Όπου φύγει φύγει από την Airbnb
Επιστροφή στις συμβατικές μισθώσεις ενώ η online πλατφόρμα αναζητεί πιστωτικές γραμμές
Χρειάστηκαν λίγες μόλις εβδομάδες για να απειλείται με κατάρρευση o «βασιλιάς» της οικονομίας του διαμοιρασμού.
Η απαγόρευση και η αποθάρρυνση των ταξιδιών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αλλάζει δραστικά τα δεδομένα στην αγορά ακινήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Γειτονιές που είχαν μετατραπεί σε άτυπες ξενοδοχειακές μονάδες λόγω της προτίμησης των ιδιοκτητών να μισθώνουν τα διαμερίσματά τους μέσω του Airbnb, του Booking.com και άλλων παρόμοιων υπηρεσιών επιστρέφουν αργά αργά στις συμβατικές μισθώσεις. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν σε υπηρεσίες όπως το Spitogatos.gr και το Xe.gr αγγελίες για μακροχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια, το Κουκάκι, το Παγκράτι και η Κυψέλη.
Σε πολλές περιπτώσεις τα διαμερίσματα παραχωρούνται επιπλωμένα και οι εκτιμήσεις των ειδικών στην αγορά ακινήτων είναι ότι οι τιμές των ενοικίων θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία τους επόμενους μήνες. Η χρονιά που διανύουμε θεωρείται χαμένη για τους περισσότερους ιδιοκτήτες που λειτουργούσαν τα τελευταία χρόνια ως ξενοδόχοι μέσω του Airbnb, αφού η ζήτηση έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. Τυχόν άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας το επόμενο διάστημα ίσως να δώσει λίγο οξυγόνο στη συγκεκριμένη αγορά, η οποία είχε ήδη μπει σε διαδικασία εξορθολογισμού κατά το προηγούμενο διάστημα.
Αντιμέτωπο με την κρίση το Airbnb επιχειρεί να αποφύγει μαζική φυγή ιδιοκτητών, με την καταβολή 250 εκατ. δολαρίων στους συνεργάτες του. Το πλάνο που έχει εκπονηθεί προβλέπει την καταβολή του 25% της αποζημίωσης που συνήθως δίνεται για ακυρώσεις κρατήσεων. Τα στοιχεία Μαρτίου έδειξαν πτώση των κρατήσεων στην Ευρώπη και την Ασία κατά 40%.
Πολλοί οικοδεσπότες έχουν εκφράσει παράπονα για τις ενέργειες του Airbnb το οποίο προσπαθεί να περάσει την κρίση προσφεύγοντας και στον δανεισμό. Τη Μεγάλη Πέμπτη ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε κοινοπρακτικό δάνειο πενταετούς ύψους 1 δισ. δολαρίων με το επιτόκιο να διαμορφώνεται αρκετά ψηλά (Libor + 750 μονάδες βάσης), όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Reuters. Η κρίση του κορονοϊού, εκτός του ότι επαναπροσδιορίζει συνολικά τον τουρισμό, ανατρέπει και τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Airbnb που προγραμμάτιζε την είσοδό του στην Wall Street. Ωστόσο η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα βιωσιμότητας καθώς διαθέτει 3 δισ. δολάρια σε ρευστότητα.