Financial Times: Στα επτά οικονομικά θαύματα η Ελλάδα
Τα επτά οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου
Ανάμεσα στα επτά οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου, κατατάσσει την Ελλάδα, άρθρο του Ruchir Sharma, επικεφαλής της Rockfeller International, στην έγκυρη εφημερίδα, Financial Times.
Σύμφωνα με το άρθρο, μερικές χώρες ξεχωρίζουν ως ελπιδοφόρες εξαιρέσεις στην επικρατούσα απαισιοδοξία.
Σε περιόδους κατήφειας όπως αυτή, όταν οι σχολιαστές δεν βλέπουν παρά σφάλματα στις περισσότερες χώρες, αξίζει να επισημανθούν οι λίγες που αψηφούν την επικρατούσα απαισιοδοξία.
Ακολουθούν επτά που ξεχωρίζουν σε έναν κόσμο που οδεύει προς την ύφεση και τον υψηλότερο πληθωρισμό: Το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ινδία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία. Μοιράζονται κάποιο συνδυασμό σχετικά ισχυρής ανάπτυξης, μέτριου πληθωρισμού ή ισχυρών χρηματιστηριακών αποδόσεω, σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Κατά συναρπαστική σύμπτωση, οι περισσότεροι από αυτούς αψηφούν επίσης τις βαθιές προκαταλήψεις σχετικά με τις υποτιθέμενες αμυδρές προοπτικές ορισμένων χωρών, πολιτισμών και συστημάτων. Το λιγότερο εκπληκτικό όνομα στη λίστα μου είναι το Βιετνάμ, μια μελέτη περίπτωσης στον κομμουνισμό που λειτουργεί.
Καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται με την Κίνα, οι δυτικές επιχειρήσεις αντισταθμίζουν τα στοιχήματά τους υιοθετώντας μια στρατηγική «Κίνα συν ένα» - και συχνά ο «ένας» επιπλέον προορισμός προμήθειας είναι το Βιετνάμ.
Επενδύοντας σε μεγάλο βαθμό στις υποδομές που απαιτούνται από μια εξαγωγική δύναμη παραγωγής και ανοίγοντας τις πόρτες του, το Βιετνάμ αναπτύσσεται με σχεδόν 7 τοις εκατό, τον ταχύτερο ρυθμό στον κόσμο.
Η κριτική στις οικονομικές δοκιμασίες των μουσουλμανικών χωρών αγνοούσε εδώ και καιρό την πολυπληθέστερη, την Ινδονησία. Πλούσια σε πόρους, επωφελείται από την παγκόσμια έκρηξη των τιμών των εμπορευμάτων, αλλά με εγχώρια αγορά 276 εκατ., δεν εξαρτάται υπερβολικά από τις εξαγωγές.
Έχει ασυνήθιστα χαμηλό χρέος σε σύγκριση με άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες και ένα ασυνήθιστα σταθερό νόμισμα σε ένα χρόνο που τα περισσότερα νομίσματα πέφτουν απότομα έναντι του δολαρίου. Το αποτέλεσμα, ένα καλοήθες μείγμα ανάπτυξης 5% με πληθωρισμό μικρότερο του 5%, καθιστά την Ινδονησία ένα λαμπρό παράδειγμα οικονομικά ικανού Ισλάμ.
Αν και η ανάπτυξη της Ινδίας κολακεύεται πάντα από τη χαμηλή βάση της, η οικονομία της θα συνεχίσει να είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν κάνει αρκετές μεταρρυθμίσεις για να προσελκύσουν επενδυτές οι οποίοι, τρομαγμένοι από τη ρυθμιστική καταστολή στην Κίνα, στρέφονται τώρα στη δεύτερη μεγαλύτερη αναδυόμενη οικονομία. Οι νέες επενδύσεις στις ψηφιακές υπηρεσίες και τη μεταποίηση αποδίδουν καρπούς και η τεράστια εγχώρια αγορά απομονώνει την Ινδία από την παγκόσμια ύφεση.
Ορισμένα από τα «Γουρούνια» - οι χώρες που βρίσκονται στον πυρήνα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία - βρίσκονται τώρα σε κατάσταση αναβίωσης. Η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν μειώσει τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα κατά περισσότερο από το ήμισυ και είναι λιγότερο εκτεθειμένες από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης σε διαταραχές εφοδιασμού φυσικού αερίου που προέρχονται από τη Ρωσία.
Η Ελλάδα παίρνει ώθηση από την ανάκαμψη των ξένων επενδύσεων - και του τουρισμού, τον οποίο ο Covid είχε μειώσει από το 20 στο 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της. Λιγότερο από το 10% των τραπεζικών δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα, από 50% κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τώρα με ανάπτυξη άνω του 4%, με τον πληθωρισμό να μειώνεται γρήγορα, η Ελλάδα απολαμβάνει μια από τις πιο υγιείς ανακάμψεις της περιοχής.
Η Πορτογαλία βρίσκεται σε παρόμοια θέση. Επενδύει σοφά κεφάλαια στήριξης από την ΕΕ και μεταρρυθμίζει ένα από τα πιο υπερβολικά γενναιόδωρα συνταξιοδοτικά συστήματα της ηπείρου, ενώ μια ειδική "χρυσή βίζα" προσελκύει ένα κύμα πλούσιων νέων μεταναστών. Ίσως όχι τυχαία, η χρηματιστηριακή αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο φέτος είναι της Λισαβόνας. Το αρκτικόλεξο χοίρων είναι passé.
Η Σαουδική Αραβία ηγείται ενός κινήματος μεταξύ των κρατών του Κόλπου για διαφοροποίηση πέρα από το πετρέλαιο. Οι μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των περιορισμών για τις γυναίκες, τους εργαζόμενους, τους τουρίστες και τη νυχτερινή ζωή, συνέβαλαν στην ώθηση της προβλεπόμενης ανάπτυξης σε σχεδόν 6% τα επόμενα δύο χρόνια. Το καθεστώς επενδύει χρήματα πετρελαίου σε υποδομές, συμπεριλαμβανομένων 10 έξυπνων πόλεων που υπόσχονται μια φουτουριστική και χωρίς αυτοκίνητα εκδοχή της αστικής ζωής. Αν και επικρίνεται σκληρά για πολιτική καταστολή και με κάποια απόσταση για τα πολιτικά δικαιώματα, το βασίλειο επεκτείνει επίσης τις οικονομικές ελευθερίες και θέτει αυτό το πετροστάτη στην πρώτη γραμμή της πράσινης αστικής ανάπτυξης.
Η πιο εκπληκτική χώρα στη λίστα μου είναι η Ιαπωνία, όπου η ανάπτυξη στην πραγματικότητα αυξάνεται. Αφού μαστίζεται από αποπληθωρισμό για χρόνια, η Ιαπωνία είναι επίσης η σπάνια χώρα που κερδίζει από την επιστροφή του πληθωρισμού - τώρα τρέχει λίγο πάνω από το 2 τοις εκατό. Η υποτιθέμενη αδύναμη εταιρική κουλτούρα της αυξάνει τα περιθώρια κέρδους. Το κόστος εργασίας είναι τώρα χαμηλότερο στην Ιαπωνία από ό,τι στην Κίνα. Το φθηνό γιεν ενισχύει τις εξαγωγές και θα μπορούσε να αναζωογονήσει τα ζωικά αποστάγματα στην αγορά, καθώς η καθυστερημένη επαναλειτουργία από τους περιορισμούς covid προσελκύει πίσω τους επισκέπτες. Οποιαδήποτε από αυτές τις οικονομίες θα μπορούσε, φυσικά, να παραπαίει, να ανατραπεί από μια στροφή στην ηγεσία, την πολιτική ή από τον εφησυχασμό.
Ωστόσο, αυτά τα έθνη είναι ήδη μεταξύ των χρηματιστηρίων με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος. Εν μέσω βάσιμης ανησυχίας για τις παγκόσμιες προοπτικές, αναδύεται ένα νέο σύνολο νικητών.