Χαλκιδική: Επενδύσεις πάνω από 150 εκατ. ευρώ στον ξενοδοχειακό τομέα της Χαλκιδικής το 2019-2024
Η Χαλκιδική, προσελκύει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως για υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες
Στα 150 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φτάσει το ύψος των επενδύσεων στον ξενοδοχειακό τομέα της Χαλκιδικής κατά την περίοδο 2019- 2024, χωρίς στο ποσό αυτό να συνυπολογίζεται το -άγνωστο μέχρι στιγμής- ύψος της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του σιγκαπουριανού fund «GIC» και της «Sani/Ikos», βάσει της οποίας το πρώτο γίνεται γίνεται βασικός μέτοχος της δεύτερης. Την εκτίμηση αυτή -που λαμβάνει υπόψη τη «νεκρή» περίοδο της πανδημίας- διατυπώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ), Γρηγόρης Τάσιος, σύμφωνα με τον οποίο την επόμενη διετία αναμένεται να προστεθούν στο ξενοδοχειακό δυναμικό της περιοχής περίπου 1000 κλίνες. Η Χαλκιδική, επισημαίνει, προσελκύει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως για υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς μεγάλα γήπεδα, έκτασης τουλάχιστον 50 στρεμμάτων, που συνήθως αναζητούν οι ξένοι επενδυτές για την οικοδόμηση καινούργιων ξενοδοχείων, δεν υπάρχουν αρκετά στην περιοχή, καθώς πολλά «διεκδικούνται είτε από το δασαρχείο είτε από την αγιορείτικη πολιτεία».
Ο κ.Τάσιος σημειώνει πως το γεγονός ότι μεγάλοι επενδυτές τοποθετούν τα κεφάλαιά τους στην περιοχή δίνει υπεραξία στον προορισμό και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για άνοδο των τιμών στα ξενοδοχεία στο μέλλον. Ωστόσο, εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Χαλκιδική θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, αν είχαν ολοκληρωθεί οι αναβαθμίσεις των δημόσιων υποδομών στην περιοχή, κάτι που αποτελεί -όπως λέει- κρίσιμο στοίχημα για το άμεσο μέλλον, καθώς οι επενδυτές θέλουν «να πάρουν πίσω τα χρήματά τους» σε μια πενταετία και ένας προορισμός χωρίς τα αναγκαία δίκτυα δεν είναι ελκυστικός για τους τουρίστες. Ποιες είναι όμως οι εν εξελίξει επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα της Χαλκιδικής και πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν;
*Το 2025 αναμένεται να περατωθεί, σύμφωνα με τον κ.Τάσιο, η τριπλή ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός των ξενοδοχειακών μονάδων «Pallini Beach» (τεσσάρων αστέρων), «Athos Palace» (επίσης τετράστερο) και «Theophano Imperial Palace» (πέντε αστέρων) στην Καλλιθέα, πρώην ιδιοκτησίας της «G- Hotels» της οικογένειας Γρηγοριάδη, που εξαγοράστηκαν από την «Goldman Sachs Asset Management» (GSAM). Βάσει του επενδυτικού σχεδίου που κατατέθηκε προς αξιολόγηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης η επένδυση (συμπεριλαμβανομένων των bungalows και λοιπών εγκαταστάσεων) θα ξεπεράσει τα 107 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος της GSAM είναι η πλήρης αναβάθμιση όλων των υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων και η δημιουργία ενιαίου λειτουργικά υπερσύγχρονου τουριστικού θέρετρου υψηλών προδιαγραφών, αποτελούμενου από πολυτελή ξενοδοχεία πέντε αστέρων και διαμερίσματα (bungalows).
*Στο τέλος του ερχόμενου Απριλίου αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό το πρώην ξενοδοχείο «Pella» στη Χανιώτη, που ανήκε στον όμιλο της «Grecotel», το οποίο θα «μανατζάρει» η «Domes», σημειώνει ο κ.Τάσιος.