Αμφιβολίες για την αντοχή του Bitcoin

Αβέβαιο μοιάζει το μέλλον του Bitcoin μετά τις ασταθείς τιμές των τελευταίων ετών και ιδίως μετά τη πτώση των ποσοστών του τελευταίου μήνα ακόμα και στα δημοφιλέστερα κρυπτονομίσματα, χαρακτηρίζεται από ακαδημαϊκό καθηγητή του Πανεπιστημίου Cornell.
Βάσει των επίσημων αναλύσεων, η τιμή του Bitcoin ήταν εξαιρετικά ασταθής τα τελευταία χρόνια και τον τελευταίο μήνα η ισοτιμία μειώθηκε από περίπου 58.000 $ σε λιγότερο από 46.000 $. Την Παρασκευή η ισοτιμία ενός Bitcoin ήταν 45.637 $.
Ωστόσο νωρίτερα από τον μήνα της πρωτοφανούς πτώσης της τιμής, ο Eswar Prasad, ανώτερος καθηγητής διεθνούς εμπορικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Cornell, είχε πει στην εκπομπή «Squawk Box Europe» του CNBC πως το Bitcoin μπορεί να μην αντέξει.
Είναι δεδομένο ότι παλαιότερα υπήρχαν μόνο λίγα κρυπτονομίσματα ενώ σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες και μόνο μερικά από αυτά είναι χρήσιμα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Το σημείο αναφοράς ωστόσο είναι το Blockchain, που αποτελεί την υποκείμενη τεχνολογία πίσω από τα περισσότερα κρυπτονομίσματα. Είναι ουσιαστικά ένα απαραβίαστο ψηφιακό βιβλίο συναλλαγών που δεν μπορεί να παραχαραχθεί και θεωρείται ως μια τεχνολογία με εφαρμογές σε πάρα πολλούς τομείς και όχι μόνο στα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με τον Prasad όμως «η χρήση της τεχνολογίας blockchain από το Bitcoin δεν είναι πολύ αποτελεσματική».
Συγκεκριμένα παρατηρεί ότι « το κρυπτονόμισμα χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό επικύρωσης για συναλλαγές που είναι καταστροφικός για το περιβάλλον». Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσερις το αποτύπωμα άνθρακα του Bitcoin είναι μεγαλύτερο από ολόκληρη τη Νέα Ζηλανδία. Ο Prasad είπε ότι ορισμένα από τα νεότερα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain πολύ πιο αποτελεσματικά από το Bitcoin. Πιστεύει μάλιστα ότι η τεχνολογία blockchain θα είναι «θεμελιωδώς μεταμορφωτική» στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η χρηματοδότηση και στον τρόπο που διεξάγουμε τις καθημερινές μας συναλλαγές, όπως η αγορά ενός σπιτιού ή η αγορά ενός αυτοκινήτου.
«Δεδομένου ότι το Bitcoin δεν χρησιμεύει ως μέσο συναλλαγής, δεν νομίζω ότι θα έχει κάποια θεμελιώδη αξία εκτός από όποια πίστη του επενδυτή», είπε ο Prasad προσθέτοντας ότι «τα κρυπτονομίσματα προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στις κεντρικές τράπεζες οι οποίες άρχισαν να σκέφτονται σοβαρά την έκδοση ψηφιακών εκδόσεων των δικών τους νομισμάτων».
Ολοκληρώνοντας, πρόσθεσε ότι τέτοια ψηφιακά νομίσματα θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμα, καθώς μπορεί να παρέχουν μια επιλογή πληρωμής χαμηλού κόστους στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι, αυξάνοντας έτσι την οικονομική ένταξη και ενδεχομένως τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. «Όσο μπορεί να μην σας αρέσει το Bitcoin, έχει πραγματικά προκαλέσει μια επανάσταση που τελικά θα μπορούσε να ωφελήσει όλους μας είτε άμεσα είτε έμμεσα» επισήμανε.