Σταϊκούρας για αναδρομικά: Δεν θα χρειαστεί οι συνταξιούχοι να κάνουν προσφυγές

Ανακοινώνεται μέσα στην εβδομάδα η παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις - Διπλή δόση θα καταβληθεί τον Αύγουστο - Αρχές Αυγούστου οι διορθώσεις στις προκαταβολές

Σταϊκούρας για αναδρομικά: Δεν θα χρειαστεί οι συνταξιούχοι να κάνουν προσφυγές

Ενώ προγραμματίζονται ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μέσα στην εβδομάδα για το θέμα των αναδρομικών διεκδικήσεων των συνταξιούχων μετά και τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έστειλε σήμερα «μήνυμα» προς τους συνταξιούχους ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε αγωγές για να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους. Ουσιαστικά, άφησε να εννοηθεί ότι η λύση που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα καλύπτει το σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο αυτών που έχουν ήδη προσφύγει στο δικαιοσύνη και οι οποίοι ούτως ή άλλως καλύπτονται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δημοσιονομικά, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα επιβαρύνει τον φετινό προϋπολογισμό κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται «εκτίναξη» του ελλείμματος για φέτος τόσο σε πρωτογενές επίπεδο όσο και σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης. Από την άλλη όμως, σε ταμειακό επίπεδο, το ποσό των διεκδικήσεων θα κατανεμηθεί στα επόμενα έτη με βάση τις αντοχές των προϋπολογισμών.

Αναφερόμενος το ενδεχόμενο παράτασης στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα. Ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι όσοι κάνουν τη φορολογική τους δήλωση μετά το τέλος Ιουλίου, θα χρειαστεί να πληρώσουν δύο δόσεις μαζεμένες μέχρι το τέλος Αυγούστου κάτι που σημαίνει ότι δεν θα αλλάξει ο προγραμματισμός καταβολής του φόρου.

Για τη Σύνοδο Κορυφής

Η Ελλάδα ανήκει στους κερδισμένους της διαπραγμάτευσης τόνισε ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι το σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων θα κατατεθεί στην ΕΕ στα μέσα Οκτωβρίου. Επιβεβαίωσε ότι οι συνολικοί πόροι που αντιστοιχούν στην Ελλάδα υπερβαίνουν τα 70 δις. ευρώ και κατανέμονται ως εξής: 38 δις. ευρώ μέσω του πολυετούς προϋπολογισμού και 32 δις. ευρώ μέσω του πακέτου στήριξης των 750 δις. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ