Τι σημαίνει το ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου
Η συμφωνία επιτρέπει σε όσους αγοράζουν κάτω από το ανώτατο όριο να έχουν πρόσβαση σε ασφάλιση Η προσοχή τώρα επικεντρώνεται στην αντίδραση του Κρεμλίνου στον ελιγμό της G-7
Η Ομάδα των Επτά πρόκειται να επιβάλει ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο που είναι πολύ πάνω από το σημείο όπου κινείται η τιμή τώρα. Αν υπήρχε ποτέ οποιαδήποτε αμφιβολία ποια ήταν η υπόθεση του ανώτατου ορίου, είναι πλέον σαφές: οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θέλουν το αργό της Ρωσίας να συνεχίσει να ρέει.
Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν τον περιορισμό της τιμής του ρωσικού πετρελαίου, μιας βασικής πηγής εσόδων για την πολεμική μηχανή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στα 60 δολάρια το βαρέλι μετά από έντονες συνομιλίες. Βασικά, αυτό είναι πάνω από τα 50 δολάρια που κινείται η ναυαρχίδα της Ρωσίας Urals, σύμφωνα με στοιχεία της Argus Media.
«Το βασικό σημείο κατά την άποψή μας είναι το μήνυμα ότι η G-7 επιδιώκει να κρατήσει το ρωσικό πετρέλαιο στην αγορά», δήλωσε ο Joel Hancock, αναλυτής της Natixis. «Η αγορά έχει μετατοπιστεί σε μια άποψη ότι οι ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου θα παραμείνουν πιο ανθεκτικές από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες από το ανώτατο όριο τιμών».
Τώρα, η αντίδραση της Μόσχας θα είναι καθοριστική. Η Ρωσία αντιτάχθηκε στο μέτρο και απείλησε να σταματήσει την παραγωγή ως απάντηση. Ωστόσο, την Πέμπτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το ανώτατο όριο ήταν άσχετο, ο ισχυρότερος υπαινιγμός μέχρι στιγμής για πιθανή άμβλυνση. Με ένα τόσο γενναιόδωρο ανώτατο όριο, οι αγοραστές και οι πωλητές μπορούν εύκολα να ισχυριστούν ότι είναι απλώς business as usual.
«Δεν μας ενδιαφέρει ποιο θα είναι το ανώτατο όριο τιμών. Θα διαπραγματευτούμε απευθείας με τους εταίρους μας», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Και οι συνεργάτες που συνεχίζουν να συνεργάζονται μαζί μας δεν θα κοιτάξουν αυτά τα καπάκια».
Η G-7 αποφάσισε ως επί το πλείστον να σταματήσει τις δικές της εισαγωγές ρωσικού αργού, οπότε η κίνηση απευθύνεται ξεκάθαρα σε άλλους μεγάλους αγοραστές όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία. Αυτές οι χώρες δεν έχουν υπογράψει, αλλά οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα χρησιμοποιήσουν το όριο ως διαπραγματευτικό χαρτί. Βασικά, εάν δεν αγοράσουν κάτω από το όριο, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκή ασφάλιση και αποστολή.
Το σχέδιο, που καθοδηγείται από την G-7, έρχεται σε μια στιγμή που η Ευρώπη καταπολεμά τον υψηλό πληθωρισμό και κινδυνεύει με ύφεση. Οι εταιρείες και τα νοικοκυριά παραπαίουν από τους υπερβολικούς λογαριασμούς ενέργειας που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο ΟΠΕΚ+ παρακολουθεί στενά τον εφοδιασμό. Καθώς οι κυβερνήσεις ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να αποτρέψουν την αντίδραση των ψηφοφόρων, οι αυξημένοι οικονομικοί κίνδυνοι λαμβάνονται τώρα υπόψη στη λήψη πολιτικών αποφάσεων.
Οι κυρώσεις της ΕΕ που συμφωνήθηκαν νωρίτερα φέτος είχαν αρχικά σοκάρει πολλούς στην αγορά επειδή ήταν τόσο αυστηρές. Η ιδέα ήταν να απαγορευτεί στις εταιρείες να παρέχουν ασφάλιση για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτό θα σήμαινε ότι ακόμη και οι Κινέζοι και οι Ινδοί πελάτες θα έπρεπε να βρουν τη δική τους ασφάλιση από τις 5 Δεκεμβρίου.
Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι οι κυρώσεις κινδύνευαν να προκαλέσουν άνοδο των τιμών του πετρελαίου που θα ήταν καταστροφική για την παγκόσμια οικονομία και επίσης δυνητικά θα κατέληγαν ακόμη και να ωφελήσουν τον Πούτιν. Το ανώτατο όριο τιμών ήταν ένα είδος εκτός ράμπας και αυτές οι υπηρεσίες θα ήταν διαθέσιμες αλλά μόνο για πετρέλαιο που πωλούνταν κάτω από το καθορισμένο επίπεδο. Η ιδέα ήταν να περιοριστούν τα έσοδα, αλλά να διατηρηθεί η ροή του πετρελαίου στην παγκόσμια οικονομία.
Ορισμένοι στην Ευρώπη είδαν το σχέδιο των ΗΠΑ ως έναν τρόπο να αποδυναμώσουν τις κυρώσεις και η Πολωνία ηγήθηκε μιας ομάδας χωρών που πίεζαν για το ανώτατο όριο να είναι πιο κοντά στο κόστος παραγωγής. Τα ναυτιλιακά έθνη ήθελαν ένα πιο γενναιόδωρο επίπεδο και οι συζητήσεις ήταν συχνά γεμάτες καθώς τα συμφέροντα των χωρών δεν ευθυγραμμίζονταν πάντα.
Από την πλευρά της, η Ουκρανία είπε ότι το επίπεδο θα πρέπει να οριστεί έως και τα 30 δολάρια.
«Δεδομένου ότι τα Ουράλια διαπραγματεύονται επί του παρόντος πολύ κάτω από το επίπεδο του ανώτατου ορίου, κατ 'αρχήν θα μπορούσε να είναι μια καλή συμφωνία», δήλωσε ο Jorge Leon στην Rystad Energy.
Ένας περίπλοκος παράγοντας είναι ότι το πετρέλαιο τιμολογείται πολύ διαφορετικά στην Ασία. Εκεί, ο βασικός βαθμός ESPO διαπραγματεύεται πάνω από 70 δολάρια το βαρέλι. Δεν είναι σαφές αν όλο αυτό το αργό θα καταλήξει κάτω από το καπάκι ή όχι.
Όταν το ανώτατο όριο τιμών παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως ιδέα, πολλοί θεώρησαν ότι ήταν ανεφάρμοστο χωρίς βασικούς αγοραστές όπως η Ινδία και η Τουρκία ή εξωεδαφικές κυρώσεις για την αποτροπή παραβιάσεων και την παροχή κινήτρων για υιοθεσία.
Τώρα φαίνεται ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διεκδικήσουν κάποιο είδος νίκης εάν η Ρωσία πουλήσει κάτω από το ταβάνι. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει επίσης ότι εάν το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται ήδη με μεγάλη έκπτωση, η απειλή του ανώτατου ορίου τιμών μπορεί να πάρει μέρος της πίστωσης. Από την πλευρά της, η Πολωνία, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, εξασφάλισε ορισμένους πρόσθετους όρους, συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανισμού επανεξέτασης που θα εφαρμοστεί το επόμενο έτος.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την επιβολή, καθώς η ΕΕ έχει αποδυναμώσει τους κανόνες της και δεν υπάρχουν δευτερεύουσες κυρώσεις που να προσθέτουν δόντια. Μια διαμάχη για την ασφάλιση στην Τουρκία θα μπορούσε ακόμα να δημιουργήσει προβλήματα. Και η αντίδραση του Κρεμλίνου παραμένει ένας μεγάλος άγνωστος.
«Υπάρχει τόση αβεβαιότητα πραγματικά για το πόση φυσική αναστάτωση θα δούμε στις ρωσικές προμήθειες αργού», δήλωσε ο Neil Beveridge, ανώτερος αναλυτής πετρελαίου στο Sanford C. Bernstein, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg.