Αρνάκι άσπρο και... αλμυρό - Στα 14 ευρώ το κιλό
Οι εκπρόσωποι των κρεοπωλών τόνισαν πως θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια συμπιέζοντας στο ελάχιστο το περιθώριο κέρδους τους
Την εκτίμηση ότι η τιμή του Πασχαλινού οβελία θα κυμανθεί κοντά στα 14 ευρώ το κιλό, εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) σε συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή και των κτηνοτρόφων.
Τους δύο κλάδους εκπροσώπησαν οι :
– Σάββας Κεσίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) και μέλος Δ.Σ του ΕΕΘ
– Δημήτριος Μόσχος, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) , πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς
– Δημήτριος Στραζέμης, Πρόεδρος Αιγοπροβατοτρόφων Λαγκαδά, ο οποίος εκπροσώπησε την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ)
– Νικόλαος Μπαλαμπανίδης, Πρόεδρος Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης.
Στην συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε και το Μέλος της Διοικητικής Επιτροπής και Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του ΕΕΘ κ. Κυριάκος Μερελής.
Ο κ. Κεσίδης επιβεβαίωσε την μεγάλη πτώση του τζίρου της τάξης του 30% με 40% που έχουν υποστεί οι κρεοπώλες, σε σχέση με την περσινή χρονιά, όπως και τις ανατιμήσεις που θα υπάρχουν στις τιμές των αμνοεριφίων κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, οι οποίες θα αγγίξουν το 20%, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, αλλά και των λειτουργικών εξόδων των κρεοπωλείων.
Οι εκπρόσωποι των κρεοπωλών τόνισαν πως θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια συμπιέζοντας στο ελάχιστο το περιθώριο κέρδους τους, ώστε η τιμή του Πασχαλινού οβελία να κυμανθεί κοντά στα 14 ευρώ το κιλό.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων ανέδειξαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής.
«Οι τιμές στις ζωοτροφές (σιτάρι, καλαμπόκι) διπλασιάστηκαν, στη σόγια τριπλασιάστηκαν. Η ενέργεια εκτοξεύτηκε, οι κτηνοτροφικές μονάδες δυσκολεύονται, ενώ πολλές έκλεισαν. Είχαμε προειδοποιήσει από τον Οκτώβριο πως οι τιμές ξεφεύγουν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία απλώς επίσπευσε αυτό που βλέπαμε ότι έρχεται», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ, Δημήτρης Μόσχος.
Οι κτηνοτρόφοι τόνισαν και αυτοί από την πλευρά τους πως για να φτάσει με όσο δυνατόν χαμηλότερη τιμή το Ελληνικό αρνάκι στον Έλληνα καταναλωτή, η καλύτερη που μπορούν να δώσουν είναι 8 με 9 ευρώ το κιλό, καθώς κάθε χαμηλότερη τιμή θα ήταν κάτω του κόστους παραγωγής.
«Το πού θα φτάσει η τιμή για τον καταναλωτή δεν μπορούμε να το καθορίσουμε εμείς, αν πουλήσουμε όμως κάτω του κόστους, καταστραφήκαμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος αιγοπροβατοτρόφων Λαγκαδά Δημήτριος Στραζέμης.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την πλευρά των κρεοπωλών στη μειωμένη αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή, καθώς και μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις σε καύσιμα και ενέργεια το κόστος ζωής έχει εκτοξευτεί, γεγονός που έχει επίπτωση και στις παραγγελίες που πραγματοποιήθηκαν και θα πραγματοποιηθούν στα κρεοπωλεία, ενόψει των εορτών του Πάσχα.
«Ο καταναλωτής δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πλέον, τα πάντα αυξάνονται. Αν «πεθάνει» ο κτηνοτρόφος «πεθαίνει» και ο κρεοπώλης και για αυτό το λόγο βάζουμε όλοι πλάτη για να συγκρατήσουμε τα κόστη», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ, Σάββας Κεσίδης.
«Ο κόσμος έχει φτάσει σε σημείο να φοβάται να ψωνίσει. Αν μειωθεί η ζήτηση για ελληνικά αμνοερίφια, μειώνονται ταυτόχρονα οι σφαγές. Η τελική εξίσωση είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Μπαλαμπανίδης.
Ο κ. Κεσίδης γνωστοποίησε πως η ΠΟΚΚ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να ορίσει μια ανώτερη τιμή, για να αποφευχθούν κρούσματα αισχροκέρδειας, όπως επίσης και πολύ αυστηρούς ελέγχους για να μην υπάρξει το γνωστό φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, καθώς όπως εξήγησε «τα εισαγόμενα αμνοερίφια, απ’ όποια άποψη και αν το δει κάποιος, δεν έχουν καμία σχέση, ποιοτικά, με το φρεσκοσφαγμένο ελληνικό αρνί γάλακτος».
Κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι τόνισαν πως υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ποιότητες κρέατος, απευθύνοντας κάλεσμα προς τους καταναλωτές να επιλέξουν για τις αγορές τους τα κρεοπωλεία της γειτονίας τα οποία πωλούν καλό ελληνικό ποιοτικό αμνοερίφιο γάλακτος.
Πηγή: ΕΡΤnews