ΕΚΤ: Ξόδεψε δισεκατομμύρια για να προστατεύσει την Ιταλία
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν χρησιμοποιήσει δισεκατομμύρια ευρώ σε αγορές ομολόγων για να προστατεύσουν την Ιταλία και άλλα μέλη του νότιου ευρώ από τότε που ενεργοποίησαν την πρώτη γραμμή άμυνάς τους πριν από ένα μήνα για να κρατήσουν τους κερδοσκόπους μακριά.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, δείχνουν μια σημαντική χρήση κεφαλαίων που αποδεσμεύονται από τη λήξη του χρέους στο χαρτοφυλάκιο του προγράμματός για την πανδημία, υποδηλώνοντας τη χρήση ενός εργαλείου που δημιουργήθηκε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ως αρχική απάντηση σε οποιαδήποτε αναταραχή της αγοράς.
Τα στατιστικά στοιχεία, διαθέσιμα μόνο σε δίμηνη βάση, δείχνουν ότι οι καθαρές τοποθετήσεις σε γερμανικά, γαλλικά και ολλανδικά ομόλογα μειώθηκαν κατά 18,9 δισεκατομμύρια ευρώ (19,3 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι τον Ιούλιο. Οι καθαρές αγορές χρέους από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα ανήλθαν σε 17,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι αριθμοί είναι τα πρώτα σκληρά στοιχεία που αποκαλύπτουν την παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές χρέους μετά την έκρηξη των αποδόσεων των ομολόγων τον Ιούνιο που ανάγκασε την πρόεδρο, Κριστίν Λαγκάρντ, να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση όπου οι αξιωματούχοι συμφώνησαν για την ανάγκη ανταπόκρισης.
Ως πρώτο βήμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφώνησαν να είναι ευέλικτοι στην επανεπένδυση των εξαγορών που λήγουν στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της πανδημικής εποχής των 1,66 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Για να οργανώσουν την αγορά ομολόγων, χώρισαν τη ζώνη του ευρώ σε τρεις κατηγορίες: δωρητές συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και των Κάτω Χωρών, αποδέκτες που αποτελούνται από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία και τους λεγόμενους ουδέτερους.
Η Λαγκάρντ περιέγραψε αυτή την ευελιξία ως την πρώτη γραμμή άμυνας της ΕΚΤ έναντι της αστάθειας στις αγορές που απειλεί τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, με ένα νεοσυσταθέν εργαλείο αγοράς χρέους στο παρασκήνιο σε περίπτωση που καταστούν αναγκαίες πιο τολμηρές παρεμβάσεις.
Η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών από πριν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι καταρρεύσει τον περασμένο μήνα και θέσει τις εκλογές στην ημερήσια διάταξη για τα τέλη Σεπτεμβρίου.