Πώς μπορούν οι ασφαλισμένοι να διαγράψουν τα χρέη τους στα Ταμεία
Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και θα δέχεται αιτήσεις διαγραφείς παλαιών οφειλών.
Οι πρώτες τρεις υπουργικές αποφάσεις έχουν ήδη καταρτιστεί και αναμένεται να υπογραφούν από τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, όταν είναι έτοιμη και η πλατφόρμα, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες.
Έτσι, το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουν τη δυνατότητα να διαγράψουν παλαιότερες οφειλές, οι εξής κατηγορίες:
α) Ασφαλισμένους για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου του 1993, ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ. μπλοκάκι) και ταυτόχρονα μισθωτούς,
β) Επιχειρηματίες που εξαιρούνταν από τον ΟΑΕΕ και ασφαλίζονταν στον πρώην ΟΓΑ με πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια και
γ) Δημοσιογράφους ασφαλισμένους για πρώτη φορά έως 31 Δεκεμβρίου 1992 που διατηρούσαν παράλληλα μπλοκάκι.
Προς διαγραφή θα μπουν χρέη που δημιουργήθηκαν έως της 31 Δεκεμβρίου του 2016, ημερομηνία που εφαρμόστηκε το νέο σύστημα εισφορών μέσω του ΕΦΚΑ.
Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να απαλλαγεί από αμφισβητούμενα χρέη είναι να προκύπτει αποδεδειγμένη πλήρης ασφάλιση σε τουλάχιστον ένα πρώην Ταμείο το επίμαχο χρονικό διάστημα, για το οποίο ζητείται η διαγραφή της οφειλής. Ειδικά για τους παλαιούς ασφαλισμένους (προ του 1993), ιδιαίτερη σημασία έχει η παράλληλη ασφάλιση να αφορά την ίδια δραστηριότητα.
Να σημειωθεί επίσης ότι οι οφελούμενοι του μέτρου, θα έχουν τη δυνατότητα να διαγράψουν χρέη όχι μόνο στον κλάδο της κύριας ασφάλισης, αλλά και σε πρώην φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.
Πώς θα γίνει η διαγραφή
Η διαδικασία διαγραφής των αμφισβητούμενων παλαιών χρεών θα γίνεται με τα εξής βήματα.
Ο οφειλέτης θα κάνει αίτηση και θα καταθέτει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στις υπηρεσίες του ασφαλιστικού φορέα, οι οφειλές του οποίου ζητεί να διαγραφούν. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στον ΕΦΚΑ σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία βρίσκεται στα τελευταία στάδια ανάπτυξης.
Με την υποβολή της αίτησης θα ενημερώνεται αυτόματα το ΚΕΑΟ για να παγώσει τα εισπρακτικά μέτρα σε βάρος τους.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα αναλαμβάνουν να ελέγξουν τον ασφαλιστικό βίο του αιτούντος και να διασταυρώσουν τα στοιχεία.
Σε περίπτωση που είναι έγκυρο το αίτημα του οφειλέτη, ο ΕΦΚΑ θα διαβιβάζει στο ΚΕΑΟ την πράξη διαγραφής, προκειμένου να διαγραφούν οι επιπλέον οφειλές.