Μεταβιβάσεις ακινήτων: Αλαλούμ και πανικός με την νέα παράταση
Τα προβλήματα και οι κίνδυνοι που έρχονται
Πανικός επικρατεί στα συμβολαιογραφικά γραφεία που τρέχουν για να ολοκληρώσουν, τις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες! Χιλιάδες φορολογούμενοι τρέχουν να υπογράψουν συμβόλαια για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 με τις αντικειμενικές αξίες του 2021.
Το πρόβλημα αφορά όσους κατάφεραν λίγο πριν την εκπνοή του περασμένου έτους να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty τις σχετικές δηλώσεις. Για τους φορολογούμενους αυτούς ο φόρος μεταβίβασης θα υπολογιστούν με βάση τις τιμές ζώνης που ίσχυαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Όσοι όμως δεν πρόλαβαν την προθεσμία θα πληρώσουν φόρο μεταβίβασης με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
Όπως τονίζουν ιδιοκτήτες και συμβολαιογράφοι χιλιάδες δηλώσεις στις εφορίες είναι ανεκτέλεστες ενώ βεβαιώσεις περί μη οφειλής ΤΑΠ τελούν σε αναμονή της έκδοσής τους. Ομοίως, τεράστιο πλήθος πιστοποιητικών, απαραίτητων για την σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομίας, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής κληρονομίας.
Άλυτο πρόβλημα παραμένει ο τεράστιος αριθμός των πιστοποιητικών που απαιτείται για να υποβληθεί μια δήλωση φόρου μεταβίβασης ή γονικής παροχής και ο απίστευτος «Γολγοθάς» των πολιτών σε ατελείωτες ουρές και αναμονή Η κατάσταση θα γίνει τραγικότερη όταν με την αποκλειστική ισχύ της «ηλεκτρονικής ταυτότητας» θα απαιτείται μια άλλη τεράστια σειρά πιστοποιητικών για την κατάρτισή της! Η καθυστέρηση των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων λόγω της αναμονής της έκδοσής της, θα είναι τεράστια (πλέον των 3 μηνών) καθώς οι μηχανικοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν χρονικά στην έκδοσή της.
Η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΕΣΣΕ) και η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει μια ακόμη δίμηνη παράταση, ήτοι συνολικά μέχρι την 31.03.2022, του ισχύοντος μέχρι την 31.12.2021 πλαισίου μεταβιβάσεων ακινήτων, ήτοι παράταση τόσο της ισχύος των περυσινών αντικειμενικών αξιών, όσο της ισχύος όλων των σχετικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, ώστε να μην χρειάζεται επανέκδοσή τους.
Με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν και τις νέες εντάξεις στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων,13.808 περιοχές έχουν πλέον τιμή ζώνης και με βάση αυτή θα υπολογίζονται σχεδόν το σύνολο των φόρων που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία.
Πολλές περιοχές της Επικράτειας ήταν εκτός συστήματος όπως για παράδειγμα η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Χίος, η Σάμος, η Πάτμος, η Κάρπαθος, η Ηλεία, η Ναύπακτος, τα Κύθηρα και άλλες περιοχές με σημαντική τουριστική δραστηριότητα.
Στις περιοχές αυτές ο ΕΝΦΙΑ υπολογιζόταν βάσει της κατώτερης τιμής ζώνης της δημοτικής ενότητας ή δήμου ή περιφερειακής ενότητας, στην οποία ανήκουν οι εν λόγω περιοχές. Σε περίπτωση που δεν είχε καθοριστεί η τιμή ζώνης της δημοτικής ενότητας, λαμβανόταν υπόψη η κατώτερη τιμή ζώνης του οικείου δήμου ή σε περίπτωση που δεν είχε καθοριστεί η τιμή ζώνης του οικείου δήμου, η κατώτερη ζώνη της περιφερειακής ενότητας.