Πιο δύσκολη η ένταξη στη ρύθμιση οφειλών στις 120 δόσεις - Τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια
Αυστηρά κριτήρια υπαγωγής θα περιλαμβάνει ο νέος μηχανισμός για τη ρύθμιση οφειλών στην Εφορία και τα Ταμεία σε 120 δόσεις.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως θα κατατεθούν δύο νομοσχέδια και πως η ρύθμιση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων φόρων θα περιέχει κριτήρια υπαγωγής και δικλείδες που θα αποκλείουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Οι τεχνικές λεπτομέρειες της ρύθμισης βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και ανάμεσα στα υπό εξέταση σχέδια περιλαμβάνεται και η σύνδεση της αποπληρωμής της οφειλής με το ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Όσο συνεπέστερος είναι ο φορολογούμενος στην αποπληρωμή τόσο θα αυξάνεται το ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού, όμως οι λεπτομέρειες του σχεδίου και ο μέγιστος αριθμός των δόσεων είναι ακόμα υπό επεξεργασία. Υπολογίζεται πως τα δύο νομοσχέδια θα είναι έτοιμα στα μέσα Μαρτίου και θα ακολουθήσει η διαβούλευση με τους δανειστές και, στο τέλος, η κατάθεσή τους στη Βουλή.
Για τα κόκκινα δάνεια, η κυβέρνηση αναμένει να έχει απάντηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. εντός των επόμενων 20 ημερών για το σχέδιο του ΤΧΣ. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως θα απαιτηθούν εγγυήσεις 4-5 δισ. ευρώ ώστε να λειτουργήσει το συγκεκριμένο σχέδιο, ενώ στο μικροσκόπιο ανεξάρτητου εκτιμητή βρίσκεται το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των όποιων αποφάσεων λάβει το Eurogroup στις 11 Μαρτίου με την επόμενη έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές, με την έκδοση 10ετούς ομολόγου. Τέλος, προσθέτουν ότι στο προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στο Κοινοβούλιο 18 νέα νομοσχέδια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας μέχρι και την αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας.