Δεν παίζονται οι τύποι!!!
Όμως φαίνεται ότι αυτό το «σλόγκαν» τείνει να διαφοροποιηθεί, αφού τη σκυτάλη του παραλογισμού παίρνει ο ανάλγητος εισπρακτικός μηχανισμός του κράτους, ο οποίος βρίσκεται σε παράκρουση και προσπαθεί να εισπράξει επί δικαίων και αδίκων, ή να τιμωρήσει τον πολίτη ηθελημένα ή αθέλητα. Τα παραδείγματα που αναδεικνύουν αυτό το εχθρικό περιβάλλον για τον φορολογούμενο, τον άνεργο και τον οφειλέτη πολλά και καθημερινά.
Το πλέον πρόσφατο έχει να κάνει με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε πριν λίγες εβδομάδες από τον ΟΑΕΔ για την διεκδίκηση των 10.000 θέσεων εργασίας σε δήμους. Ένα από τα κριτήρια για την συγκέντρωση μορίων είναι το εισόδημα. Αυτό προκύπτει, όπως πάντα εξάλλου, από το εκκαθαριστικό σημείωμα για τα εισοδήματα του 2012, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι λιγότερα από αυτά του 2011. Σε διαφορετική περίπτωση, θα χρησιμοποιηθούν τα εισοδήματα του 2011 μόνο και μόνο επειδή η εφορία έχει αργήσει να εκδώσει το εκκαθαριστικό σας. Δηλαδή πολλοί συμπολίτες μας θα τιμωρηθούν επειδή έτσι απλά έχει γίνει το taxis ένα μπάχαλο και δεν έχει εκκαθαριστεί η δήλωσή τους.
Δεύτερο παράδειγμα ο ΟΑΕΕ, ο οποίος βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε. Και πώς να μην καταρρεύσει. Το κόστος της περίθαλψης για τον ασφαλισμένο στον Οργανισμό ίσως από τα υψηλότερα του πλανήτη και οι παροχές ανάλογες με τριτοκοσμικής χώρας. Ακόμα όμως και να το ξεπεράσουμε αυτό διαπιστώνουμε ότι αν οφείλεις στον ΟΑΕΕ δεν μπορείς να θεωρήσεις το βιβλιάριο υγείας σου για να έχεις την στοιχειώδη περίθαλψη σε ένα υπό κατάρρευση σύστημα υγείας. Όμως είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις, όταν βρεις χρήματα, το ποσό που αντιστοιχεί στην εισφορά της περίθαλψης, άσχετα αν δεν σου παρείχε ποτέ το ταμείο σου αυτές τις υπηρεσίες όσο χρωστούσες. Δηλαδή οι εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του ΟΑΕΕ που σήμερα δεν έχουν θεωρημένο βιβλιάριο υγείας, συνεχίζουν να χρεώνονται το κόστος της περίθαλψης και μάλιστα εντόκως, χωρίς όμως να έχουν αυτές τις παροχές. Υπάρχει άραγε λογική σε αυτό; Μάλλον όχι. Η λύση απλή. Για υπηρεσίες που δεν λαμβάνει ο οφειλέτης- ασφαλισμένος δεν θα πρέπει να πληρώνει και μάλιστα εντόκως.
Το τρίτο παράδειγμα που φαίνεται ξεκάθαρα η «εκδικητικότητα» και ο παραλογισμός του μηχανισμού είναι η εξαντλητική φορολόγηση των ανέργων ελεύθερων επαγγελματιών Η εφορία πλέον δεν απαλλάσσει ούτε καν τους έχοντες μηδενικό εισόδημα από την υποχρέωση να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος. Το «χαράτσι» των 650 ευρώ είτε έχεις «κάνει μεροκάματο» είτε όχι θα πρέπει να το καταβάλλεις. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής: μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας που δεν έκοψε κανένα δελτίο παροχής υπηρεσιών μέσα στο 2012 και δεν θέλει να κλείσει το μπλοκάκι του για τους δικούς του λόγους να γλιτώσει το τέλος επιτηδεύματος; Η απάντηση της εφορίας είναι ...όχι, κλείσε τώρα το μπλοκάκι σου και αν ξαναβρείς δουλειά το ανοίγεις. Σε ένα τόσο «φιλικό» σύστημα που διαθέτουν οι εφορίες για να διεκπεραιώσει αυτές τις διαδικασίες ο φορολογούμενος μάλλον δεν θα πρέπει να το σκεφτόμαστε καν. Συμπέρασμα; Και ο επιτηδευματίας με μηδενικό εισόδημα, επιβαρύνεται τελικώς με το χαράτσι των 650 ευρώ, θέλει δεν θέλει.
Να συνεχίσω;