ΕΕ :Θἐλουμε αποτελέσματα για τα πράσινα προϊόντα από τις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

ΕΕ :Θἐλουμε αποτελέσματα για τα πράσινα προϊόντα από τις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

«Θα πρέπει να στοχεύουμε να προχωρήσουμε στο ψηφιακό και βιώσιμο εμπόριο», δήλωσε ο Valdis Dombrovskis

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παράγουν σαφή αποτελέσματα τον επόμενο μήνα από το φόρουμ τους για το εμπόριο και την τεχνολογία και να δημιουργήσουν στενότερους δεσμούς για πράσινα προϊόντα και τεχνολογία, δήλωσε την Τετάρτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Valdis Dombrovskis.

Η Σουηδία θα φιλοξενήσει μια τέταρτη συνεδρίαση σε υπουργικό επίπεδο του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (TTC) στις 30-31 Μαΐου, όπου θα συγκεντρωθούν οι Dombrovskis, η επικεφαλής τεχνολογίας της ΕΕ Margrethe Vestager και οι ομολόγους των ΗΠΑ Katherine Tai, Gina Raimondo και ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken.

Ο Valdis Dombrovskis είπε σε ομιλία του στο American Enterprise Institute στην Ουάσιγκτον ότι το TTC είχε ήδη χρησιμοποιηθεί για τον συντονισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και για ορισμένα ζητήματα τεχνολογίας και ασφάλειας.

"Αλλά πρέπει να προσφέρουμε περισσότερα από την πλευρά του εμπορίου. Θέλω να δω ξεκάθαρα εμπορικά αποτελέσματα", είπε ο Valdis Dombrovskis.

Είπε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να βρουν κοινές προσεγγίσεις για τη διευκόλυνση του εμπορίου και την αξιολόγηση της συμμόρφωσης, τη διαδικασία με την οποία τα προϊόντα εκτελούνται προς πώληση.

«Θα πρέπει επίσης να στοχεύουμε να προχωρήσουμε στο ψηφιακό και βιώσιμο εμπόριο», είπε ο Valdis Dombrovskis.

Οι διατλαντικοί εταίροι θα πρέπει, είπε, να βοηθήσουν στη θέσπιση κοινών προτύπων για τα πράσινα αγαθά και τεχνολογίες, να εξασφαλίσουν θεμιτό ανταγωνισμό και να δημιουργήσουν ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εκφράσει ανησυχία για τους τοπικούς κανόνες περιεχομένου που συνδέονται με πολλές από τις επιδοτήσεις βάσει του Νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (IRA), φοβούμενοι ότι μπορεί να οδηγήσουν τους κατασκευαστές σε μετεγκατάσταση από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Valdis Dombrovskis είπε ότι οι δυο τους θα πρέπει να εργαστούν για να ευθυγραμμίσουν τις εγχώριες υποστηρίξεις του IRA και της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, έτσι ώστε να "υποφορτιστεί" η πράσινη μετάβαση.

"Κοιτάζοντας το μέλλον, θέλω το TTC να είναι ακόμα πιο τολμηρό στις φιλοδοξίες του. Κατά την άποψή μου, δεν πρέπει να στοχεύουμε τίποτα λιγότερο από μια πράσινη διατλαντική αγορά", δήλωσε ο Dombrovskis.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ