Σ. Φάμελλος: Η ΝΔ υποβαθμίζει τον κλιματικό νόμο και δεν εξασφαλίζει την ενεργειακή μετάβαση

  Σ. Φάμελλος: Η ΝΔ υποβαθμίζει τον κλιματικό νόμο και δεν εξασφαλίζει την ενεργειακή μετάβαση

Ομιλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖα-Π στη β’ ανάγνωση του σχεδίου νόμου για τον κλιματικό νόμο

«Η κυβέρνηση ΝΔ έχει φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νομοθέτημα που η ίδια αποκαλεί κλιματικό νόμο και μάς καλεί να το ψηφίσουμε λόγω τίτλου, αλλά με ανεπαρκές περιεχόμενο. Το ίδιο έγινε και με την ηλεκτροκίνηση αλλά και με τα πλαστικά μιας χρήσης, πρωτοβουλίες του «πράσινου επικοινωνιακού προφίλ» του κ. Μητσοτάκη που κατέληξαν σε φιάσκο ή καρκινοβατούν», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ξεκινώντας την ομιλία του στη β’ ανάγνωση του σχεδίου νόμου για τον κλιματικό νόμο στη σχετική κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και Περιβάλλοντος.
Πρόσθεσε πως η ΝΔ υποβαθμίζει και δυσφημεί και τον κλιματικό νόμο και τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα με:
-Περιορισμένη διαβούλευση με την κοινωνία και τους πολίτες
-Αποσπασματικές διατάξεις που στερούνται φιλοδοξίας
-Διατάξεις που δεν έχουν και ιδιαίτερη σχέση με το αντικείμενο (π.χ. κατεδαφίσεις για τη διπλή ανάπλαση στο Βοτανικό, ή διορθώσεις της νομοθεσίας για την Ηλεκτροκίνηση).
-Χαώδη και γραφειοκρατική νομοθέτηση με όλες τις εφαρμοστικές διατάξεις πχ. τα ηλεκτροκίνητα ταξί, ή η χρήση πετρελαίου θέρμανσης, να μπορούν να αλλάζουν με περιορισμένη διαβούλευση.
«Η διαμόρφωση του κλιματικού νόμου είναι τελικά κατώτερη των προσδοκιών», υπογράμμισε, «Πρόκειται για νομοθέτημα που απλά έρχεται για να κλείσει επικοινωνιακές πληγές, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Δεν υπάρχει προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια (ΕΣΕΚ) και το Κλίμα, που πρέπει να αναθεωρηθεί, δεν υπάρχει ενεργειακή στρατηγική, δεν υπάρχει καμιά τεκμηρίωση για τις επιμέρους διατάξεις ή ανάλυση επιπτώσεων, με αποτέλεσμα ορθώς να μιλάνε όλοι για διατάξεις πυροτέχνημα».
Ο Σ.Φάμελλος τόνισε στη συνέχεια πως ο κλιματικός νόμος είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και για να διαμορφώνεται με βάση τα καρτέλ και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί το σύστημα εξουσίας της ΝΔ, αναφέροντας ως παράδειγμα την επιλογή της κυβέρνησης να προσδέσει την ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας σε μονάδες ορυκτού, πανάκριβου, φυσικού αερίου και μάλιστα ιδιωτών.
Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, βραχυκυκλωμένη από τις επιλογές τις, έχει μπλέξει και το αφήγημα που προσπαθεί «να σερβίρει» στην ελληνική κοινωνία. «Τη μία μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με το λιγνίτη, την άλλη έκλεισε λιγνιτικές μονάδες. Τελικά εμείς ή εσείς κάνετε απολιγνιτοποίηση; Όμως εσείς είστε αυτοί που καταθέσατε σχεδιασμό για αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων με φυσικό αέριο. Το προσχέδιο ΕΣΕΚ που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε τη σταδιακή απεξάρτηση και από το λιγνίτη και από το φυσικό αέριο, και την αντικατάσταση με ΑΠΕ».
«Ήταν επίσης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξε τη μετάβαση στις ΑΠΕ, όσο και αν προσπαθείτε να το κρύψετε με ψέματα. Το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 31.3% το 2019 (προφανώς όχι από έργα στα οποία συνέβαλε η ΝΔ). Στην τελική κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ η Ελλάδα είχε ήδη υπερκαλύψει τον στόχο που της αναλογούσε από το 2018 και το 2019 ήταν κοντά στο 20% (19,7%). Και όλα αυτά έγιναν παρά το γεγονός ότι η ΝΔ είχε χρεωκοπήσει τον ΕΛΑΠΕ ενώ παράλληλα έγινε η νομοθεσία για ανταγωνιστικές διαδικασίες στις ΑΠΕ και για τις ενεργειακές κοινότητες. Εφόσον όμως η ΝΔ είναι τόσο υποστηρικτική στις ΑΠΕ γιατί βάλατε χαράτσι το 2020/2021 σε όλα τα έργα ΑΠΕ, αφού ο κ. Χατζηδάκης χρεωκόπησε τον ΕΛΑΠΕ;».
Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ειδικότερα στην ηχηρή απουσία της κοινωνικής διάστασης του κλιματικού νόμου στο σχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση λέγοντας: «Όπως και στο Ταμείο Ανάκαμψης, στον κλιματικό νόμο δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ανισότητες. Ο κλιματικός νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραγνωρίζει και αδιαφορεί εντελώς για την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης που είναι και βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η ΝΔ παραδέχεται για άλλη μία φορά ότι για αυτήν οι ανισότητες είναι μάλλον κάτι φυσικό και κάτι για το οποίο δεν χρειάζεται παρέμβαση. Φυσικοποιεί δηλαδή τις ανισότητες εισοδηματικές, κοινωνικές, στη βάση του φύλου. Το ευρωπαϊκό «κανείς να μη μείνει πίσω» δεν υπάρχει ούτε σαν σύνθημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό βέβαια φάνηκε και από την προσέγγισή της στη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών όπου το δικό της «σχέδιο» ή μη σχέδιο έχει ήδη οδηγήσει στην απώλεια 4.500 θέσεων εργασίας».
«Αυτό ενώ η Κομισιόν και με το «Fit for 55» αναγνωρίζει ότι η μετάβαση δημιουργεί και εντείνει ανισότητες στην Ελλάδα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπάρχουν καν ανισότητες! Ενώ η ελληνική κοινωνία και οικονομία βιώνει εδώ και τόσους μήνες ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας στην ενέργεια που βαθαίνει το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας και φτάνει να αμφισβητεί ακόμη και τη δυνατότητα πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας».
«Ο κος Μητσοτάκης προωθεί ένα «ολιστικό» μοντέλο τρόπου ζωής όπου οι αμοιβές δεν είναι η προτεραιότητα για τους πολίτες, κάτι που όμως φαίνεται ότι δεν ισχύει για τον κ. Στάσση και τα προκλητικά αμειβόμενα γαλάζια παιδιά στη ΔΕΗ ούτε για τα κέρδη του καρτέλ ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά ο Σ.Φάμελλος.
Σχολίασε στη συνέχεια τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στις Βρυξέλλες για τα μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας στο ρεύμα: «Προκύπτει ότι δεν διεκδικήσατε εγκαίρως και δεν κερδίσατε εξαίρεση όπως έκαναν οι χώρες της Ιβηρικής και σήμερα, όπως διαβάζουμε σε δημοσιεύματα, προκύπτει ότι οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν λογαριασμούς ηλεκτροσόκ στο μέλλον, ότι θα συνεχίσει η παραγωγή ουρανοκατέβατων κερδών από ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά και ότι θα συνεχίσετε και θα περιοριστείτε στην πολιτική σας επιδότησης λογαριασμών, δηλαδή της ακρίβειας».
Παρουσίασε επιπλέον τις βασικές αρχές στις οποίες θα έπρεπε να βασίζεται ο κλιματικός νόμος για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει, να σχεδιάσει και να εγγυηθεί τη μετάβαση ώστε κανείς (και η χώρα μας) να μη μείνει πίσω. Η μετάβαση πρέπει να γίνει με δικαιοσύνη και δημοκρατία και δεν μπορεί να αφεθεί στις δυνάμεις της αγοράς. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα όλων σε ένα υγιές, ασφαλές και καθαρό περιβάλλον ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Η κλιματική δικαιοσύνη, ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών και του κόστους της μετάβασης και η διάχυση των ωφελειών της προς όλη την κοινωνία, με όρους ενεργειακής δημοκρατίας, αποτελούν τις αρχές έχουμε ενσωματώσει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η πορεία μετάβασης θα πρέπει να αξιοποιεί και να ενσωματώνει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ».
«Χρειαζόμαστε ξεκάθαρες χρηματοδοτήσεις με σαφές κλιματικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως είχε αρχίσει να ενσωματώνεται στη δασική στρατηγική, στην στρατηγική κυκλικής οικονομίας και κυρίως στην Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα βήματα της κυβέρνησης ΝΔ είναι δειλά και συχνά αντικρουόμενα: βλ. Αναπτυξιακός Νόμος. Η μετάβαση οφείλει να διασφαλίζει την καθολική πρόσβαση σε προσιτές, αξιόπιστες και σύγχρονες υπηρεσίες ενέργειας καθώς και στα υπόλοιπα βασικά αγαθά, όπως το νερό. Δεν επιτρέπεται να δημιουργούνται νέες ανισότητες εις βάρος των εργαζομένων, των ευάλωτων, των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Η μετάβαση οφείλει να είναι συμμετοχική και να συνδιαμορφώνεται από όλους τους πολίτες, τους παραγωγούς και την κοινωνία με καθαρή επιστημονική τεκμηρίωση και βάση».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Σ.Φάμελλος δήλωσε: «Η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα πρέπει να γίνει κτήμα της κοινωνίας μας γιατί αλλιώς θα δούμε πολλούς «αρνητές» αυτής της μετάβασης. Φοβόμαστε ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνηση Μητσοτάκη που δυσφημίζει την μετάβαση. Για αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι το παρόν νομοσχέδιο είναι πολύ κατώτερο του κλιματικού νόμου που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Είναι δυστυχώς ακόμη μία χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα εξαιτίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ