Ρεβυθούσα: Ο πρώτος σταθμός μεταφόρτωσης LNG στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Ο πρώτος σταθμός μεταφόρτωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εγκαινιάστηκε σήμερα στη Ρεβυθούσα.
Μιλώντας στην εκδήλωση η Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, ανέφερε ότι πρόκειται για μια, "Ευέλικτη υποδομή για μεταφορά φυσικού αερίου πλεονέκτημα στη διαχείριση του LNG μεταφορά σε δήμους που δεν υπάρχει φυσικό αέριο." Όπως είπε, "σύντομα θα εγκαινιαστεί νέο λιμάνι στη ρεβυθουσα για την τροφοδοσία μικρών πλοίων. Δίνει τη δυνατότητα χρήσης LNG για μεταφορές. Νέες χρήσεις LNG εν τω μέσω μιας βαθιάς ενεργειακής κρίσης σύμφωνα με την ΙΕΑ το LNG οδηγεί σε μείωση 90%τις εκπομπές διοξειδίου αζώτου 30% CO2."
Σ'υμφωνα με την κ. Γκάλι, "Η λύση βρίσκεται στη διαφοροποίηση του μείγματος ενέργειας χρηματοδότηση και από ΕΕ. Η δημιουργία της Ρεβυθουσας ήταν οραματική τη δεκαετία του 90 σήμερα η επέκταση της αποθηκευτικής της ικανότητας αλλά και των δυνατοτήτων ενισχύουν το ρόλο της και το όραμα. Από την αρχή του χρόνου το 40% των εισαγωγών ΦΑ στη χώρα από ρεβυθουσα ρεκορ 60 φορτία μέχρι το Σεπτέμβριο εξυπηρετώντας. Και γειτονικές χωρες."
Τις επόμενες δυο εβδομάδες Θα γεμίσει και η νέα πλωτή αποθήκη.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ανέφερε, ότι πρόκειται για μια "σημαντική μέρα για ενίσχυση και ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Η ελληνική ναυτιλία ελέγχει 25% παγκοσμίως μεταφοράς πλοίων LNG Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταφορά και αποθήκευση LNG. Η επένδυση θα καλύψει ανάγκες στη ναυσιπλοΐα αλλά και στην ποντοπόρο ναυτιλία. Αναβάθμιση αυτονομίας και ασφάλεια της χώρας στη νότια Ευρώπη Αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας."
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, επεσήμανε ότι πρόκειται για "κρίσιμο έργο για την αλυσίδα μεταφοράς LNG, 3 εκατ δημόσια δαπάνη."
Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της Ομάδας Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής DGREGIO, Της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάρστεν Ράσμουνσεν, ανέφερε ότι "η Ελλάδα έλαβε στρατηγικές δράσεις για τη διασφάλιση επάρκειας όπως η υποδομή που εγκαινιάζεται σήμερα. Υψηλή τεχνολογία του έργου δείχνει ότι η Ελλάδα και ο ΔΕΣΦΑ έχουν τεχνογνωσία. Είναι μια από τις στρατηγικές επενδύσεις της Ελλάδας που βρίσκεται μεταξύ των χωρών που έχει ενταχθεί στο νέο ταμείο ενεργειακής μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία, τη Μεγαλόπολη, τα νησιά του Αιγαίου, ώστε να μη μείνει κανένας πίσω. Η Ελλάδα έχει από τα καλύτερα ενεργειακά μίγματα στην Ευρώπη."