Γενναίες αυξήσεις μισθών στην Ευρώπη - Ψίχουλα στην Ελλάδα

Γενναίες αυξήσεις μισθών στην Ευρώπη - Ψίχουλα στην Ελλάδα

 

 

Ο «φτωχός» συγγενής στην ευρωζώνη συνεχίζει να παραμένει αναφορικά με τον ύψος του κατώτατου μισθού ακόμη και με τις αυξήσεις που πρόκειται να ρίξει στην «αρένα» των εκλογών η κυβέρνηση.

Τον Ιανουάριο η κυβέρνηση μαζί με τις προσλήψεις θα επιχειρήσει να συντηρήσει το αφήγημα των παροχών με αυξήσεις στον κατώτατο μισθό (586 ευρώ) και ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού (510 ευρώ) για τους νέους έως 25 ετών.

Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό αναμένεται πως θα κυμανθούν στη ζώνη των 20-25 ευρώ τον μήνα αναδεικνύοντας τις αποστάσεις «κανονικότητας» που συνεχίζουν να χωρίζουν την Ελλάδα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για παράδειγμα, το 2019 οι Ισπανοί θα λάβουν αυξήσεις 22% στον κατώτατο μισθό, ενώ στη Γαλλία θα αυξηθούν κατά 100 ευρώ το μήνα.

Στην Ελλάδα, ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία έχει συσταθεί στη βάση των ισχυουσών διατάξεων νόμου προκειμένου να υποβάλει εισήγηση μεταβολής του κατώτατου μισθού προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αναμένεται εντός των ημερών να υποβάλει το πόρισμά της.

Η εισήγηση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, λαμβάνει όμως υπόψη την κατάσταση της οικονομίας και τις εξελίξεις σε βασικούς δείκτες όπως η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα, η παραγωγικότητα, η απασχόληση και η ανεργία.

Η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου θα λάβει εντός Ιανουαρίου την τελική απόφαση για τις αυξήσεις, την οποία θα εισηγηθεί προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) ζήτησε με υπόμνημα να επιστρέψει ο κατώτατος μισθός στα επίπεδα που ήταν προ κρίσης, δηλαδή στα 751 ευρώ, ωστόσο επικρίθηκε από το υπουργείο Εργασίας για θολή στάση αφού δεν προσήλθε στον κοινωνικό διάλογο

Η ΕΣΕΕ (μικρομεσαίοι επιχειρηματίες) τάσσεται υπέρ της σταδιακής αύξησης του μισθού στα 751 ευρώ ως το 2022, ενώ η θέση του ΣΕΒ είναι «αν γίνει αύξηση μισθού αυτή να είναι της τάξης του 1%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ