Σκυλακάκης: Η οικονομία δεν θα επηρεαστεί εάν δεν ξεσπάσουν πόλεμοι συμφερόντων

Σκυλακάκης: Η οικονομία δεν θα επηρεαστεί εάν δεν ξεσπάσουν πόλεμοι συμφερόντων

Κοντά στο 8% οι αυξήσεις στις συντάξεις 

«Η τοξικότητα και η πολιτική ένταση δεν είναι ποτέ καλό πράγμα, γιατί οι πολίτες ζητούν ηρεμία, διάλογο και επίλυση των δικών τους προβλημάτων και όχι αυτή την αντιπαράθεση με ακραίο τρόπο και με εκφράσεις μίσους και με μια καθολική απαξία γενικότερα του πολιτικού συστήματος» ανέφερε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ για τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να επηρεαστεί η οικονομία από το κλίμα, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι μπορεί να συμβεί, «στον βαθμό που παρασυρθεί η κυβέρνηση σε αυτό, αν η κυβέρνηση δεν παρασυρθεί ούτε ξεσπάσουν πόλεμοι συμφερόντων οι οποίοι επίσης είναι καταστροφικοί, οι πόλεμοι των συμφερόντων είναι και αυτοί κάτι που προσθέτει στην τοξικότητα». Εξέφρασε την άποψη ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο θα αποφευχθεί «γιατί, όσο παραμένει η κυβέρνηση θεσμικά σωστή και αυτό πρέπει να κάνει και ο καθένας νομίζω ότι στο τέλος αντιλαμβάνεται ότι δεν τον συμφέρουν αυτές οι εξελίξεις».

«Ο σκοπός είναι να προχωρήσουμε αυτό το διάστημα μέχρι τις εκλογές χωρίς να προκαλέσουμε κάποια σοβαρή ζημιά στην οικονομία και στην κοινωνία. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, υπάρχουν εξαιρετικά θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, τη μείωση του χρέους και τη δυνατότητά μας να συνδράμουμε στο μεγάλο πρόβλημα του πληθωρισμού που κατατρέχει την Ευρώπη, την Αμερική και τον κόσμο όλο και εκεί πρέπει εμείς να επιμείνουμε» επισήμανε.


Σχετικά με την έναρξη των σεισμικών ερευνών στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι υπάρχει η μεγάλη ενεργειακή κρίση, ανέφερε ότι αυτές οι έρευνες κανονικά έπρεπε να είχαν ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν, ωστόσο «ήταν τόσο καταστροφικό το επενδυτικό κλίμα και η αβελτηρία της περασμένης δεκαετίας 2010-2020 που όλα αυτά πήγαν πίσω».

Και είναι η τελευταία ευκαιρία, προσέθεσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, καθώς και το φυσικό αέριο είναι ένα αέριο μετάβασης, αλλά για την επόμενη δεκαπενταετία παραμένει ένα σημαντικό καύσιμο και «στον βαθμό που οι έρευνες είναι επιτυχείς, η χώρα μπορεί να αποκτήσει μια πρόσθετη ενεργειακή όχι απλώς αυτάρκεια, αλλά να αλλάξει ενεργειακό επίπεδο, να γίνει εξαγωγική ενεργειακά χώρα». Επιπλέον, τόνισε πως αυτό θα έχει τεράστια σημασία για την οικονομία μας. «Φέτος έχουμε μια πολύ μεγάλη μείωση του ΑΕΠ που προέρχεται από τα καύσιμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αν δεν είχαμε το ρυθμό ανάπτυξης και τη δυναμική της ανάπτυξης που έχουμε, η οικονομία το 2022 θα έπρεπε να είναι σε ύφεση, διότι θα είναι τουλάχιστον 3-4% του ΑΕΠ από την αύξηση των τιμών στα καύσιμα και γενικότερα στις διεθνείς αγορές» εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης. Θα ήμασταν τρεις μονάδες πάνω. Θα ήταν ανάπτυξη πρωτοφανής ιστορικά» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις από το 2023, διευκρίνισε ότι ο υπολογισμός γίνεται με βάση έναν νόμο παλαιότερο, τον οποίο υπαγόρευσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι ο μισός πληθωρισμός και η μισή ανάπτυξη. «Μόνο που τότε το ΔΝΤ υπολόγιζε ότι θα έχουμε μία ανάπτυξη 1% το χρόνο μακροχρόνια. Εμείς φέτος θα κάνουμε πεντέμισι περίπου, κι αυτό σημαίνει ότι αντί για μισή μονάδα αύξηση από την ανάπτυξη, οι συντάξεις θα δουν σχεδόν τρεις μονάδες αύξηση από την ανάπτυξη και αυτό θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό τον πληθωρισμό. Σε συνδυασμό όμως, γιατί θα υπάρχει και μια πρόσθετη αύξηση με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που είναι ένα φορολογικό μέτρο το οποίο δεν υπολογίζεται στο ποσοστό αύξησης, αλλά θα επηρεάσει πολύ αυτούς που έχουν κάπως υψηλότερες συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς. Συνεπώς το σύνολο θα είναι θα είναι αρκετά σημαντικό. Το ποσό της αύξησης θα προσεγγίσει το ποσοστό, με βάση τον υπολογισμό που κάνουμε, του 8%» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις μαζί με τις αυξήσεις, ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι «υπό κανονικές συνθήκες, πρέπει κανείς να περιμένει να διαπιστώσει την άνοδο του ΑΕΠ, αυτό όμως μπορεί να καθυστερήσει» και πρόσθεσε «θα δούμε τι άλλο εργαλείο μπορούμε να έχουμε για να κάνουμε έναν ακριβή υπολογισμό σε σχέση με την εξέλιξη των συντάξεων με βάση αυτόν τον νόμο που περιέγραψα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ