Αμερική σφυγμός της αγοράς: Θέσεις εργασίας, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, ύφεση

Αμερική σφυγμός της αγοράς: Θέσεις εργασίας, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, ύφεση

Λίγο πριν το άνοιγμα του χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη, οι αγορές κρατούν την ανάσα τους για τα μη αγροτικά στοιχεία μισθοδοσίας του Ιουλίου από τις ΗΠΑ, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν 250.000 θέσεις εργασίας. Την Πέμπτη, τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 6.000 σε 260.000 την εβδομάδα που έληξε στις 30 Ιουλίου. Τα στοιχεία έρχονται σε μια στιγμή που το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων του διετούς και του 10ετούς Treasury έχει γίνει βαθιά αρνητικό.

Η επιβράδυνση των πωλήσεων ημιαγωγών είναι ένα ακόμη σημάδι της επιδείνωσης της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας. Οι πωλήσεις τσιπ δείχνουν καλή συσχέτιση με την παγκόσμια ζήτηση και έχουν επιβραδυνθεί για έκτο συνεχόμενο μήνα. Οι κίνδυνοι ύφεσης στις ΗΠΑ αυξάνονται επίσης, με τους οικονομολόγους του Bloomberg να αναμένουν έναν έως τις αρχές του 2024 με 100% πιθανότητα, ενώ οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Wells Fargo και Deutsche Bank, βλέπουν έναν να συμβαίνει ακόμη νωρίτερα. Ο Έλον Μάσκ, επανέλαβε τα σχόλια του, ότι πιστεύει ότι μια ύφεση στις ΗΠΑ είναι πιθανή, αναμένοντας ότι η ύφεση θα είναι «ήπια» και θα διαρκέσει έως και 18 μήνες.

Από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τον Καναδά, οι αγορές κατοικιών παρουσιάζουν σημάδια ψύξης. Οι τιμές αναφοράς κατοικιών του Τορόντο μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ένα σερί ρεκόρ μειώσεων που ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να γίνει μια ιστορική ύφεση στην αγορά ακινήτων του Καναδά. Εν τω μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν για πρώτη φορά σε ένα χρόνο τον Ιούλιο, καθώς η αύξηση των επιτοκίων και ο αυξανόμενος πληθωρισμός πήραν τελικά φόρο, με την επιβράδυνση να προβλέπεται να εμβαθυνθεί τους επόμενους μήνες.

Και στις ΗΠΑ, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων διολίσθησαν κάτω από το 5% για πρώτη φορά σε σχεδόν τέσσερις μήνες, δίνοντας στους δανειολήπτες μια αναβολή μετά τη φετινή ταχεία άνοδο. Η εκστρατεία της Federal Reserve για τον περιορισμό του πληθωρισμού αυξάνοντας το επιτόκιο αναφοράς της βάζει τέλος στην έκρηξη στέγασης της πανδημίας. Οι πωλήσεις βυθίζονται τώρα και τα αποθέματα αρχίζουν να ανεβαίνουν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις αμερικανικές μετοχές άλλαξαν ελάχιστα την Παρασκευή, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές παρασύρθηκαν χαμηλότερα πριν από την ανακοίνωση των μεγάλων δεδομένων. Ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,2% στις 5:30 π.μ. Ώρα Νέας Υόρκης, με τους S&P 500, Nasdaq 100 και Dow Jones να φαίνονται επίπεδοι. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο αυξήθηκε έναντι των περισσότερων ομολόγων και ο χρυσός κινήθηκε χαμηλότερα. Το πετρέλαιο ήταν σταθερό μετά τις πρόσφατες μειώσεις και το Bitcoin ενισχύθηκε πάνω από τα 23.000 δολάρια.

Ναι, φυσικά, είναι η ημέρα εργασίας, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά. Και αυτό σίγουρα θα κυριαρχήσει στις διαδικασίες. Αλλά περιμένουμε επίσης σχόλια από το Huw Pill της Τράπεζας της Αγγλίας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να συναντήσει τον Ρετζέπ Ερντογάν της Τουρκίας στο Σότσι της Ρωσίας. Αργότερα, υπάρχει η κυκλοφορία του αριθμού των εξεδρών πετρελαίου Baker Hughes και τα κέρδη περιλαμβάνουν το Adient, το Cinemark καθώς και το Goodyear.

Η ακμάζουσα αρένα των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων ομολόγων ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κέρδισε άλλη μια νίκη αυτή την εβδομάδα.

Η μονάδα εκκαθάρισης της CME Group Inc. θα δεχτεί μια χούφτα βραχυπρόθεσμα ETF του Δημοσίου για να ικανοποιήσει τις αρχικές απαιτήσεις περιθωρίου, σύμφωνα με δήλωση της Τρίτης από τον διαχειριστή συναλλάγματος παραγώγων. Πέντε κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένου του 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων SPDR Bloomberg 1-3 Month T-Bill ETF (ticker BIL) πληρούν τις προϋποθέσεις, ανέφερε ξεχωριστά η CME.

Η απόφαση της CME πλέκει περαιτέρω τα ETF σταθερού εισοδήματος στην καλωδίωση της δομής της αγοράς της Wall Street. Τα περιουσιακά στοιχεία στα ETF ομολόγων έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια καθώς τα ιδρύματα και οι επαγγελματίες traders αναπτύσσονται άνετα με τη δομή, μια τάση που επιταχύνθηκε από την κίνηση της Fed να αγοράσει πιστωτικά ETF στο αποκορύφωμα της αναταραχής στην αγορά πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.

Τα βραχυπρόθεσμα ETF του Δημοσίου είναι πιο "λειτουργικά αποτελεσματικά" για χρήση ως εξασφάλιση, δεδομένου ότι δεν ωριμάζουν, δήλωσε η CME. Σε αντίθεση με τα πραγματικά δημόσια ταμεία — τα έσοδα των οποίων πρέπει να επανεπενδυθούν μετά τη λήξη των τίτλων — τα ETF χρέους διατηρούν σταθερή διάρκεια και, ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να μετακυλήσουν την έκθεση προς τα εμπρός.

Φυσικά, υπάρχει αναμονή για το πώς μοιάζει η ζήτηση. Αλλά είναι ένα σημαντικό μήνυμα για το πόσο σημαντικά έχουν γίνει τα ETF για τη δομή της αγοράς ομολόγων.

Το επόμενο ερώτημα θα είναι πώς ή αν αυτή η προσφορά χρησιμοποιείται από τους μεσίτες εκκαθάρισης, ή σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούν να τηρούν το status quo της απόσπασης εξασφαλίσεων. Αυτό είναι ένα άλλο μήνυμα ότι τα ETF σταθερού εισοδήματος εδραιώνονται ως τεράστιο μέρος της αγοράς σταθερού εισοδήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ