Σπ. Λιβανός: Επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής για τις «αθέμιτες πρακτικές»

Σπ. Λιβανός: Επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής για τις «αθέμιτες πρακτικές»


Αφορά και τους αγοραστές με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ

 

Σε βελτίωση του νομοσχεδίου για τις «αθέμιτες πρακτικές», προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι αγοραστές στο πεδίο εφαρμογής του, προχώρησε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανός.

Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τις «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων» ο κ. Λιβανός ανακοίνωσε την επέκταση του πεδίου εφαρμογής στους αγοραστές με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ, αντί για 2.000.000 ευρώ που προβλεπόταν αρχικώς, μετά από σχετική πρόταση της αντιπολίτευσης και των φορέων, όπως την είχαν διατυπώσει στην αρμόδια Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι τα αλλοιώσιμα προϊόντα θα εξοφλούνται σε 30 μέρες και τα λοιπά γεωργικά προϊόντα θα εξοφλούνται σε 60 μέρες. Μέχρι σήμερα, είπε ο υπουργός, «διαπιστώνονται αργοπορίες στην εξόφληση προϊόντων που φθάνουν και τους 10 με 12 μήνες».

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου τέθηκε από πλευράς αντιπολίτευσης το θέμα των προωθούμενων ρυθμίσεων για τις λαϊκές αγορές.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πούλου, είπε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης πλήττει τους παραγωγούς προϊόντων λαϊκών αγορών: «Η κυβέρνηση δεν θέλει ανεξάρτητους και ικανούς παραγωγούς να διαθέτουν απευθείας και χωρίς μεσάζοντες τα προϊόντα τους στον καταναλωτή. Δεν θέλει εκσυγχρονισμό του θεσμού των λαϊκών αγορών, ώστε οι παραγωγοί να εξασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα και οι καταναλωτές φθηνά και φρέσκα προϊόντα. Επιλέγει και εδώ ιδιωτικές εταιρείες και ΣΔΙΤ. Αυτό είναι το όραμά σας για την αγροδιατροφική αλυσίδα της χώρας μας, ξεπούλημα στα ιδιωτικά συμφέροντα και επέλαση των μάνατζερ και των μεσαζόντων» είπε η κ. Πούλου.

Ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στη «μεγάλη αναστάτωση που έχει προκαλέσει το επικείμενο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, καθώς, απ' ό,τι φαίνεται, πλήττει σημαντικά τον έμπορο, τον μικρό παραγωγό των λαϊκών αγορών και τους οικονομικά αδύναμους πολίτες».

Η αγορήτρια του ΚΚΕ, Μ. Κομνηνάκα, έθεσε το θέμα του πεδίου εφαρμογής του νομοσχεδίου που «αποκλείει τις συναλλαγές με αγοραστές που έχουν ετήσιο τζίρο κάτω των 2 εκατ. ευρώ» σημειώνοντας παράλληλα ότι το 52% των συνεταιρισμών -δηλαδή αυτοί προς τους οποίους κατά κύριο λόγο πουλάνε οι αγρότες- έχουν ετήσιο κύκλο κάτω των 500.000 ευρώ. [..] Ποιους, τελικά, προστατεύει το νομοσχέδιο, όταν, μάλιστα, είναι γνωστό ότι διάφοροι μεσάζοντες λειτουργούν ως δορυφόροι των επιχειρήσεων, συγκεντρώνουν την παραγωγή από τους αγρότες και την παραδίδουν στα μονοπώλια» ρώτησε η κ. Κομνηνάκα.

Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Β. Βιλιάρδος, αναφέρθηκε στην ηγεμονική θέση των μεγάλων αγοραστών: «Εάν ελέγξουν και τις λαϊκές αγορές μέσω εταιρειών τους, με τον καταστροφικό νόμο που προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης, η θέση τους θα γίνει ακόμη ισχυρότερη».

Ο αγορητής του ΜέΡΑ25, Γ. Λογιάδης, μίλησε για «τεράστια θύελλα αντιδράσεων» απέναντι στις προωθούμενες ρυθμίσεις για τις λαϊκές αγορές.

Για το θέμα των λαϊκών, ο βουλευτής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος, είπε ότι «πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι χιλιάδες οικογένειες που εξασφαλίζουν ένα όχι ιδιαίτερα υψηλό βιωτικό επίπεδο από τις λαϊκές αγορές, πρέπει να συνεχίσουν να το έχουν». Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές «θα συζητηθεί ακόμη περισσότερο με τους φορείς, αλλά και με τους βουλευτές, ώστε να έχουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο πράγματι θα εκσυγχρονίζει τις λαϊκές αγορές και βέβαια θα αφήνει απ' έξω τις φωνές του λαϊκισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μιλούν για νεοφιλελευθερισμό ή για ιδιωτικοποίηση των λαϊκών αγορών. Δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίησης των λαϊκών αγορών» είπε ο κ. Σιμόπουλος.

Για ξεσηκωμό των λαϊκατζίδων μίλησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη. «Σε αυτούς βάζετε πτυχίο; Εισάγετε τις εταιρείες στους πάγκους και δεν βάζετε πτυχίο στον διοικητή της ΕΥΠ; Δηλαδή, ραδίκια-κοριός: 0-2» είπε η βουλευτής. Για ανάγκη προστασίας των παραγωγών με το συρρικνωμένο εισόδημα μίλησε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κ. Μπούμπας, ενώ η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου, είπε ότι η κυβέρνηση ζητά από τον παραγωγό να έχει μέχρι και κεφάλαιο 30.000 ευρώ για να πάρει την άδεια, «για να τον αντικαταστήσετε από εταιρείες και να φτιάξετε ουσιαστικά κακόγουστα υπαίθρια μίνι εμπορικά κέντρα».

Σπ. Λιβανός: Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης των λαϊκών

«Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης για τις λαϊκές» απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός: «Τάξη προσπαθεί να βάλει το υπουργείο Ανάπτυξης, στο κομμάτι αυτό». Όπως είπε, «έχουμε μιλήσει και ακούσει τους εκπροσώπους των παραγωγών. Νομίζω» πρόσθεσε, «ότι είμαστε σε καλή κατεύθυνση για μια καλή συμφωνία».

Παράλληλα, ο κ. Λιβανός σχολίασε αναφορές βουλευτών στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λιβύη, λέγοντας ότι ήταν σωστή κίνηση και ότι ουσιαστικά, έγινε επανέναρξη των διμερών σχέσεων. Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια της νέας Λιβύης να πάει σε ελεύθερες εκλογές. Θέλουμε να στηρίξουμε τη γείτονα χώρα, με την οποία μας συνδέουν δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν το τελευταίο διάστημα. «Θέλουμε μια Λιβύη ελεύθερη και δημοκρατική, χωρίς ξένα στρατεύματα και μισθοφόρους στο έδαφός της. Σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν μια σωστή επιλογή να πάει ο πρωθυπουργός εκεί, και νομίζω ότι [..] θα αναδειχθεί και πάλι η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που έχουμε, με άξονες τις ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, και την προώθηση ελληνικών συμφερόντων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ