«Φωτιά» στο φυσικό αέριο προκαλεί ράλι στις τιμές ενέργειας
Την ανιούσα πήραν οι τιμές του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την εμπλοκή με την αδειοδότηση του Nord Stream 2, προκαλώντας νέα άνοδο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Συνεχίζεται το σκωτσέζικο ντους με τις τιμές της ενέργειας, καθώς οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για μείωση του κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις φαίνεται να εξανεμίζονται από τη νέα άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου.
Τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας για αύξηση των ροών αερίου προς την Ευρώπη διαδέχθηκε η νέα εμπλοκή στην αδειοδότηση του αγωγού Nord Stream 2 που θα διοχετεύει με φυσικό αέριο τη γερμανική αγορά.
Το φυσικό αέριο, εκτός από χρήση από τα νοικοκυριά, αποτελεί βασικό καύσιμο στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κάθε αύξηση στην τιμή του συμπαρασύρει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Στην ελληνική αγορά η μέση τιμή της μεγαβατώρας βρίσκεται στα 254 ευρώ και είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη.
Μήλον της Έριδος αποτελεί η λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2, την αδειοδότηση του οποίου αποφάσισε να παραπέμψει για τις αρχές της άνοιξης η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας. Ο αγωγός έχει μήκος 1.230 χιλιόμετρα και, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, συνδέει τη Ρωσία απευθείας με τη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία και την Πολωνία.
Η ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας ζητεί η λειτουργία του αγωγού να ευθυγραμμιστεί με τους ευρωπαϊκούς και τους γερμανικούς κανόνες. Ο αγωγός είναι μεν έτοιμος από τον Σεπτέμβριο αλλά δεν μπορεί να γεμίσει με φυσικό αέριο αν πρώτα δεν αδειοδοτηθεί η λειτουργία του. Η κατασκευή του Nord Stream 2 είχε συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, που θεωρούν πως άλλος ένας αγωγός ρωσικής ιδιοκτησίας θα περιόριζε ακόμη περισσότερο τις επιλογές της Ευρώπης, η οποία εξαρτάται όλο και περισσότερο από το ρωσικό αέριο. Κρίνοντας από το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, λίγοι μπορούν να θεωρήσουν πως η Ουάσιγκτον έχει άδικο στην προσέγγισή της.