Νέες ανησυχίες για τον τουρισμό από τη Βρετανία

Νέες ανησυχίες για τον τουρισμό από τη Βρετανία

Η απόφαση του Λονδίνου να μεταθέσει για τέσσερις εβδομάδες το πλήρες άνοιγμα των δραστηριοτήτων προκαλεί νέες ανησυχίες στην Αθήνα για την πορεία του τουρισμού.

Μειώνονται οι πιθανότητες για αναβάθμιση από τη Βρετανία των ελληνικών προορισμών, καθώς το Λονδίνο αποφάσισε να μεταθέσει για τις 19 Ιουλίου το πλήρες άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Αρχικά είχε οριστεί ως ημερομηνία «απελευθέρωσης» η 21η Ιουνίου, ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού εξαιτίας της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα οδήγησε σε αναθεώρηση των σχεδίων.

Μετά από αυτή την εξέλιξη είναι πιθανότερο η Ελλάδα να παραμείνει στην πορτοκαλί λίστα των ταξιδιωτικών προορισμών, που ορίζει πως μετά την επιστροφή στην πατρίδα τους οι Βρετανοί θα πρέπει να παραμείνουν σε ολιγοήμερη καραντίνα. Οι ελπίδες της κυβέρνησης και του κλάδου για εξαίρεση ορισμένων νησιών όπως είναι η Ρόδος, η Κως και η Κέρκυρα από το μέτρο δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, ενώ η αυστηρή στάση που τηρεί το Λονδίνο όσον αφορά στην περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων κάνει πολλούς στην Αθήνα να αναλογίζονται και την οικονομική επίπτωση. Ωστόσο δεν λείπουν και οι αισιόδοξοι που εκτιμούν πως η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα μας, καθώς και η πίεση που ασκείται από τις μεγάλες επιχειρήσεις του τουρισμού, θα πείσουν την κυβέρνηση Τζόνσον στο τέλος του τρέχοντος μήνα να εντάξει και την Ελλάδα στην πράσινη λίστα.

Σημειώνεται πως το 2019 οι Βρετανοί άφησαν στην ελληνική οικονομία 2,57 δισ. ευρώ, το 14% των συνολικών εισπράξεων για εκείνη τη χρονιά, ενώ πέρυσι οι εισπράξεις από τους Βρετανούς τουρίστες έφτασαν το 17% του υνόλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κάθε Βρετανός δαπανά κατά τις διακοπές του στην Ελλάδα περίπου 800 ευρώ, ενώ το 2019 δαπανούσε κάθε ημέρα περίπου 90 ευρώ στις καλοκαιρινές του διακοπές. Την τελευταία χρονιά πριν την εκδήλωση της πανδημίας ήρθαν στη χώρα μας 3,5 εκατ. Βρετανοί, σε σύνολο περίπου 34 εκατ. επισκεπτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ