Μητσοτάκης και Πετκόφ άνοιξαν την στρόφιγγα διέλευσης του φυσικού αερίου στον αγωγό IGB (vid)
Ο αγωγός συνδέει το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας με το δίκτυο της Βουλγαρίας και θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος σε πρώτη φάση
Την στρόφιγγα διέλευσης του φυσικού αερίου στον αγωγό IGB άνοιξαν από κοινού, σήμερα το μεσημέρι, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πετκόφ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής εγκαινίων του αγωγού.
Οι δύο πρωθυπουργοί φόρεσαν προστατευτικά κράνη και φωσφοριζέ γιλέκα, ανέβηκαν στη μικρή εξέδρα που εξασφαλίζει την πρόσβαση στη βάνα και άνοιξαν τη στρόφιγγα κάτω από τα χειροκροτήματα των προσκεκλημένων.
Ο αγωγός συνδέει το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας με το δίκτυο της Βουλγαρίας και θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος σε πρώτη φάση
Μιλώντας στα εγκαίνια πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν θα εγκαινιάσουμε απλά έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά μία καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει τον γεωγραφικό νότο με τον βορρά. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά ήδη αναγκαία όσο ποτέ την συντονισμένη δράση των χωρών της ηπείρου μας, απέναντι στη συνειδητή επιλογή της Μόσχας να μετατρέψει τις φυσικές πηγές σε μοχλό άσκησης πολιτικών πιέσεων, σε έναν ωμό εκβιασμό. Η δική μας απάντηση είναι να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως ένα μέσο αλληλοβοήθειας, αλληλοϋποστήριξης και αμοιβαίας προόδου».
«Ο αγωγός θα αποτελέσει μαζί με τις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές οι οποίες δρομολογούνται, μαζί με τους διασυνδετήριους άξονες με τη Βόρεια Μακεδονία, με την Ιταλία, ένα αξιόπιστο δίκτυο διακίνησης φυσικού αερίου προς τις αγορές πρώτα και πάνω απ’ όλα των Βαλκανίων, δευτερευόντως της ίδιας της Ευρώπης, διαφοροποιώντας ταυτόχρονα τις πηγές προμήθειάς του. Ενισχύουν έτσι την ενεργειακή ασφάλεια, την εφοδιαστική ασφάλεια όλων των συνδεδεμένων χωρών. Και γίνονται ένα “ανάχωμα” στο τεχνητό ράλι τιμών ενέργειας που -όπως ξέρετε- ροκανίζουν προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αγωγός ενέργειας και αξιών»
«Ο IGB είναι ένας ενεργειακός αγωγός. Αλλά, ταυτόχρονα είναι και ένας 'αγωγός αξιών', που θα μεταφέρει το μήνυμα της εθνικής ασφάλειας, της Βαλκανικής αλληλεγγύης, της διακρατικής συνεργασίας και ευημερίας των λαών. Είναι μηνύματα που αποκτούν στον ταραγμένο μας κόσμο, ιδιαίτερη σημασία. Σε μια περιοχή, όπου δυστυχώς ακόμα διατηρείται μία εξαίρεση ανιστόρητης επιθετικότητας, στην οποία πάντως απαντούν και η διεθνής πραγματικότητα, αλλά και η εθνική μας ετοιμότητα», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην προσωπική συμβολή του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας για την επιτάχυνση και ολοκλήρωση του έργου: «Θέλω να σταθώ εδώ στην πολύ μεγάλη, προσωπική επιμονή του φίλου Kiril για την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Ίσως έβλεπε πιο μπροστά από τις εξελίξεις. Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά -τον είχα επισκεφτεί λίγο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στη Σόφια- μου είπε “πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τελειώσουμε τον IGB μια ώρα αρχύτερα”. Και πράγματι, υπήρχε εβδομαδιαία επικοινωνία, γίναμε σχεδόν de facto project managers του έργου αυτού και ίσως διαβλέπαμε πόσο κρίσιμη είναι η ολοκλήρωση του IGB σε μία συγκυρία όπου ουσιαστικά η Βουλγαρία έχει πάψει να έχει πρόσβαση στο ρωσικό φυσικό αέριο».
«Ο συντονισμός δεν είναι κάτι που συμβαίνει αυτόματα. Χρειάζεται ένας αφοσιωμένος ηγέτης, ένας αφοσιωμένος φίλος που συμμερίζεται τον ίδιο σκοπό. Αυτό αποδείξαμε τους τελευταίους έξι μήνες. Θυμάμαι τα μηνύματα και τις κλήσεις που ανταλλάσσαμε σε εβδομαδιαία βάση για να φέρουμε το έργο εις πέρας. Εκτιμώ επίσης την άμεση επικοινωνία που είχαμε με την ηγεσία του ICGB και της ΑΒΑΞ. Είναι και οι δύο επίτιμοι καλεσμένοι εδώ. Αποδείξαμε ότι όταν έχουμε ένα σκοπό και μια αποστολή και όταν υπάρχει πραγματική ηγεσία και από τις δύο πλευρές, τότε μπορούμε να πετύχουμε τον σκοπό μας», τόνισε στη δική του ομιλία ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πετκόφ.
Στην τελετή εγκαινίων μίλησε επίσης ο Υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Parviz Shahbazov. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ICGB Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της κοινοπραξίας ICGB AD Teodora Georgieva. Παρέστησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Alexander Nikolov, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κίριλ Πετκόφ μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του αγωγού, όπου «άνοιξαν» συμβολικά την στρόφιγγα παροχής φυσικού αερίου. Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων, οι δυο πρωθυπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Η ταυτότητα του έργου
Ο αγωγός φυσικού αερίου IGB, μήκους 182 χιλιομέτρων, συνδέει το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας, στην περιοχή της Κομοτηνής, με το αντίστοιχο δίκτυο της Βουλγαρίας στην περιοχή Stara Zagora.
Σε πρώτη φάση, ο αγωγός έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος, ενώ η δυναμικότητά του μπορεί να αυξηθεί σε 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος.
Ο IGB, που συμπεριλήφθηκε στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστηρίχθηκε ως έργο εθνικής προτεραιότητας από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, αποτελεί σημαντικό μέρος των ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών, καθώς βελτιώνει τη σύνδεση των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης με τον Νότιο Διάδρομο εφοδιασμού με φυσικό αέριο.
Η λειτουργία του IGB, η οποία προγραμματίζεται να αρχίσει σε εμπορικό επίπεδο το φθινόπωρο, το αργότερο την 1η Οκτωβρίου, πιστοποιεί και αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας ως πύλης για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη μέσω εναλλακτικών οδεύσεων, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την απεξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Το έργο υπογραμμίζει επίσης τη στρατηγική σημασία της βόρειας Ελλάδας στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, καθώς σε συνδυασμό με τον υπό κατασκευή πλωτό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης (FSRU) βελτιώνει ουσιαστικά την κάθετη διασύνδεση του ελληνικού συστήματος με τις αγορές των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.
Η λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, θα αλλάξει το χάρτη της περιοχής, θα δώσει νέα δυναμική συνεργασία και τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο, δίνοντας πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές ενέργειας, τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πετκόφ, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του αγωγού.
Επίσκεψη στη Ροδόπη
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το νομό Ροδόπης: «Η Θράκη αλλάζει, τολμώ να πω ότι αλλάζει πιο γρήγορα απ’ ό,τι αλλάζει και η υπόλοιπη Ελλάδα. Κάθε φορά που έρχομαι στη Θράκη με ικανοποίηση βλέπω τη μεγάλη πρόοδο που επιτυγχάνεται» σημείωσε.
«Όλη η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Δεν θέλω να ξεχνάω ποτέ ότι ο πατέρας μου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν αυτός ο οποίος καθιέρωσε στην πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία στην Θράκη. Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα. Στη Θράκη υπάρχει ένα Πόρισμα εξαιρετικά αναλυτικό της Διακομματικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό και έχουμε πρόθεση να το υπηρετήσουμε και με τη στήριξη της τοπικής Aυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας, θα κινηθούμε έτσι ώστε οι μεγάλες αλλαγές οι οποίες έχουν ξεκινήσει στη Θράκη να επιταχυνθούν και άλλο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με πολίτες της Κομοτηνής στη διάρκεια της επίσκεψής του στο κέντρο της πόλης.
Ο Πρωθυπουργός περπάτησε στο κέντρο της Κομοτηνής και επισκέφθηκε το Γενί Τζαμί όπου είχε σύντομο διάλογο με τον τον τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής, Τζιχάντ Χαλήλ, τον τοποτηρητή Μουφτή Διδυμοτείχου, Οσμάν Χαμζά και τον τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης, Χεμσερή Νεζντέν και ευχήθηκε «όλα τα καλά μαζί με ευτυχία για όλους τους Μουσουλμάνους Έλληνες», για τη μεγάλη γιορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ (Eid Al Adha) που ετοιμάζονται να εορτάσουν αύριο.
Επίσης, παραβρέθηκαν, ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Ξάνθης, Χαλήλ Καράνταη, ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής, Σελήμ Ισά και ο Πρόεδρος Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Διδυμοτείχου, Ιρφάν Μολλά.
Αμέσως μετά την άφιξή του στη Θράκη ο Πρωθυπουργός παρέστη στην τελετή εγκαινίων των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Εμείς παρέχουμε την απαραίτητη στήριξη, τα κεφάλαια, το όραμα, το σχέδιο, έτσι ώστε η Θράκη σήμερα πραγματικά να μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε μία Ελλάδα που αλλάζει», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και παρότρυνε τα νέα παιδιά να κρατήσουν ζωντανές τις αναμνήσεις από τις εμπειρίες τους στην κατασκήνωση καθώς όπως είπε «θα είναι εμπειρίες που θα σας συνοδεύουν για μία ζωή» και παράλληλα ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις.
«Αυτό το σημαντικό έργο για τη νέα γενιά της Θράκης είναι μία μόνο απόδειξη ότι αυτά τα οποία λέμε μπορούμε να τα κάνουμε πράξη σε συνεργασία με την Περιφερειακή και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να δρομολογούμε έργα τα οποία είναι ωφέλιμα για τους πολίτες, πρωτίστως ωφέλιμα για τη νέα γενιά. Χρέος μας είναι η επόμενη γενιά να είναι καλύτερη από εμάς και να μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε μία Ελλάδα η οποία θα διακρίνεται και δεν θα είναι ουραγός», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξυλαγανής, Μαρία Παπαδοπούλου, τον Δήμαρχο Μαρωνείας, Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο και τον Βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδη Στυλιανίδη, στο Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξυλαγανής, που ιδρύθηκε το 1981 από πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Ανατολικής Θράκης οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1922 και το 1924. Σημειώνεται ότι στη διαμόρφωση του Μουσείου σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν κατά την περιοδεία του στη Θράκη ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης οι βουλευτές Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης, και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Χρήστος Μέτιος.