ΕΕ: Η κοινή προμήθεια ενέργειας θα τεθεί στην επόμενη Σύνοδος Κορυφής - Ποιες χώρες αντιδρούν

ΕΕ: Η κοινή προμήθεια ενέργειας θα τεθεί στην επόμενη Σύνοδος Κορυφής - Ποιες χώρες αντιδρούν

Στο «τραπέζι» της ΕΕ φαίνεται πως βρίσκεται η κοινή προμήθεια ενέργειας, με το θέμα να τίθεται προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Μάλιστα, στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος γίνεται η εξής αναφορά: «Εν όψει του επόμενου χειμώνα τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστούν επειγόντως για την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου».

Πρόκειται για μια απόφαση - σταθμό που στοχεύει στη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Στην Σύνοδο αναμένεται να εξεταστούν και οι προτάσεις του ευρωπαϊκού Νότου για παρέμβαση στις αγορές ενέργειας, ώστε να ελαττωθούν οι επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται διάφορες προτάσεις για να παρουσιάσει στους ηγέτες της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 24 – 25 Μαρτίου, με φόντο τις διαφορές ως προς μία συντονισμένη παρέμβαση.

Όσοι τάσσονται κατά μίας γενικευμένης παρέμβασης για την ελάττωση των τιμών φυσικού αερίου υποστηρίζουν ότι στην ουσία θα χρησιμοποιούσαν δημόσια χρήματα για την επιδότηση των ορυκτών καυσίμων.

Αντί αυτού, πρεσβεύουν ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να δαπανηθούν στη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια.

Αντίθετα, οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι χωρίς επιδοτήσεις, ορισμένες χώρες- μέλη δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν μόνες τους μέτρα για τη στήριξη των φτωχότερων νοικοκυριών, εάν οι υψηλές τιμές ενέργειας συνεχιστούν.

Ήδη, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν διοχετεύσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικές μειώσεις και επιδοτήσεις για την προστασία των καταναλωτών.

Μερικές από τις χώρες που φαίνεται να είναι αντίθετες στην προτεινόμενη επιβολή πλαφόν στις τιμές, είναι η Γερμανία και η Ολλανδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ