υπάρχει πλέον προηγούμενο.

Γιατί ΝΑΙ σε Ισπανούς και Ιταλούς και ΟΧΙ στους Ελληνες; Στο πηγάδι κατουρήσαμε κύριοι;