Όλα τα μάτια στην ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων και μηχανισμό επαναναγοράς ομολόγων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, ενώνοντας τις δυνάμεις της με ομολόγους της σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίσει μια ιστορική άνοδο του πληθωρισμού μετά από μήνες αναποφασιστικότητας.
Με τις διογκούμενες τιμές να αποτελούν μια συνεχώς αυξανόμενη ανησυχία για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη των 19 εθνών, η ΕΚΤ μπορεί ακόμη και να αποκλίνει από το αναμενόμενο εξετάζοντας μια αύξηση διπλάσια από την προγραμματισμένη, αυξάνοντας κατά 50 μονάδες βάσης, έναντι 25.
Οι πληροφορίες για μια τέτοια κίνηση ώθησαν την ABN Amro να αλλάξει την πρόβλεψή της στις 50 μονάδες βάσης από 25. ΟΙ χρηματαγορές, τοποθετούν την πιθανότητα στο 50%.
Ενώ η πολυαναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ την φέρνει πιο κοντά στις περισσότερες από 80 κεντρικές τράπεζες που έχουν ήδη αυξήσει φέτος, εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), η οποία άρχισε να αυξάνει τον Μάρτιο και επέλεξε πιο πρόσφατα μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.
Επιπλέον, καθώς ξεκινά, η πορεία αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, επικρατεί και διστακτικότητα. Μια ύφεση είναι όλο και πιο πιθανή στην Ευρώπη και θα ενισχυθεί εάν η Ρωσία σταματήσει τον χειμερινό ενεργειακό εφοδιασμό. Η πολιτική κρίση στην Ιταλία έδειξε πόσο γρήγορα οι αγορές κρατικών ομολόγων μπορούν να γίνουν ανήσυχες, ενώ το ευρώ πρόσφατα διολίσθησε στην ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ, τροφοδοτώντας πληθωρισμό ρεκόρ που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον στόχο του 2%.
Ένα κρίσιμο μέρος της ικανότητας της ΕΚΤ να επιταχύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για τον περιορισμό των επιπτώσεων.
Μια ταλάντευση στην αγορά ομολόγων μετά την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου ώθησε τους αξιωματούχους να επιταχύνουν τις εργασίες σε αυτό που μέχρι στιγμής έχουν ονομάσει Μηχανισμό Προστασίας Μετάδοσης, μέρος μιας διττής άμυνας που περιλαμβάνει επίσης ευέλικτες επανεπενδύσεις από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της ΕΚΤ για την πανδημία.
Το νέο εργαλείο είναι απαραίτητο, σύμφωνα με την ΕΚΤ, ώστε οι προσπάθειές για καταπολέμηση του πληθωρισμού να μην εκτροχιαστούν από αδικαιολόγητες διακυμάνσεις στις αποδόσεις του δημόσιου χρέους. Πρώτα, όμως, τα 25 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να συμφωνήσουν για τον σχεδιασμό του. Μια αποτυχία να αποκαλύψουν οτιδήποτε γύρω από το μηχανισμό, είναι βέβαιο ότι θα απογοητεύσει τους επενδυτές.