Ο δομικός πληθωρισμός των ΗΠΑ επιβραδύνεται, δίνοντας στη Fed λίγο χώρο αναπνοής

Ο βασικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,2% τον Νοέμβριο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων Η υποχώρηση του πληθωρισμού επικυρώνει την αναμενόμενη μείωση των αυξήσεων από τη Fed

Ο δομικός πληθωρισμός των ΗΠΑ επιβραδύνεται, δίνοντας στη Fed λίγο χώρο αναπνοής

Ένας βασικός δείκτης των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ σημείωσε τη μικρότερη μηνιαία προκαταβολή σε περισσότερο από ένα χρόνο, υποδεικνύοντας ότι ο χειρότερος πληθωρισμός πιθανότατα έχει περάσει και επικυρώνοντας μια αναμενόμενη επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,2% τον Νοέμβριο και αυξήθηκε 6% από ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εργασίας την Τρίτη. Οι οικονομολόγοι θεωρούν τον δείκτη, γνωστό ως βασικό ΔΤΚ, ως καλύτερο δείκτη υποκείμενου πληθωρισμού από τον ονομαστικό δείκτη.

Ο συνολικός ΔΤΚ αυξήθηκε 0,1% από τον προηγούμενο μήνα και αυξήθηκε κατά 7,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας αντιστάθμισαν το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ αυξήθηκαν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κατακόρυφα μετά την έκθεση. Οι διάμεσες εκτιμήσεις σε έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg έκαναν λόγο για μηνιαίες αυξήσεις 0,3% τόσο στα βασικά όσο και στα συνολικά μέτρα.

Η έκθεση, η τελευταία του 2022, επισημαίνει τον πληθωρισμό που - αν και πολύ υψηλός - αρχίζει να υποχωρεί. Ενώ η Fed πιθανότατα θα καλωσορίσει την επιβράδυνση, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ τόνισε τόσο τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο της Fed όσο και την αβεβαιότητα των προοπτικών.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν σε γενικές γραμμές ότι η ετήσια αύξηση των τιμών θα επιβραδυνθεί σημαντικά το επόμενο έτος, αλλά δεν είναι σαφές πόσο ανώμαλη ή επώδυνη θα είναι η πορεία επιστροφής στον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

«Η Fed θα μπορούσε να απορρίψει τον καλύτερο από τον αναμενόμενο Οκτώβριο ως στοιχεία μόλις ενός μήνα, αλλά η περαιτέρω επιβράδυνση τον Νοέμβριο καθιστά πιο δύσκολο να απορριφθεί αυτή η νέα αντιπληθωριστική τάση», ανέφερε σε σημείωμά του ο Paul Ashworth, επικεφαλής οικονομολόγος βόρειας Αμερικής στην Capital Economics.

Η Fed ολοκληρώνει τη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της την Τετάρτη και αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα. Ενώ αυτό θα ήταν μικρότερη αύξηση από αυτή που εφαρμόστηκε στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, θα έθετε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν περαιτέρω σύσφιξη το επόμενο έτος ακολουθούμενη από μια παρατεταμένη παύση καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αξιολογούν την πορεία και την επιμονή του πληθωρισμού της χώρας. Οι συμμετέχοντες στην αγορά βλέπουν την κεντρική τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια πριν από το τέλος του επόμενου έτους.

Το κόστος των καταφυγίων - το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη συνιστώσα των υπηρεσιών και αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του συνολικού δείκτη ΔΤΚ - αυξήθηκε 0,6% τον περασμένο μήνα, η μικρότερη πρόοδος σε τέσσερις μήνες, καθώς οι τιμές των ξενοδοχείων μειώθηκαν. Η έκθεση έδειξε ότι το καταφύγιο ήταν «μακράν ο μεγαλύτερος συντελεστής» στο συνολικό κέρδος του ΔΤΚ.

Ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν 0,8% και τα αντίστοιχα ενοίκια των ιδιοκτητών αυξήθηκαν 0,7%, το κόστος διαμονής μακριά από το σπίτι βυθίστηκε 0,7% μετά την αύξηση του προηγούμενου μήνα. Αν και τα στοιχεία του ιδιωτικού τομέα δείχνουνσταθεροποίηση των ενοικίων σε μια σειρά πόλεων σε όλη τη χώρα, υπάρχει μια υστέρηση μεταξύ των αλλαγών σε πραγματικό χρόνο και όταν αυτές αντικατοπτρίζονται στα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.

Οι τιμές των βασικών αγαθών μειώθηκαν για δεύτερο μήνα τον Νοέμβριο, πέφτοντας 0,5%. Εξαιρουμένης της ενέργειας, οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,4%, το μικρότερο κέρδος από τον Ιούλιο.

Αφαιρώντας την ενέργεια, το ενοίκιο και το ισοδύναμο ενοίκιο των ιδιοκτητών, οι τιμές των υπηρεσιών επιβραδύνθηκαν σημαντικά, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Ο Πάουελ τόνισε πρόσφατα τη σημασία αυτού του τύπου μέτρου όταν πρόκειται για την αξιολόγηση της πορείας ενός ξεχωριστού δείκτη πληθωρισμού του βασικού δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών.

Το χαρακτήρισε ίσως «την πιο σημαντική κατηγορία για την κατανόηση της μελλοντικής εξέλιξης του δομικού πληθωρισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ