Σ.Φάμελλος: Πάρτι αισχροκέρδειας στο ρεύμα και μέσα στις γιορτές
Ο τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ζητήσει λεπτομερείς εξηγήσεις από τη ΡΑΕ για όλα αυτά, όπως και για το για ποιο λόγο μένουν κλειστές λιγνιτικές μονάδες στην Ελλάδα δήλωσε ο Σ.Φάμελλος
«Για δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» ακρίβειας στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Φαίνεται ότι αυτοί που συμμετέχουν στο καρτέλ ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκμεταλλευτεί τη χριστουγεννιάτικη περίοδο για να κάνουν ένα μεγάλο πάρτι αισχροκέρδειας. Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος ενδιαφέρει πάρα πολύ τους καταναλωτές γιατί πάνω στη χονδρεμπορική "χτίζεται" όλο το κόστος ενέργειας. Η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2022 είχε την πιο ακριβή μεγαβατώρα στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Αυτή είναι η μεγαβατώρα Μητσοτάκη και κανείς δεν μπορεί να μάς εξηγήσει γιατί είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στους δημοσιογράφους Β. Κεχαγια και Ν. Σβέρκο.
«Άλλο ένα ερώτημα που οφείλουμε να θέσουμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι γιατί την τελευταία εβδομάδα το ποσοστό των εισαγωγών από τις γειτονικές, φθηνότερες χώρες είναι περίπου 35%, έχει φτάσει και στο 39,5%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκατομμύρια ευρώ φεύγουν κάθε μέρα από την Ελλάδα και ότι κάποιοι που έχουν κατοχυρώσει να εισάγουν αυτές τις ποσότητες ρεύματος, μέσω των διασυνδέσεων, βγάζουν υπερκέρδη, διότι αγοράζουν φθηνότερα από τις γειτονικές χώρες αλλά πληρώνονται με τις υψηλές τιμές χονδρεμπορικής στην Ελλάδα», πρόσθεσε και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ετοιμάζει ερώτηση για να διαλευκανθεί αυτό το ζήτημα.
Υπογράμμισε ακόμη ότι αυτό συμβαίνει ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει χαμηλή ζήτηση λόγω της εορταστικής περιόδου και μεγάλη προσφορά, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει στη Γερμανία η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος ακόμη και να γίνει αρνητική την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Την 01.01.2023 η Γερμανία είχε χονδρεμπορική 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στις 31.12.2022 η Πορτογαλία είχε 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η Ισπανία 3 ευρώ ανά μεγαβατώρα . «Η Ελλάδα την ίδια μέρα είχε χονδρική ρεύματος 283 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η γειτονική Βουλγαρία 34 ευρώ ανά μεγαβατώρα για να καταλάβετε ποιο είναι το μέγεθος των υπερκερδών».
Ο Σ.Φάμελλος συμπλήρωσε πως ο τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ζητήσει λεπτομερείς εξηγήσεις από τη ΡΑΕ για όλα αυτά, όπως και για το για ποιο λόγο μένουν κλειστές λιγνιτικές μονάδες στην Ελλάδα με αποτέλεσμα, αφενός να ανεβαίνουν οι τιμές αφού μειώνεται η προσφορά και αφετέρου αυξάνονται οι εισαγωγές. «Τίθεται σαφώς θέμα σκοπιμότητας και παίζονται πολλά παιχνίδια εκατομμυρίων ευρώ».
Αναφέρθηκε επίσης στην άρνηση της κυβέρνησης να καταθέσει, μετά από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη. Θύμισε πως τον Μάϊο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) παρουσίασε το πόρισμα για το διάστημα Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022, ήρθε στη βουλή και άρα τότε δεν τέθηκε κανένα θέμα εμπορικού απορρήτου που επικαλείται τώρα οι κυβέρνηση για να αποκρύψει τα στοιχεία. «Στη συνέχεια η κυβέρνηση πέρασε μια τροπολογία για να μειώσει τον υπολογισμό, να «μαγειρέψει» τα υπερκέρδη. Η ΡΑΕ τελικά έστειλε το νέο υπολογισμό τον Νοέμβριο στο ΥΠΕΝ μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο κος Σκρέκας όμως κρατούσε τα έγγραφα της ΡΑΕ σαράντα μέρες στο συρτάρι του και την τελευταία μέρα του χρόνου μάς έστειλε επιστολή ότι, δεν θα μάς παραδώσει τα στοιχεία που ζητήσαμε για τον υπολογισμό των υπερκερδών εξαιτίας εμπορικού απορρήτου!».
Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος σημείωσε: «Η ΡΑΕ δεν επικαλέστηκε κανένα εμπορικό απόρρητο στο διαβιβαστικό της προς το ΥΠΕΝ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ζητήσει να έρθει η ΡΑΕ στη Βουλή να παρουσιάσει τα στοιχεία για τα υπερκέρδη, όπως είχε συμβεί και τον περασμένο Μάϊο. Δεν γίνεται να αφήσουμε κάτι τέτοιο να περάσει έτσι ειδικά όταν σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει κλοπή δισεκατομμυρίων ευρώ από τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά και την επιχειρηματικότητα. Έχουμε υπολογίσει ότι είναι περί τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία το 2022 έχουν κλαπεί από τους καταναλωτές και την ελληνική οικονομία εν γένει, από τις εταιρίες ρεύματος και τα διυλιστήρια, ενώ βλέπουμε να λαμβάνει χώρα ένα πάρτι αισχροκέρδειας με τις τιμές ρεύματος μέσα στα Χριστούγεννα».