Aύξηση 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στους λογαριασμούς ενέργειας της Ευρώπης έως το 2023

Πιθανά ανώτατα όρια τιμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ως απάντηση Οι λογαριασμοί ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 15% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ

Aύξηση 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στους λογαριασμούς ενέργειας της Ευρώπης έως το 2023

Οι λογαριασμοί ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθούν κατά 2 τρισεκατομμύρια ευρώ (2 τρισεκατομμύρια δολάρια) στο αποκορύφωμά τους στις αρχές του επόμενου έτους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κυβερνητική παρέμβαση, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc.

Στο αποκορύφωμά τους, οι λογαριασμοί ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ευρώπης, έγραψαν οι αναλυτές, με επικεφαλής τους Αλμπέρτο Γκαντόλφι και Μαφάλντα Πομπέιρο, σε σημείωμα με ημερομηνία Κυριακή.

«Κατά την άποψή μας, η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το βάθος, το εύρος και τις διαρθρωτικές επιπτώσεις της κρίσης», έγραψαν. «Πιστεύουμε ότι αυτά θα είναι ακόμη βαθύτερα από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970».

Οι επενδυτές μετοχών είναι πολύ απαισιόδοξοι για την επίδραση των ρυθμιστικών προσπαθειών, δήλωσε η Goldman. Ορισμένα από τα μέτρα που εξετάζονται -- συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών και του λεγόμενου δασμολογικού ελλείμματος -- θα μπορούσαν να μειώσουν την υπερβολή στις τιμές των μετοχών εξομαλύνοντας την αύξηση των δασμών, περιορίζοντας τη βραχυπρόθεσμη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και εκτονώνοντας σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμιστικό κίνδυνο, έγραψαν οι αναλυτές.

Η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας έχει προκαλέσει βιασύνη από τις κυβερνήσεις να μειώσουν τις πιέσεις κόστους στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών φυσικού αερίου και της αναστολής της διαπραγμάτευσης παραγώγων ενέργειας. Η Γαλλία και η Γερμανία υποστηρίζουν φορολόγηση στα ενεργειακά κέρδη.

Η εισαγωγή ανώτατων ορίων τιμών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να εξοικονομήσει στο μπλοκ περίπου 650 δισεκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος και να προσφέρει στους καταναλωτές και τις αγορές κάποια ανακούφιση, επιτρέποντας παράλληλα στις κυβερνήσεις να παραιτηθούν από έναν απροσδόκητο φόρο κερδών, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.

Οι επενδυτές θα πρέπει να ευνοήσουν τις μετοχές των εταιρειών που αναπτύσσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς θα πρέπει να επωφεληθούν από τις διαρθρωτικά υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τιμές ενέργειας, έγραψαν οι αναλυτές, επισημαίνοντας τις RWW AG, Energias de Portugal SA, και Orsted A.S.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ