Σ. Φάμελλος:Ρεκόρ αυξήσεων και ιδιωτικοποιήσεις μοναδική στρατηγική της κυβέρνησης στην ενέργεια

Σ. Φάμελλος:Ρεκόρ αυξήσεων και ιδιωτικοποιήσεις μοναδική στρατηγική της κυβέρνησης στην ενέργεια

Η τιμή ρεκόρ των 128 ευρώ ανά μεγαβατώρα την περασμένη Πέμπτη, αποτυπώνει τα ρυθμιστικά ελλείμματα που έχουν επιτρέψει τη διαμόρφωση συνθηκών ολιγοπωλίου στην αγορά ηλεκτρισμού δήλωσε ο ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που επιβάρυναν τους καταναλωτές με 500 εκατ. ευρώ ανά έτος, τον Σεπτέμβριο του 2019, ήταν και η «πρεμιέρα» των επιζήμιων για την οικονομία και την κοινωνία μέτρων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ακολούθησαν φαινόμενα αισχροκέρδειας των προμηθευτών ηλεκτρισμού, μάλιστα εν μέσω πανδημίας, όπου, τον Απρίλιο του 2020, έφτασαν να πωλούν ρεύμα τέσσερις (4) φορές πάνω από τη χονδρική τιμή. Χαρακτηριστικά η ΔΕΗ πουλούσε 110 ευρώ την μεγαβατώρα ενώ η χονδρική ήταν 28 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Απρίλιο του 2020. Ακολούθησε η τακτική χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από καθετοποιημένους παίκτες, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, με την εφαρμογή του Μοντέλου-Στόχου (Target Model), από τον Νοέμβριο του 2020, που αντί να μειώσει τις τιμές, όπως διατεινόταν ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει οδηγήσει τελικά σε διαρκώς αυξανόμενες τιμές χονδρικής που επιβαρύνουν περαιτέρω τους καταναλωτές», σημείωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε εχθές στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στο δημοσιογράφο Θανάση Λαζαρίδη.

Η τιμή ρεκόρ των 128 ευρώ ανά μεγαβατώρα λόγω αυξημένης ζήτησης, την περασμένη Πέμπτη, εξαιτίας του καύσωνα αποτυπώνει τα ρυθμιστικά ελλείμματα που έχουν επιτρέψει τη διαμόρφωση συνθηκών ολιγοπωλίου στην αγορά ηλεκτρισμού, χειραγώγηση που καταγγέλλουν δημόσια πλέον και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Ελλάδα, σημείωσε στη συνέχεια. Οι αυξήσεις στη χονδρική προαναγγέλλουν την ενεργοποίηση ρητρών χονδρικής των προμηθευτών όπου δυστυχώς θα οδηγήσουν σε σημαντική περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ πανηγύριζε, στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, για τα αποτελέσματα των αυξήσεων στα τιμολόγια και προέβλεπε επαναλαμβανόμενα κέρδη, EBITDA ύψους 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2023, που, εκτός από την επιβάρυνση των καταναλωτών, επιτυγχάνουν να φουσκώνουν τις προκλητικές αμοιβές των γαλάζιων παιδιών στη ΔΕΗ αφού λαμβάνουν και «μπόνους».
Ο Σ.Φάμελλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αμοιβή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ φτάνει στα 350.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή έχει εξαπλασιαστεί σε σχέση με τις αμοιβές την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, 2015-2019, ενώ και ότι οι τιμές ηλεκτρισμού, την ίδια εκείνη δύσκολη περίοδο, όπως τόνισε, είχαν μείνει σταθερές.
Σημείωσε ακόμη ότι πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ δεν είναι «πράσινο» αλλά, στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση, στην εκχώρηση των δικτύων φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και διανομής ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ) σε ιδιώτες, όπως και στην ιδιωτικοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, την αντικατάσταση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες ορυκτού και εισαγόμενου φυσικού αερίου ιδιωτών.
Στάθηκε ειδικότερα στην κούφια και επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης του κ. Μητσοτάκη, τον Σεπτέμβριο του 2019 από το βήμα του ΟΗΕ, που αποτελεί, όπως τόνισε, άλλο ένα τραγικό παράδειγμα της κυβερνητικής πολιτικής. Μίας εξαγγελίας χωρίς κανένα σχέδιο, μία βίαιη απολιγνιτοποίηση για τις λιγνιτικές περιοχές, που έχει ήδη οδηγήσει 2.500 χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία. «Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να εκμεταλλευτεί τις περιβαλλοντικές ανησυχίες της κοινωνίας και της νέας γενιάς. Εμείς, είμαστε υπέρ της απολιγνιτοποίησης ακόμη και αύριο με προϋπόθεση όμως να διασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλεια, το χαμηλό κόστος ενέργειας και φυσικά η μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης να γίνει χωρίς να μείνει κανένας πίσω. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύστησε, τον Ιούνιο του 2018 Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, προέβλεψε κονδύλια και κατάρτισε πλάνο με συγκεκριμένους άξονες και επιχειρηματικές δραστηριότητας για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, κονδύλια που παραμένουν ακόμη αναξιοποίητα δύο σχεδόν χρόνια μετά από την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη. Το μόνο όμως που φρόντισε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης ήταν να υποσχεθεί πολλές επενδυτικές ευκαιρίες για γερμανικές εταιρείες σε συνέντευξή του στην “Bild”, τίποτα όμως για τη τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ