«Μποναμάς» 1% του ΑΕΠ ή 1,7 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου
Στο… ταμείο θέλει να στείλει η κυβέρνηση ακόμη και 2,5 εκατομμύρια πολίτες μέσα στον Δεκέμβριο – Ποιοι θα εισπράξουν τα περισσότερα

Κλίμα… εορτών θέλει να στήσει από τώρα η κυβέρνηση για τον Δεκέμβριο. Τον τελευταίο μήνα του χρόνου, επιθυμεί, πρώτον να πληρώσει τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια, δεύτερον να καταβάλλει έκτακτο μέρισμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους και τρίτον να πληρώσει «νωρίτερα από ποτέ» τις συντάξεις του Ιανουαρίου χωρίς να υπάρχει η παραμικρή περικοπή. Τα μετρητά που μπορεί να πέσουν στην αγορά, ανέρχονται στα 1,7 δις. ευρώ περίπου, χωρίς να συνυπολογίζονται τα τουλάχιστον 2 δις. ευρώ που ούτως ή άλλως θα δίδονταν στους συνταξιούχους.
Το σχέδιο «δώσε χρήμα» άρχισε ήδη να υλοποιείται ενώ οι προετοιμασίες θα κορυφωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα βήματα είναι τα εξής:
- Η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων ώστε να προετοιμαστεί και σε τεχνικό επίπεδο η καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους και στους υπόλοιπους εργαζομένους των ειδικών μισθολογίων. Το μόνο «σύννεφο» έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να συμψηφιστούν τα αναδρομικά με τυχόν οφειλές στην εφορία. Όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα στις αρχές Δεκεμβρίου για την καταβολή 820 εκατ. ευρώ εφάπαξ.
- Η οριστικοποίηση των δικαιούχων του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί επίσης μέσα στον Δεκέμβριο. Η προσπάθεια είναι το ποσό να φτάσει στα 900 εκατ. ευρώ συνολικά. Αφορολόγητο και μη συμψηφιζόμενο με χρέη ποσό θα εισπράξουν μακροχρόνια άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και όσοι πληρούν τα συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί και πάλι η πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος ενώ ένα τμήμα του πρωτογενούς υπερπλεονάσματος θα δοθεί και για την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης.
- Το τρίτο μέτρο έχει να κάνει με την πρόωρη καταβολή των συντάξεων για τον μήνα Δεκέμβριο. Η λογική είναι με το που θα ανάψει το πράσινο φως από τους Ευρωπαίους για την μη περικοπή των συντάξεων, ο ΕΦΚΑ να κινήσει ταχύτατα τις διαδικασίες για την όσο το δυνατόν νωρίτερα καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επανέκδοση 5ετούς ομολόγου: Στο 2,34% η απόδοση - Υπερκάλυψη 5,19 φορές
Προσφορές 1 δισ. ευρώ
Eurostat: Στο 3,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο - Στο 2,2% στην Ευρωζώνη
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα ανέβηκε οριακά από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου
ΙΟΒΕ: Άνοδος των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
ΙΟΒΕ: Αναθεωρεί οριακά προς τα κάτω την εκτίμησή του για ανάπτυξη το 2025 - Στο 2,8% ο πληθωρισμός
Οι επιπτώσεις από τους δασμούς
Προϋπολογισμός: Στα 4,493 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο τρίμηνο - Υπέρβαση στα φοροέσοδα
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ξεκίνησε το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων από την ΑΑΔΕ - Όλα τα βήματα εγγραφής
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ξεκίνησε η εφαρμογή για το Ψηφιακό Πελατολόγιο…
Κ. Πιερρακάκης για ΕΣΠΑ: Η Ελλάδα για πρώτη φορά στη 2η θέση στην ΕΕ ως προς την απορρόφηση του
Eφαρμόστηκαν οι μεταρρυθμίσεις για τη διαχείριση και παρακολούθηση των έργων δημοσίων επενδύσεων
Στα 3,4 δισ. ευρώ τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Φεβρουάριο
Μικρή υποχώρηση στις οφειλές των νοσοκομείων
Η ΚΕΔΕ διαφωνεί με την πρόταση Στουρνάρα για τον ΕΝΦΙΑ
H ΚΕΔΕ εμμένει στη θέση της για κατάργηση του «παράνομου και αντισυνταγματικού» τέλους
Οριακή μείωση 0,1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
16/04/2025 19:21
ΔΑΑ: Θεσπίζεται πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος 4ετούς διάρκειας - Μέρισμα 0,78 για το 2024
16/04/2025 19:16