Τι λένε τα μεγάλα μαγαζιά της Wall Street, για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.
Τα γραφεία των μεγάλων μαγαζιών της Wall Street βρίσκονται σε υπερδιέγερση, καθώς οι οικονομολόγοι τους γράφουν και ξαναγράφουν εκθέσεις που προσπαθούν να υπολογίσουν τι επιφυλάσσει το μέλλον για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την παγκόσμια οικονομία.
Μετά το νέο σόκ του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις που θα έχει στην απόφαση της Federal Reserve όσο αφορά την άυξηση των επιτοκίων με αποτέλεσμα να αυξηθούν και πάλι τα επίπεδα πίεσης στις αγορές, η καυτή συζήτηση που ειπκρατεί είναι αν οδεύουμε προς ήπιες ή σκληρές προσγειώσεις της οικονομίας το 2023.
Οι υπεύθυνοι στρατηγικής της JPMorgan ακούγονται αισιόδοξοι, ενώ οι ομόλογοι τους, της Deutsche Bank και της Citigroup, εμφανίζονται πιο ανήσυχοι. Την ίδια στιγμή στη Nomura, λένε ότι εξαρτάται από το ποια οικονομία βρίσκεται στο προσκήνιο.
Γράφοντας πριν από την έκθεση για τον πληθωρισμό, οι υπεύθυνοι στρατηγικής της JPMorgan, είχαν πει στους πελάτες τους, ότι μια ομαλή προσγείωση γίνεται το πιο πιθανό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.
Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν συγκράτηση του πληθωρισμού και των μισθολογικών πιέσεων, ανάκαμψη της ανάπτυξης και σταθεροποίηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, που μαζί υποδηλώνουν ότι ο κόσμος θα αποφύγει την ύφεση, ανέφεραν. Ενώ, πρόσθεσαν, ότι οι αγορές θα πρέπει επίσης να επωφεληθούν από τα δημοσιονομικά κίνητρα στην Κίνα και τα σχέδια στήριξης της ενέργειας στην Ευρώπη.
Από την πλευρά της, η Deutsche Bank, παραμένει ανήσυχη. Οι αναλυτές της σταθμίζουν τους κινδύνους για τις ΗΠΑ και καταλήγουν σε ένα απαισιόδοξο συμπέρασμα.
Μεταξύ των λόγων της απαισιοδοξίας, ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική λειτουργεί με υστέρηση, η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι σφιχτή και έτσι ο πληθωρισμός θα είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί, οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ευρείες και οι αγορές ομολόγων στέλνουν προειδοποιήσεις.
Οι Γερμανοί, ανησυχούν επίσης ότι η Fed δεν πέτυχε ποτέ μια ομαλή προσγείωση από μια θέση τόσο δυσμενή όσο η παρούσα, δεδομένου του χάσματος στους στόχους της για σταθερότητα των τιμών και μέγιστη ανεργία.
Στη Citigroup, επισημαίνουν, ότι μια «ταχύτητα στασιμότητας» αντικατοπτρίζει την ιδέα ότι οι οικονομίες γίνονται πιο ευάλωτες σε κλυδωνισμούς όταν η ανάπτυξη πέφτει κάτω από ορισμένα επίπεδα, καθώς οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές φοβούνται και περικόπτουν τις δαπάνες ή τις επενδύσεις.
Όπως σημαιώνουν, στην Αμερική, η ταχύτητα στασιμότητας κυμαίνεται τώρα από 0,75% έως 1,25%, το οποίο είναι σε καλό δρόμο για να χτυπήσει μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, υποστηρίζοντας την έκκληση της τράπεζας για ύφεση.
Όσο για την παγκόσμια οικονομία βλέπουν «την ανάπτυξη να κυμαίνεται ακριβώς γύρω» από την ταχύτητα του 2,25% έως 2,5% τα επόμενα τρίμηνα.
Στη Nomura, ακριβώς όπως οι συνάδελφοί τους στις ΗΠΑ, προβλέπουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα και πιστεύουν ότι θα υπάρξει σκληρή προσγείωση της οικονομίας.
Τέτοιες πτώσεις είναι πιο συχνές εάν ο πληθωρισμός είναι υψηλός όταν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, ενώ τα αυξημένα χρέη των νοικοκυριών και οι τιμές των ακινήτων αποτελούν επίσης κακό οιωνό για τις ανεπτυγμένες αγορές, επισημαίνουν στη Nomura.
Σύμφωνα με την ανάλυσή τους,επί του παρόντος, οι πιο ευάλωτες χώρες, είναι η Χιλή, η Ουγγαρία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία, ενώ οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η ευρωζώνη είναι μεταξύ εκείνων που διατρέχουν κάποιο κίνδυνο. Η Ινδονησία, η Ινδία και η Νότια Αφρική θεωρούνται σε καλύτερη κατάσταση.