Τι θα προτείνει τελικά η Κομισιόν για το φυσικό αέριο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει μέτρα για τον περιορισμό της ενεργειακής κρίσης. Η ΕΕ μπορεί να υποχρεώσει τις εταιρείες ενέργειας να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο για αποθήκευση
Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζει να προτείνει έναν μηχανισμό για τον περιορισμό της αστάθειας των τιμών στη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου του μπλοκ και την αποτροπή ακραίων αυξήσεων των τιμών στις συναλλαγές παραγώγων για να χαλιναγωγήσει την ενεργειακή κρίση της περιοχής.
Ο προσωρινός μηχανισμός που σχεδιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβάλει ένα δυναμικό όριο τιμών για τις συναλλαγές στην ολλανδική διευκόλυνση μεταφοράς τίτλων, της οποίας ο κύριος δείκτης είναι το σημείο αναφοράς για όλο το φυσικό αέριο που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην ήπειρο. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το TTF δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ενεργειακή πραγματικότητα του μπλοκ αφού η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες στην Ευρώπη και το μερίδιο του φυσικού αερίου από τη Μόσχα μειώθηκε από 40% σε περίπου 7%.
«Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή της ακραίας αστάθειας και των αυξήσεων των τιμών, καθώς και της κερδοσκοπίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολίες στην προμήθεια φυσικού αερίου σε ορισμένα κράτη μέλη», ανέφερε η επιτροπή σε προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Bloomberg News.
Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ έχει μια πολιτική να μην σχολιάζει έγγραφα που δεν έχουν δημοσιευτεί και το προσχέδιο μπορεί να αλλάξει πριν από την έγκρισή του που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη. Στο επόμενο βήμα, η δέσμη μέτρων θα συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής τους στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Η δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει επίσης έναν προσωρινό μηχανισμό επιβολής ανώτατου ορίου τιμών εντός της ημέρας για την αποφυγή ακραίας μεταβλητότητας στις αγορές ενεργειακών παραγώγων, σύμφωνα με το προσχέδιο. Στόχος είναι να «διασφαλιστεί ένας πιο υγιής μηχανισμός διαμόρφωσης των τιμών», προστατεύοντας τις ενεργειακές εταιρείες της περιοχής από μεγάλες αυξήσεις και βοηθώντας τις να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό τους μεσοπρόθεσμα.
Η Επιτροπή δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις να επιβάλει ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου. Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πολωνία και το Βέλγιο πρότειναν την περασμένη εβδομάδα ένα όριο για τους μεγαλύτερους εμπορικούς κόμβους της περιοχής, το οποίο θα περιλαμβάνει έναν διάδρομο που θα επιτρέπει στις τιμές να κυμαίνονται κατά περίπου 5%, για παράδειγμα. Πρότειναν ότι το εύρος τιμών θα επανεξετάζεται τακτικά ώστε να αντικατοπτρίζει το επίπεδο άλλων βασικών ενεργειακών δεικτών αναφοράς, όπως οι τιμές του αργού πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική και την Ασία.
Το δυναμικό όριο τιμών θα τεθεί σε εφαρμογή ενώ η ΕΕ εργάζεται για ένα νέο συμπληρωματικό σημείο αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σύμφωνα με το προσχέδιο της Επιτροπής. Ο νέος δείκτης θα ξεκινήσει έως το τέλος του 2022, με το σημείο αναφοράς να προβλέπεται να είναι διαθέσιμο εγκαίρως για την επόμενη περίοδο πλήρωσης αποθήκευσης φυσικού αερίου στις αρχές του 2023. Το ανώτατο όριο στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου διχάζει τους Ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη σύνοδο κορυφής
Ορισμένες χώρες ζήτησαν επίσης να διακοπεί η σύνδεση μεταξύ των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της επιβολής ανώτατου ορίου τιμών στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μια ιδέα που η Επιτροπή δεν σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία. Ενώ ένα τέτοιο μοντέλο έχει μειώσει τις τιμές στην Ισπανία και την Πορτογαλία, φέρει ορισμένους κινδύνους εάν εισαχθεί σε ολόκληρο το μπλοκ, ανέφερε στο προσχέδιο.
Η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να υιοθετήσει εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας στις αγορές ενέργειας, αυξάνοντας το κατώφλι εκκαθάρισης για τους μη χρηματοοικονομικούς αντισυμβαλλομένους σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ και διευρύνοντας τον κατάλογο των επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εξασφαλίσεις για ένα έτος.
Για να αυξήσει την ανθεκτικότητα και τη μόχλευσή της στις συνομιλίες με εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, η Επιτροπή θέλει να ενισχύσει την κοινή πλατφόρμα αγορών της, η οποία θα συντονίζει την πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Εάν οι προμήθειες αποθήκευσης εξαντληθούν στο τέλος αυτού του χειμώνα, η επίτευξη του στόχου πλήρωσης του 90% έως τον Νοέμβριο του 2023 μπορεί να είναι πιο δύσκολη από ό, τι για αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με το προσχέδιο.
Το σχέδιο προβλέπει να δοθεί εντολή στα κράτη μέλη να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 15% της αποθήκευσής τους και να επιτραπεί στις εταιρείες να σχηματίσουν ευρωπαϊκή κοινοπραξία. Οι ρωσικές πηγές εφοδιασμού θα αποκλειστούν από τη συμμετοχή.