Λύση για τις συντάξεις αναζητά ο Τσακαλώτος

Λύση για τις συντάξεις αναζητά ο Τσακαλώτος

Μπορεί η Ελλάδα να μην βρίσκεται στο προσκήνιο του σημερινού Eurogroup, ωστόσο στο παρασκήνιο οι συζητήσεις κυβέρνησης και θεσμών για το δημοσιονομικό μαξιλάρι ασφαλείας του 2019 είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Οι τελικές αποφάσεις για το φλέγον αυτό θέμα αναμένεται να παρθούν κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την 19η Νοεμβρίου, όπου θα συζητηθεί το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 και κατ’ επέκταση η εφαρμογή ή όχι των περικοπών των συντάξεων.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης τόνιζε ότι προτεραιότητα για τον ελληνικό προϋπολογισμό είναι η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων είναι θέμα προς συζήτηση σε συνδυασμό με το πακέτο θετικών μέτρων που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε όρους ενισχυμένης εποπτείας μετά τις παραπάνω παρεμβάσεις – και χωρίς να περικοπούν οι συντάξεις- προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2019 σε 6,77 δισ. ευρώ ή 3,6% του ΑΕΠ.

Οι θεσμοί όμως δεν συμφωνούν. Εκτιμούν πως για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη εξοικονόμηση 720 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή δε τα τεκταινόμενα στην Ιταλία, αλλά και τις δικαστικές αποφάσεις που «ξηλώνουν» μνημονιακά μέτρα, επιμένουν πως θα πρέπει να υπάρξει και ένα προσθετό «μαξιλάρι ασφαλείας», ώστε να απορροφηθούν ενδεχόμενες εξωγενείς ή εσωτερικές πιέσεις.

Υπενθυμίζεται πως για το 2019 η κυβέρνηση επιχειρεί αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής μέσω των ακόλουθων μέτρων:

  • Από την πλευρά των εσόδων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.
  • Από την πλευρά των δαπανών, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Την ίδια ώρα το ΔΝΤ μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις ζήτησε να εφαρμοστούν, όπως έχει συμφωνηθεί, τα ψηφισμένα μέτρα για την περικοπή των συντάξεων.

Ο κ. Ράις είπε ότι πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Συμπλήρωσε, δε, ότι το ΔΝΤ θεωρεί την εφαρμογή του προνομοθετημένου πακέτου ως μια κίνηση που θα συμβάλει στην απελευθέρωση του δημοσιονομικού χώρου για τις μη συνταξιοδοτικές κοινωνικές δαπάνες και τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Να σημειωθεί ότι τον δρόμο του τελικού συμβιβασμού αναμένεται να υποδείξει η έκθεση της Κομισιόν αναφορικά με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019, αλλά και η πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας η οποία αναμένεται εντός Νοεμβρίου. Παρ’ ότι δεν αποκλείεται να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για τις τελικές αποφάσεις, το τοπίο επιδιώκεται να ξεκαθαρίσει πριν την κατάθεση του ελληνικού προϋπολογισμού στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ