ΤτΕ: Αυξημένα κατά 20,5% σε σχέση με το 2019 τα έσοδα τον Απρίλιο στον τουρισμό

ΤτΕ: Αυξημένα κατά 20,5% σε σχέση με το 2019 τα έσοδα τον Απρίλιο στον τουρισμό

Συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν σε 647 εκατ. έναντι 537 εκατ. που ήταν το 2019, σημειώνοντας αύξηση 20,5%.

Πάνω το 2019 κινούνται τα έσοδα από τον τουρισμό για τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγο η Τράπεζα της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας την τάση που υπάρχει. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν σε 647 εκατ. έναντι 537 εκατ. που ήταν το 2019, σημειώνοντας αύξηση 20,5%.

Η εξέλιξη με τα έσοδα από τον τουρισμό γεμίζει ιδιαίτερη αισιοδοξία τους παράγοντες της αγοράς και την κυβέρνηση, που βλέπει έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια να στηριχθούν τα δημόσια έσοδα και η ανάπτυξη σε μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονική συγκυρία.

Την ίδια στιγμή σε επίπεδα 4μηνου το πρόσημο παραμένει αρνητικό, αλλά έχει κλείσει αρκετά η ψαλίδα και οι εκτιμήσεις είναι πως όταν ενσωματωθούν τα στοιχεία του Μαΐου τότε είναι πολύ πιθανό να περάσουμε σε θετική τροχιά.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου του 2022, τα έσοδα είναι στα 1,116 δισ. ευρώ, έναντι 1,297 δισ. ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα του 2019.

Και κάπου εδώ σταματούν τα καλά νέα, αφού το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, λόγω του ενεργειακού κόστους που είναι ιδιαίτερα αυξημένο (πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου του 2022, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 3,3 δισ. ευρώ (70%) σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 8,1 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο την εκρηκτική άνοδο στις διεθνείς τιμές των καυσίμων, καθώς οι εισαγωγές καυσίμων της χώρας αυξήθηκαν κατά 97%, στα 7,87 δισ. ευρώ. Γενικότερα οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 31,4% σε τρέχουσες τιμές (2,5% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 45,1% σε τρέχουσες τιμές (20,5% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 22,9% και 30,6% αντίστοιχα (8% και 22% σε σταθερές τιμές).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, καθώς και των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 462,7% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 576,7% σε σχέση με το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 73% και το 86,6% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν αύξηση κατά 17%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων μειώθηκε σε σχέση την ίδια περίοδο του 2021, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα, ενώ και το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι ελλείματος, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά στην βελτίωσης του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης, προερχόμενης από την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility – RRF).

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 3,1 δισ. ευρώ. Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 5,2 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση και των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στη μείωση κατά 3,9 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό, που αντισταθμίστηκε μερικώς από τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 1,6 δισ. ευρώ). Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 2,4 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ