Σκυλακάκης: Τις επενδυτικές χρηματοδοτήσεις τις αποφασίζουν οι τράπεζες με τα δικά τους κριτήρια

Σκυλακάκης: Τις επενδυτικές χρηματοδοτήσεις τις αποφασίζουν οι τράπεζες με τα δικά τους κριτήρια

Υπογράμμισε ότι το θέμα πιθανής δανειοδότησης θα κριθεί από τις τράπεζες που θα την δανείσουν

«Η κυβέρνηση, όπως και σε όλη την Ευρώπη, δεν αποφασίζει ποια εταιρεία θα λάβει δανειοδότηση από τις τράπεζες», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη σχετικά με αίτημα χρηματοδότησης της «Ελληνικός Χρυσός».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα «εργαλείο» στο οποίο οι επενδύσεις προχωρούν χωρίς την δική της συμμετοχή, με απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια που είναι ξεκάθαρα, προφανή και τα οποία είναι δημοσιευμένα. Τα κριτήρια αυτά, τα εξετάζουν και τα κρίνουν ανεξάρτητοι ορκωτοί ελεγκτές, με ομάδες περίπου των 20 ατόμων με πολύ υψηλά και εξειδικευμένα εχέγγυα. Οι δε τράπεζες λαμβάνουν τις αποφάσεις τους, με βάση τα δικά τους κριτήρια.

Ο κ. Σκυλακάκης, επισήμανε, ότι «δουλειά της κυβέρνησης, όπως και καμίας άλλης στην Ευρώπη, δεν είναι να αποφασίζει κατά πόσο μια επιχείρηση είναι τραπεζικά αξιόπιστη ή όχι. Οι συστημικές τράπεζες εποπτεύονται από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Συνεπώς, οι τράπεζες είναι εκείνες που οψέποτε θα αποφασίσουν με τα δικά τους κριτήρια, εάν θα προχωρήσουν σε μια τέτοια χρηματοδότηση επένδυσης της εταιρείας. Μέχρι τώρα, όμως, δεν έχω δει κάποιο σχετικό αίτημα της «Ελληνικός Χρυσός» να υπάρχει, όποτε όλη αυτή η συζήτηση είναι πρόωρη. Εάν υποβληθεί τέτοιο αίτημα που λέτε, είπε ο υπουργός στον βουλευτή, ο έλεγχος θα είναι τεχνοκρατικός και ουδέτερος. Όποιος παραβιάσει τα κριτήρια ή τις διαδικασίες θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της παραβίασης στην βάση όμως των πραγματικών δεδομένων και στοιχείων και όχι στην βάση πολιτικών ισχυρισμών

Ο υπουργός, υπογράμμισε ότι το θέμα πιθανής δανειοδότησης θα κριθεί από τις τράπεζες που θα την δανείσουν, οι οποίες πρέπει να τηρήσουν όλους τους σχετικούς κανόνες και θα ελεγχθούν γι αυτό. Και το όποιο αίτημα θα κριθεί από τους ορκωτούς ελεγκτές.

Ειδικά, για τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε πως δεν προβλέπεται καμία παρέμβαση της Κυβέρνησης και αυτός είναι ένας βασικός όρος, για να πάρουμε αυτά τα δάνεια. Ακόμα, και να υπήρχε μια Κυβέρνηση που θα ήθελε να παρέμβει, πάλι δεν θα μπορούσε να το κάνει γιατί έτσι είναι το «εργαλείο» και θα παραβίαζε τη συμφωνία που έχουμε με την ΕΕ. Τα χρήματα έρχονται από την Ευρώπη, χορηγούνται με τραπεζικά κριτήρια, ελέγχονται με αυστηρότητα χωρίς παρέμβαση της Κυβέρνησης. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ελέγχουν τις τράπεζες και η κυβέρνηση ελέγχει όλους τους ελεγκτές Τα, δε, χρήματα, επιστρέφονται στο ελληνικό δημόσιο με τον αντίστοιχο τόκο.

Ο κ. Σκυλακάκης, ανέφερε πως η επιχείρηση μπορεί να θέλει να κάνει πράσινες επενδύσεις για να βοηθήσει την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής. Είναι δικαίωμά της να το ζητήσει αλλά το αίτημά της θα κριθεί όπως όλων αντικειμενικά χωρίς τη δική μας πολιτική επέμβαση. Η Κυβέρνηση έχει μόνο την ελεγκτική αρμοδιότητα που θα ασκηθεί με βάση το σύστημα έλεγχου στην περίπτωση που κάτι δεν θα πηγαίνει σωστά.

Αναφορικά με το ερώτημα του βουλευτή για τα φορολογικά έσοδα από την Ελληνικός Χρυσός, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως σύμφωνα με το Ν.4174/2013 άρθρο 17, προβλέπεται το απόρρητο των φορολογικών στοιχείων και η διαφύλαξή τους. Η πρόσβαση σε φορολογικά στοιχεία επιτρέπεται αυστηρά σε ορισμένες περιπτώσεις και απαγορεύεται η δημοσιοποίησή τους. Και οι Νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης ανέφερε ότι υπάρχει ανακοίνωση της Ελληνικός Χρυσός για αίτηση προς έγκριση στην Επιτροπή Χρηματοδότησης για επένδυση 680 εκατ. ευρώ στις Σκουριές. Αυτές είναι οι εμβληματικές επενδύσεις, όλες με ζεστό δημόσιο χρήμα τελικά. Πρόκειται για δάνεια που θα αποπληρωθούν από το ελληνικό δημόσιο αλλά τα διαχειρίζονται κάποιοι άλλοι, οι τράπεζες. Τόνισε πως τα κριτήρια, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συμβάλουν στην πράσινη ανάπτυξη, να πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια, δηλαδή να έχουν υγιούς ισολογισμούς, καινοτομίας, θέσεις απασχόλησης κ.λ.π. Εδώ όμως έχουμε μια εταιρεία, που έχει συσσωρευτικές ζημιές μέχρι τουλάχιστον το 2020, περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ, με χρέη πάνω από ένα δισ. ευρώ. Προσπαθώ, είπε, να δω πως η Ελληνικός Χρυσός συμβάλλει στην πράσινη οικονομία, όταν έχουμε καταδίκες και καταγγελίες για ρύπανση . Όταν αντί για τις 3.000 νέες θέσεις που είχε δεσμευτεί έχει προσχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων. Όταν ο δήμος, έχει προβεί σε καταγγελία για αθέτηση δεσμεύσεων που η εταιρεία έχει αναλάβει.

Ο βουλευτής, τόνισε πως η Ελληνική Χρυσός, δεν είναι μια απλή επένδυση αλλά η ΝΔ προεκλογικά την είχε χαρακτηρίσει μια από τις τρεις εμβληματικές επενδύσεις της χώρας που θα τις προωθούσε με κάθε τρόπο. Συνεπώς, δεν είναι εύκολο η Κυβέρνηση να μας πείσει ότι δεν ασχολείται με αυτήν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ