ΕΕ: Εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για το πλαφόν στην τιμή ρωσικού πετρελαίου

Ορισμένες χώρες δήλωσαν ότι η πρόταση των 65 δολαρίων είναι πολύ γενναιόδωρη για τη Μόσχα Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πρέσβεων στην ΕΕ πρόκειται να επαναληφθούν σήμερα Πέμπτη

ΕΕ: Εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για το πλαφόν στην τιμή ρωσικού πετρελαίου

Οι συνομιλίες μεταξύ των εθνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το πού να οριστεί ένα προτεινόμενο ανώτατο όριο τιμής της Ομάδας των Επτά για το ρωσικό πετρέλαιο έληξαν την Τετάρτη, καθώς οι κυβερνήσεις διχάστηκαν για το πώς να σχεδιάσουν το σχέδιο, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ πρότεινε ένα επίπεδο 65 δολαρίων το βαρέλι, το οποίο η Πολωνία και τα έθνη της Βαλτικής απέρριψαν ως υπερβολικά γενναιόδωρο για τη Μόσχα. Ωστόσο, αρκετές χώρες με μεγάλες ναυτιλιακές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν θέλουν να πέσουν κάτω από τα 70 δολάρια, το ανώτερο άκρο του εύρους που πρότεινε η ΕΕ νωρίτερα την Τετάρτη.

Οι πρεσβευτές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες σήμερα Πέμπτη, αφού ορισμένες κυβερνήσεις πιθανότατα διαβουλεύονται με την Ουάσινγκτον. Ώρες άκαρπων συνομιλιών την Τετάρτη κατέστησαν σαφές ότι το μπλοκ παραμένει πολύ μακριά στο ανώτατο όριο τιμών, το οποίο προωθήθηκε για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ, αλλά μια συμφωνία εξακολουθεί να θεωρείται εφικτή. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρόκειται επίσης να συναντηθούν την Πέμπτη για να συζητήσουν μέτρα για τη συγκράτηση της τιμής του φυσικού αερίου.

«Αναζητούμε τρόπους για το πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό και πώς μπορεί κανείς να βρει μια κοινή βάση, ώστε αυτό να μπορεί να εφαρμοστεί με έναν ιδανικά ρεαλιστικό και αποτελεσματικό τρόπο, αποφεύγοντας ταυτόχρονα ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολικά μειονεκτήματα για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε δημοσιογράφους το βράδυ της Τετάρτης. «Αλλά από την πλευρά μου, θέλω να πω ότι είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα το κάνουμε σύντομα».

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος εντός του συνασπισμού τιμής-ανώτατου ορίου εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα συμφωνήσουν σύντομα σε μια τιμή και ότι μια τέτοια συμφωνία θα συμβεί πολύ πριν από την προθεσμία της 5ης Δεκεμβρίου, όταν ξεκινήσουν οι κυρώσεις της ΕΕ για το πετρέλαιο.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η τιμή που συζητείται, περίπου 65 δολάρια το βαρέλι, ταιριάζει καλά με τα κριτήρια που έχουν ήδη συμφωνηθεί από τον συνασπισμό χωρών που υποστηρίζουν το σχέδιο, προσθέτοντας ότι η τιμή θα μπορούσε να προσαρμοστεί με την πάροδο του χρόνου εάν είναι απαραίτητο.

Στα 65 δολάρια, το ανώτατο όριο τιμών θα ήταν πολύ πάνω από το κόστος παραγωγής της Ρωσίας. Η Ρωσία πωλεί ήδη το αργό της με εκπτώσεις και μια υψηλή κεφαλαιοποίηση πιθανότατα θα είχε ελάχιστο αντίκτυπο στις συναλλαγές.

Η ΕΕ και η G-7 ήλπιζαν αρχικά να υπογράψουν το επίπεδο του ανώτατου ορίου τιμών την Τετάρτη. Το ανώτατο όριο χρειάζεται την υποστήριξη όλων των κρατών μελών της ΕΕ για να εγκριθεί.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν νωρίτερα την Τετάρτη αφού το Bloomberg ανέφερε το προτεινόμενο εύρος τιμών. Ένας λόγος για τον οποίο οι έμποροι φάνηκαν να το αποφεύγουν είναι ότι οι ασφαλιστές και οι φορτωτές θα πρέπει απλώς να βεβαιωθούν ότι τα φορτία που μεταφέρουν πωλήθηκαν κάτω από την ανώτατη τιμή. Εάν το ανώτατο όριο πλησιάσει τα υπάρχοντα επίπεδα έκπτωσης, η Ρωσία θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι διεξάγει business as usual.

«Το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται επί του παρόντος με σημαντική έκπτωση σε σύγκριση με το Brent, περίπου 65 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε η Simone Tagliapietra, ανώτερη συνεργάτης στη δεξαμενή σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες. «Εάν το ανώτατο όριο τιμών G-7 για το ρωσικό πετρέλαιο τεθεί σε παρόμοιο επίπεδο, δεν θα κάνει μεγάλη ζημιά στη Ρωσία».

Οι στόχοι του ανώτατου ορίου τιμών ήταν πάντα διφορούμενοι: Οι ΗΠΑ ήθελαν να διασφαλίσουν ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα συνέχιζε να ρέει, μειώνοντας παράλληλα τα έσοδα της Μόσχας. Οι κυρώσεις της ΕΕ αρχικά επικεντρώθηκαν περισσότερο στη μείωση των εσόδων για την πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το αποτέλεσμα του ανώτατου ορίου που αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης ήταν να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος των επικείμενων κυρώσεων της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ