Έκλεισε το 2021 θετικά για την αγορά φωτοβολταϊκών

Έκλεισε το 2021 θετικά για την αγορά φωτοβολταϊκών

Με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κινήθηκε το 2021 η αγορά των φωτοβολταϊκών

Καθώς το 2020 άλλαξε ο τρόπος που τα έργα κλειδώνουν την ταρίφα τους, με τη δήλωση ετοιμότητας και όχι με την ηλέκτριση. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το διαχειριστή του συστήματος ΔΕΔΔΗΕ, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου είχαν συνδεθεί περί τα 600MWp, εκ των οποίων τα 450MWp εκτιμάται ότι είναι έργα που εγκαταστάθηκαν το 2020 και συνδέθηκαν φέτος.

Για το 2021 πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η αγορά θα πλησιάσει εκ νέου το 1GWp νέων εγκαταστάσεων ενώ απομένει να φανεί στα απολογιστικά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα μετά το τέλος της χρονιάς από το ΔΕΔΔΗΕ, πόσα έργα θα συνδεθούν με το δίκτυο. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων εγκαταστάσεων αφορούσε σε μικρά project από 500KWp έως 1MWp. Παράλληλα η αγορά της αυτοπαραγωγής υπολογίζεται ότι φέτος θα εμφανίσει διπλάσιο μέγεθος σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή περίπου 35MWp. Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότερο μέγεθος για την αγορά είναι οι εγκαταστάσεις νέων έργων καθώς αυτές καθορίζουν τον τζίρο, αλλά και τις θέσεις εργασίας που δημιουργεί ο κλάδος.

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα και εμβληματικά έργα που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ξεχωρίζει βεβαίως το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της ελληνικής αγοράς, το περίφημο project των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη, ισχύος 204MW, η κατασκευή του οποίου βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, ενώ η σύνδεσή του με το δίκτυο θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Εκτός από τα ΕΛΠΕ, σημαντικά έργα ξεκίνησαν να κατασκευάζονται και από τη ΔΕΗ, η οποία αναπτύσσει 200MW έργων στην Πτολεμαΐδα, 50MW στη Μεγαλόπολη, ενώ μέσα στο 2021 ξεκίνησε και ολοκλήρωσε ακόμη 15ΜW στην Πτολεμαΐδα.

Τέλος στα εμβληματικά έργα του 2021 περιλαμβάνονται και τα project που αναπτύσσει η Mytilineos από το χαρτοφυλάκιο των 1480MW που απέκτησε από την EGNATIA. Η εταιρεία ειδικότερα ξεκίνησε την ανάπτυξη και κατασκευή των πρώτων 140MW έργων.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το 2022, πηγές της αγοράς προβλέπουν ότι θα κινηθεί ανοδικά μεταξύ 1GWp και 1,5 GWp, πάντα σε επίπεδο εγκαταστάσεων. Όπως αναφέρουν, χαρακτηριστικά σε αυτό το μέγεθος συνηγορούν τα νέα έργα που προετοιμάζουν μικροί και μεγάλοι παίκτες της αγοράς. Επιπρόσθετα, η αγορά αναμένεται να ευνοηθεί σημαντικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους από την αναμενόμενη αποκλιμάκωση των τιμών σε επίπεδο εξοπλισμού. Εξάλλου σημαντικό ρόλο για την αγορά, τόσο το 2022 όσο και το 2023 θα παίξει και η επανεκκίνηση των δημοπρασιών για νέα έργα ΑΠΕ που προβλέπεται να διενεργηθούν από τη ΡΑΕ, στο πλαίσιο του νέου σχήματος στήριξης των έργων ΑΠΕ με χρονικό ορίζοντα έως το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, η νέα εγκατεστημένη ισχύς έφτασε τα 913 Mwp ενώ η νέα εγκατεστημένη ισχύς διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών ανήλθε σε 459MWp. Πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΦ, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών έως και το 2020 έφτανε τα 3742MWp ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών τα 3288MWp.

Με θετικό πρόσημο κλείνει το 2021 για την αγορά φωτοβολταϊκών
Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι παίκτες της αγοράς
Η σημαντική ανάπτυξη του κλάδου τα τελευταία χρόνια, έχει τονώσει σημαντικά τον τομέα μελέτης, ανάπτυξης και κατασκευής φωτοβολταϊκών έργων, όπου δραστηριοποιούνται πολλοί μεγάλοι όμιλοι καθώς και μικρότερες εταιρείες. Ειδικότερα στην αγορά EPC των φωτοβολταϊκών δίνουν το παρών μεγάλοι ενεργειακοί και κατασκευαστικοί όμιλοι όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Mytilineos, AVAX, Juwi. Παράλληλα με τους μεγάλους παίκτες, στην αγορά κατασκευής EPC φωτοβολταϊκών δραστηριοποιούνται και άλλες μικρότερες εταιρείες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερα μερίδια στα μικρά και μεσαία έργα.

Τέλος στην αγορά διανομής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, δίνουν το "παρών" μια σειρά από εταιρείες μεταξύ των οποίων η Γερμανική Krannich, η οποία διατηρεί μεγάλο ποσοστό της αγοράς με πωλήσεις 400MWp φωτοβολταϊκών πλαισίων LUXOR Solar GmbH εντός του 2021. Σημαντική παρουσία στην αγορά διαθέτει επίσης, η Active Energy Solutions, η οποία αποτελεί εξουσιοδοτημένο συνεργάτη της Trina Solar για την Ελλάδα και την Κύπρο. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις πάνελ τα 300MWp, έχοντας μάλιστα μόνο εντός του 2021 συνολικές πωλήσεις 200MWp. Επίσης, στην αγορά της διανομής έχουν μακροχρόνια παρουσία οι εταιρείες Big Solar και Καυκάς. πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ