Θησαυρός ή… άνθρακας το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα;
Προ των οριστικών αποφάσεων η κυβέρνηση ενόψει και της αυριανής κατάθεσης του προϋπολογισμού –«κλειδώνουν» οι προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Θα βρέξει… δισεκατομμύρια τον Δεκέμβριο με την ταυτόχρονη καταβολή των αναδρομικών στους ενστόλους και τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια αλλά και το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα ή θα επικρατήσουν ποιο «συνετές» επιλογές. Οι προσδοκίες έχουν φτάσει στα ύψη, το «Τσοβόλα δώστα όλα» ανασύρθηκε από το χρονοντούλαπο αλλά τον τελικό λόγο θα τον έχει το οικονομικό επιτελείο το οποίο δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του.
Για το 2019, το τοπίο έχει λίγο πολύ ξεκαθαρίσει. Οι συντάξεις δεν θα μειωθούν ενώ θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το μόνο που παραμένει ως ερώτημα είναι το ποιο θα είναι το τελικό ποσό που θα δοθεί για τη χρηματοδότηση του επιδόματος στέγασης (ή ενοικίου) η καταβολή του οποίου θα ξεκινήσει από το νέο έτος.
Για το 2018, η τελευταία απόφαση που εκκρεμεί –δεδομένου ότι οι διαδικασίες για την επιστροφή των αναδρομικών στους ενστόλους έχουν ήδη δρομολογηθεί- έχει να κάνει με το κονδύλι του κοινωνικού μερίσματος. Οι προσδοκίες έχουν ανέβει στα ύψη αλλά είναι πιθανό, το ποσό που θα μοιραστεί τελικώς να μην ικανοποιήσει αυτές τις προσδοκίες. Πολύ απλά διότι… δισεκατομμύρια δεν υπάρχουν.
Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι δαπανώνται 1,4 δις. ευρώ για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων. Μπορεί λόγω της βαρύτατης φορολογίας μεγάλο μέρος να επιστρέφει στο δημόσιο (υπό μορφή φόρων και κρατήσεων) όμως ακόμη και το κονδύλι των 820 εκατ. ευρώ παραμένει πολύ μεγάλο. Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει την μεταμνημονιακή δέσμευση να κλείσει οριστικά το θέμα των εκκρεμών οφειλών προς τους πολίτες και σε αυτό το επίπεδο, οι επιδόσεις δεν είναι ικανοποιητικές. Επίσης, μέχρι το τέλος του έτους, πρέπει και να κλείσει ο λογαριασμός των δημοσίων δαπανών αλλά και να τονωθούν οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων οι οποίες έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει. Έκτακτο μέρισμα λοιπόν ακόμη και αν χρειαστεί να θυσιαστούν οι δαπάνες για τις επιστροφές φόρων και οι δημόσιες επενδύσεις ή πιο συνετή διαχείριση. Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν πολύ καλά ότι τον Απρίλιο του 2019, όταν η Eurostat και η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσουν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 οριστικά, δεν θα πρέπει για κανέναν λόγο να προκύψει ποσοστό κάτω του 3,5% καθώς πάνω σε αυτό τον αριθμό έχει στηθεί όλο το οικοδόμημα ακόμη και για το αφορολόγητο του 2020 και τη διατήρησή του. Λίγα 24ωρα υπομονή λοιπόν αλλά καλύτερα ο πήχης να είναι χαμηλά…