ΕΚΤ: Μειώνει τον ρυθμό αγοράς κρατικών ομολόγων και διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια
Η απόφαση αυτή, μπορεί να... ξάφνιασε τις αγορές, αλλά έδειξε την αισιοδοξία της ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη, διατηρώντας παράλληλα τις επιφυλάξεις της για κίνδυνους στην ανάκαμψη.
Όπως ανακοίνωσε μετά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά στη μείωση της αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP), στο έκτακτο πρόγραμμα για την κρίση του κορωνοϊού, ενώ παράλληλα διατηρεί αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της.
Η απόφαση αυτή δείχνει την αισιοδοξία της ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη, αλλά διατηρεί τις επιφυλάξεις της για κίνδυνους στην ανάκαμψη.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΕΚΤ, οι διευκολυντικές χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορούν να διατηρηθούν με μέτρια χαμηλότερο ρυθμό αγορών από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έναντι των δυο προηγούμενων τριμήνων. Σχετικά με το PEPP η ΕΚΤ αναφέρει ότι το πρόγραμμα θα μείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022.
Όπως υποστηρίζει η ευρωτράπεζα, η διατήρηση του προγράμματος, έστω και με μειωμένο ύψος, θα αποτρέψει τη δυσχέρεια στις χρηματοοικονομικές συνθήκες.
Ακόμα, η ΕΚΤ υποστηρίζει πως το PEPP θα μπορούσε να αυξηθεί εκ νέου στο μέλλον, εάν προκύψουν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν σε αύξηση του προγράμματος.
Αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP), η ΕΚΤ σημειώνει πως το πρόγραμμα θα διατηρηθεί μέχρι λίγο πριν από τη στιγμή που θα υπάρξει αύξηση των βασικών επιτοκίων
Για τον πληθωρισμό, η ευρωτράπεζα επαναλαμβάνει πως θα πρέπει να διατηρηθεί μεσομακροπρόθεσμα στο ύψος του 2%, προσθέτοντας πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή «ενδέχεται να ξεπεράσει παροδικά το στόχο» του 2%.
Για τα επιτόκια, σημειώνεται πως το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.