Ιδού ο… λογαριασμός μέχρι την Πρωτοχρονιά: 10 δισ. ευρώ σε φόρους
Ξεχωρίζουν τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος
Τις φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου αποκάλυψαν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών. Ο φιλόδοξος στόχος της παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 4% ώστε να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού μερίσματος, προϋποθέτει ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους πάνω από 10 δις. ευρώ μόνο σε φόρους.
Δεν είναι εκτίμηση. Ο αριθμός προκύπτει αν από τον ετήσιο στόχο –ο οποίος αναθεωρήθηκε μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού- αφαιρεθούν οι επιδόσεις του 10 μήνου δηλαδή τα ποσά που εισπράχθηκαν από φόρους μέσα στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου. Από αυτή την απλή μαθηματική πράξη με το τρομακτικό αποτέλεσμα προκύπτουν τα εξής:
- Μόνο σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων πρέπει να πληρώσουμε 1,7 δις. ευρώ. Μέσα σε αυτό το ποσό, περιλαμβάνεται η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που λήγει στο τέλος της εβδομάδας αλλά και τα ποσά της παρακράτησης που θα γίνουν μέχρι το τέλος του έτους στους μισθούς μας. Μην ξεχνάμε ότι στον ιδιωτικό τομέα έχουμε διπλό μισθό (λόγω δώρου) άρα και αυξημένη εισπρακτική απόδοση. Επίσης, υπάρχει η παρακράτηση 20% επί των αναδρομικών που θα καταβληθούν στα ειδικά μισθολόγια.
- Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, πρέπει να αποδώσει επιπλέον 1,136 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Εκκρεμούν οι καταβολές των δόσεων Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου
- Οι φόροι στην περιουσία –εκεί υπάρχει η εκκρεμότητα των τριών τελευταίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ πρέπει να οδηγήσουν σε εισπράξεις 842 εκατ. ευρώ.
- Στους φόρους συναλλαγών, ξεχωρίζει ο ΦΠΑ. Οι εκτιμώμενες εισπράξεις ανέρχονται στα 2,694 δις. ευρώ.
- Στους φόρους κατανάλωσης υπάρχει εισπρακτική εκκρεμότητα 2,514 δις. ευρώ. Από αυτά, το 1 δις. ευρώ θα πρέπει να προέλθει από τα τέλη κυκλοφορίας.
- Μια πολύ καλή κατηγορία εισπράξεων για το υπουργείο Οικονομικών είναι οι φόροι παρελθόντων ετών, έμμεσοι και άμεσοι. Αυτοί θα πρέπει να αποδώσουν περίπου 369 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ επιπλέον 890 εκατ. ευρώ «χρωστάμε» και μέσα από τις λοιπές κατηγορίες.
Θα σταθούν αυτά τα φορολογικά βάρη –υπέρμετρα για το τέλος του έτους όπως κάθε χρονιά- εμπόδιο στην τόνωση της κατανάλωσης που τόσο πολύ περιμένει το οικονομικό επιτελείο για να ενισχύσει την πορεία του ΑΕΠ κατά το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς; Θα επηρεαστεί και πάλι η αποταμίευση και το υπόλοιπο στους τραπεζικούς λογαριασμους; Θα δυσανασχετήσουν οι Ευρωπαίοι στο να δοθεί ένα «γενναίο» κοινωνικό μέρισμα δεδομένων των εκκρεμοτήτων μέχρι το τέλος του έτους; Αυτές είναι τα βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.